1939

Четете в "Марица": Пловдивчани станаха опитни мишки - наливат се с дезинфектант срещу COVID-19

В утрешния брой на вестник "Марица" четете тези и много други интересни авторски теми, разработки и интервюта:

Подсилваме източния фланг на НАТО с BG батальон

България ще подсили източния фланг на НАТО според задълженията си на държава, член на пакта. Правителството реши да определи един български батальон, а не да викаме "НАТО да дойде да ни пази". Това обяви министърът на отбраната Стефан Янев пред депутатите за националната ни позиция по конфликта НАТО, Русия и Украйна по време на изслушването в Народното събрание. 

В същото време ген. Стефан Янев подчерта, че при реални бойни действия български войници няма да отидат на фронта без решение на парламента.

Премеиерът Кирил Петков повтори пред депутатите българската позиция, оповестена след заседанието на МС. Той уточни, че се работи по сценарии за преодоляване на рискове пред енергийната сигурност при ескалация на напрежението.

 „Война при наличие на ядрени оръжия е немислима“ – това казва в интервю за „Марица“ Йордан Божилов, експерт по сигурност. Ето и още акценти от разговора: Путин не за пръв път използва газа като оръжие;   Москва поддържа огъня на напрежението в Украйна, защото знае, че страна, в която има военен конфликт, не може да стане член на НАТО   

Пловдивчани станаха опитни мишки - наливат се с дезинфектант срещу COVID-19

Пловдивчани се оказаха сред най-върлите фенове на хлорния диоксид - дезинфектант, използван най-често за пречистване на вода. В няколко сайта обаче продуктът се предлага и като мощен лек за COVID-19, показа проверка на "Марица". Към описанието на дезинфектанта дори са приложени директни линкове към видеоклипове, в които представяни като авторитетни учени хора показват как действа и с факти подкрепят твърдението, че лекува заразата.

Към момента хлорният диоксид, или така нареченият CDS, е наличен за поръчка от два сайта в страната. Цената му е 45 лв. за половин литър. Продуктът обаче е пред изчерпване, тъй като валят по стотици поръчки дневно. Много от тях идват именно от Пловдив, а куриерите доставят "лекарството" за коронавирус директно до вратата на клиента. 

Гасят уличното осветление по-рано заради скъпия ток

Общината предприема една от първите стъпки за икономии, притисната от бомбастичните сметки, които я затрупват след поскъпването на електроенергията. Рестрикции започнаха да въвеждат и в други общини.  

Уличното осветление в Пловдив вече работи от вторник от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта, което с 30 минути по-кратко от предишния интервал (от 17:35 часа до 7:35 часа), съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

В предприятието се готвят да изключат и част от художественото осветление на обществени места. От снощи изгаснаха лампите, с които се осветява джамията на пл. "Римския форум". Тази мярка предстои и за лапидариума до Балабановата къща в Стария град, където прожекторите са много силни,  на баня "Старинна" (Чифте баня).

Тийнейджъри борят стреса от пандемията с чатене и музика

Най-често учениците се спасяват от стреса в резултат на ковид пандемията чрез слушане на музика, чатене с приятели или сърфиране в интернет. Стратегиите им за справяне в масовия случай са свързани с пасивно консуматорско поведение и развлекателни занимания. По-рядко се наблюдава целенасочена активност за развиване на нови умения и справяне с проблемите или практикуване на хобита. Особено тревожно е, че юношите във възрастта, когато им предстои да изберат своя професионален път, отлагат този избор, занижават целите си и пренебрегват планирането, оставяйки се на течението. Тези негативни ефекти очертават резултатите от изследване, което проучва въздействието на пандемията върху ученици на възраст 14-19 г.

Търси се майсторът на най-сладката целувка

Конкурс за най-сладка целувка накара пловдивчани, а и не само да вкарат устните си в действие и да покажат цялата си любов само в един кадър. Състезанието за целувачи се организира по повод Деня на влюбените - 14 февруари. Провежда се за 16-и път.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?