71

Четете в "Марица": Пловдив с един депутат повече в новия парламент

Най-интересното от новия брой на "Марица".

РЗИ: Бум на болните в училищна възраст

Най-много са болните от грип и вирусни инфекции в училищна възраст между 5 и 14 години, следвана от възрастовата група 15 - 29 г. Това обявиха от РЗИ-Пловдив в първия ден от грипната ваканция, която ще продължи до 31 януари.

Епидемичният процес е динамичен и все още в подем, сочат данните, чийто  анализ се извършва ежедневно. Целта е да се  планират и провеждат адекватни профилактични и противоепидемични мерки, уточняват от инспекцията.

Въвеждането на еврото е неизбежно, въпросът е кога  

На няколко места в Пловдив от известно време се събира подписка против въвеждането на еврото в България. Има я и във виртуален формат, под формата на онлайн петиция. Тя е инициирана от партия „Възраждане“, отдавна известна с антиевропейските си настроения. В различни часове от деня масите с подписката са ту много оживени, ту съвсем пусти. И това е огледало на действителността. 

Всъщност подкрепящи идеята да си останем с българския лев има много и това се доказва и от национално проучване на „Алфа Рисърч“ от края на миналата година. То сочи, че всеки втори гражданин не ще еврото. За сметка на това бизнесът е положително настроен и 2/3 от неговите представители са „за“ въвеждането му.

Истината обаче е, че Еврокомисията гледа единствено официалната държавна позиция по въпроса, но ще каже ставаме ли, или не за еврото през месец май в поредния си доклад.

Пловдив с един депутат повече в новия парламент

Пловдив-град ще има един депутат повече от сегашните 11 в бъдещия парламент. Това ще е резултат от преразпределението на 240-те мандата според окончателните резултати от преброяването на населението, които НСИ обяви на 3 януари.

Още след предишните избори на 2 октомври бе ясно, че мандатите не отразяват реално тежестта на всеки район, но тогава данните от преброяването не бяха официални. 

Слави се покая, ще декларира пари и имоти

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви изненадващо, че ще подаде имуществената си декларация пред КПКОНПИ - нещо, което той отказваше да направи месеци наред. И беше критикуван, че нарушава закона, въпреки че изрази готовност да си плати глобата.

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо, и то пред вашите очи", написа Трифонов във Фейсбук.

Децата до 10 г. ще пътуват без пари, родители искат ресто за платените карти

Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в гра​дския и междуселищния транспорт от 1 февруари. За учениците до края на годината ще има намаление на цените на превоза със 70%, а за пенсионери - с 40%. Решението е взето от Министерския съвет на заседанието вчера по предложение на транспортния министър Христо Алексиев и за сметка на икономиите в рафинерията в Бургас. Общата допълнителна субсидия за обществения превоз е 73 млн. лева за цялата страна.

В Община Пловдив към този момент нямат информация какви ще бъдат цените на превоза в градския транспорт за преференциалните групи пътници, които и сега ползват намаление. Междувременно родителите, купили ученически карти за три месеца, питат дали ще им се връщат част от парите с намалението, прието от правителството. 

Окръжната прокуратура пое случая с прегазената зам.-директорка

Окръжната прокуратура в Пловдив поема по компетентност случая с починалата след катастрофа заместник-директорка на СУ "Цар Симеон Велики". След катастрофата под моста на Герджика, 52-годишната Милена Петрова бе откарана в болница в много тежко състояние. Родители, ученици и близки на пострадалата организираха кръводаряване и кампания по набиране на средства за извършване на операции. До онзи момент случаят бе докладван в Районната прокуратура, а 18-годишният шофьор, блъснал пловдивчанката, бе задържан за 24 часа. 

Жалват се на омбудсмана от ветеринар заради умряло куче

Стопанин е подал жалба до омбудсмана на Пазарджик Георги Шопов срещу ветеринарен лекар. Човекът се оплакал, че кучето му починало след неадекватно лечение.

Жалбата е една от общо 68-те, постъпили при обществения посредник през изминалата година. 40 от тях са подадени писмено, останалите са устни. 

Учител прави математически екскурзии до Хаваите

С питане се стига до Цариград, а с математика - чак до Хаваите. Поне така е в часовете на децата от начален етап при Георги Петров в пловдивското СУ „Христо Г. Данов“. Преподава им по математика, физическо възпитание, компютърно моделиране, „Човекът и обществото“. А често влиза в клас с колега от друга дисциплина - за интердисциплинарен урок.

И без да е бил екскурзовод, често стига доста далеч - на 13 000 километра, чак до Хонолулу. „Екскурзия до Хаваите“ е само един от тематичните уроци на учителя

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?