46

Четете в "Марица" - Петролен бос купува общинския дял в "Градски транспорт" АД

Започнете деня със сутрешно кафе и вестник „Марица“! Ето и част от акцентите: 

Пловдивчани се прощават с РВ в номерата на колите

Пловдивските шофьори скоро ще се простят с буквения код РВ на номерата на автомобилите. Сериите на регистрационните табели на колите в областта вероятно ще се изчерпат до края на следващата година заради нарастващия темп на новорегистрирани МПС и ще се наложи да се въвежда нов код, обозначаващ Пловдив в номерата.

За очакваното изчерпване на буквените комбинации алармира читател на "Марица". По думите му, това ще доведе до нова "милиционерска главоблъсканица" с нуждата от измислянето на друг код за областта ни. "Вероятно бъдещият би бил РМ по примера на столицата София, където през 2014 г. замениха втората буква от своя втори изчерпан код СА със следващата подред буква - СВ, пише нашият читател. 

Петролен бос купува общинския дял в „Градски транспорт” АД

Общинският дял във фалиралата фирма „Градски транспорт - Пловдив” АД ще бъде продаден на „Петрол енерджи” ЕООД на Георги Самуилов, ако Общинският съвет одобри в четвъртък предложението на зам.-кмета по финансите Величко Родопски и експертната оценка на акциите.  

Акциите в бившето транспортно дружество са 66 608 с цена 1,04 лева всяка  и представляват 2,84% от капитала на бившия общински превозвач. Фирма „Градски транспорт - Пловдив” АД е обявена в несъстоятелност през октомври 2019 г. и не извършва превози, а синдикът Николай Митов има указание от Окръжен съд да започне да осребрява имуществото и да погасява дълговете. 

Свършиха пътните знаци в Пловдив

Дефицит на пътни знаци се очертава в Пловдив, научи "Марица". Липсата на табели може да предизвика хаос в движението и сериозни катастрофи.

"За кога са планирани първите жертви заради липсата на една табелка под знак "път с предимство", показваща, че предимството е само когато се завива от ул. "Стефан Стамболов" надясно по ул. "Георги Кондолов"?" Това попита шофьор в социалните мрежи, който е бил на косъм да изгуби живота си заради липсващия знак. 

Проверка на "Марица" показа, че проблемът е в много по-голям мащаб, а именно, че няма налични пътни знаци и табели за смяна. Така няма как да се подменят счупени, повредени, откраднати или овехтели такива. 

Тръгват хайки за пияни и дрогирани студенти

 Пловдивската полиция ще бъде нащрек за пияни и дрогирани студенти на 8 декември. Униформени ще има около местата, където са масовите събирания по случай празника - основно питейни и увеселителни заведения, хижи и туристически комплекси, както и по пътищата, водещи към тях.

Поправителен за Шенген веднага след Нова година

Поправителен за Шенген до два-три месеца, а не чак след цяла година. На този вариант се надяват властите в София и Букурещ, след като стана ясно, че и двете страни няма да бъдат пуснати в безграничната зона. Окончателно решение за разширяването на шенгенското пространство трябва да бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС днес и утре.  

Австрия и Нидерландия обаче вече обявиха категорично, че ни режат от Шенген, като за румънците ветото е само от Виена, напук на декларацията на Еврокомисията, че сме готови за членство, както и призива на Европарламента да ни се даде зелена светлина. Картбланш ще получи само отличничката Хърватия, която е на прага и на еврозоната. Австрийският канцлер Карл Нехамер и премиерът на Нидерландия Марк Рюте вече заявиха, че ни е рано най-вече заради наплива от мигранти, който не можем да спрем. След вълната от гневни реакции Рюте подслади горчивия хап - можело да влезем в Шенген догодина. С това се съгласи и президентът Румен Радев, въпреки че назначеният от него служебен кабинет заплаши Австрия и Нидерландия с ответни мерки заради спирачката. 

РИОСВ спря нов добив над Белащица

РИОСВ-Пловдив прекрати процедурите по ОВОС за инвестиционните намерения на двамата концесионери „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД и „Европейски пътища“АД, с които те поискаха да удължат добива на инертни материали над Белащица. Това става ясно от публикуваните на сайта на екоинспекцията две решения. Причината за прекратяването е, че инвестиционните намерения не са в съответствие с изискванията за опазване на околната среда, регламентирани в Закона за водите. Концесиите попадат в зона за защита на водите. 

В близост до концесионните площи се намират два броя каптирани естествени извора - „Калоян дере 1" и „Калоян дере 2", около които със заповед на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ се учредява санитарно-охраняема зона за обществено-битово водоснабдяване на Белащица. Предвид това добив на подземни богатства се забранява и Басейнова дирекция обявява инвестиционните намерения на двете компании за недопустими.

Кьовеши и 60 осъдени министри са козът на Румъния

Австрия отряза Румъния за членство в Шенген, но според европартньорите северната ни съседка се справя в борбата с корупцията по-успешно от България, с която се движи в пакет.

Румъния формално все още е под наблюдение чрез европейския Механизъм за сътрудничество и проверка, но за разлика от България има ефикасна прокуратура и отчита реални присъди, констатират последните доклади на ЕК.  

Огромен плюс за комшиите е и фактът, че именно сънародничката им Лаура Кьовеши оглави ключова институция като европейската прокуратура. 

Неспособността да преборим корупцията ни държи извън Шенген

Интервю на Хенриета Костова

Весела Чернева е главен директор „Програми" и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Била е директор на програма „Европа и съседи" от 2013 г. От 2010 г. до 2013 г. e говорител на Министерството на външните работи. От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите, председателствана от Джулиано Амато. Наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy - България" от неговото създаване през април 2005 г. Магистър по политически науки от университета в Бон, Германия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Илитерат Граматиков

Илитерат Граматиков

07.12.2022 | 21:47

Двама абсолютни неграмотници са се изказали по темата.

Отговори
2 0
Реалист

Реалист

07.12.2022 | 20:57

Тролейбусният транспорт изчезна някаквидираха го автобусния транспорт е на път да изчезне да унищожат целия градски транспорт фалираха умишлено градски транспорт пловдив ад продаваха го и нарочно правниците и му видяха сметката заради някой друг превозвач като петко ангелов и други участници сега и пътните знаци от пловдив изчезват какво се случва с този град не знам спирките трошат не са от ремонтират не знам какво се случва с този град уникален къде са те управници те ги има обаче го съсипват и то умишлено града трябва да се търси отговорност от кметуването на кмета ужким д-р иван чобаков та до днешните управници и накрая тотев видя сметката на целия градски транспорт най-вече тролейбусите той скъса договора просто си реши човека че трябва да скъса договора на батаклиев за да удиса на петко ангелов и чолаков

Отговори
3 3
Джингълс ,белс

Джингълс ,белс

07.12.2022 | 20:48

Коледни подаръци ще има отново и за всички !Ще има пак парички за крадливите ръчички и за Зики и за Родопски и за всички от сърце!Иии дааа вниимаааваме ,че Лакумията е лош съветник!Да не се зааадаавеетее!

Отговори
8 1
Спокоен

Спокоен

07.12.2022 | 21:51

С червените ботушки потропва дедо Мраз...

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?