1553

Четете в "Марица": Пешеходният мост може да глътне парите за „Космос“ и сградата на БНБ

Понеделникът чука на вратата, а с него идва и любимият ви брой на "Марица", който открива с гръм и трясък седмицата! Акцентите:


Пешеходният мост може да глътне парите за „Космос“ и сградата на БНБ

Дискусията за Пешеходния мост, започната в предишния мандат от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, получи рестарт, след като отново беше повдигната от общинската съветничка от ПП-ДБ Добромира Костова. 

В коалицията са запалени по идеята Община Пловдив да си откупи концесията от Българската банка за развитие и да премахне конструкцията, изградена за търговски център и прекръстена на "влакчето" от местните зевзеци. Впоследствие идеята беше подкрепа и от групата съветници на „Браво, Пловдив“.

Срещата с представителите на банката е насрочена за 6 декември, като в нея ще участват кметът Костадин Димитров, неговият екип и общинските съветници от всички политически групи. 

 

Изисквам най-доброто от служителите и хората ще усетят промяна

разговор на Тони Михайлов с директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Георги Чергов, който избра "Марица" за първото си интервю на поста 

 

Поне 500 лева данък за внесена кола втора ръка

Вносът на стари коли да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил. Тази идея огласи министърът на транспорта Георги Гвоздейков като мярка срещу застаряващия автомобилен парк у нас, който трови въздуха.

Данните сочат, че над 350 000 коли са били внесени в страната за 2022 г., което прави България първенец в Европа в тази печална класация.

"Ако обложим този внос на бройка автомобил, да речем, с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд, който може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили", обясни Гвоздейков

Пловдив с по-голяма държавна субсидия от Варна и Бургас

Община Пловдив получава по-голяма субсидия за 2024 г. в сравнение с Варна и Бургас, става ясно от проекта на републиканския бюджет, гласуван от Народното събрание на първо четене. Държавните пари, планирани за Пловдив, са в размер на 354 млн. лв., за Варна - 316 млн. лв., за Бургас  - 233 милиона.

За Пазарджик  се планира субсидия в размер на 100 млн. лв., за Смолян - 52 милиона.

Субсидията се дава за тъй наречените държавни делегирани дейности - издръжка на училища, детски градини и ясли, културни и социални институции, заплати, включително и на повечето общински служители. Общината има ангажимент от собствени приходи от местни данъци, такси, наеми и продажби да плаща останалите пари за всички местни функции - чистота, озеленяване, благоустрояване, ремонти и строителство. 

Пловдивски фирми за печат, хартия и шев в Топ 10 по приходи

Редица пловдивски компании от различни браншове заеха челни позиции по приходи за 2022 г., отчетоха от Българска стопанска камара. В Топ 10 национален лидер в сектор „Полиграфическа дейност и други дейности, свързани с печатането“ е „Юрий Гагарин“ АД. За посочения период дружеството е отчело приходи в размер на 173 938 000 лв.

Втори в секторната класация с малко над 75 млн. лв. приходи е „Флекспринт“ ЕООД-Цалапица. Както „Марица“ писа, през 2021 г. дружеството оглави национална браншова класация по печалба с над 6 млн. лв., с което изпревари по печалба печатницата на БНБ. Иначе по приходи за миналата година печатницата на националната ни банка заема четвърта позиция с 28 665 000 лв.

На седмо място в Топ 10 по приходи се нарежда третата пловдивска компания - „Тафпринт“ ООД-Пловдив. За 2022 г. модерната печатница е декларирала приходи за 12 906 000 лв.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Уфффф

Уфффф

03.12.2023 | 23:18

Аман от пернати в главата крадливи тъпоглавци. Едно хубаво нещо, и него да развалят, серсеми със серсеми.

Отговори
2 0
комунист

комунист

03.12.2023 | 22:54

Какво му е на моста? Оправете реката ,че ще стане наводнение. Предупреждава Ви хидроинженер с голям опити то чрез вестника.

Отговори
5 0
Хм…

Хм…

03.12.2023 | 22:43

Значи мостът си го има, стои си, ама хайде да дадем на пловдивчаните парите, да го купим. Нещо като врътката с Форума и Голямата базилика. Продаваме евтино, после купуваме скъпо и си делим. Чиста работа. Хем няма да се занимаваме с киното и старата банка. Точно това ще направят.

Отговори
5 0
Не разбирам

Не разбирам

03.12.2023 | 21:58

Какво му е на пешеходния мост? Лятото там е хладно, през зимата е завет. Такива дето не слизат от колите си, не мислят за пешеходците и се чудят само как да краднат нещо да знаят че Господ гледа....

Отговори
6 0
Гадният Гербаджия

Гадният Гербаджия

03.12.2023 | 21:44

Стаменка,искаш да папкаш ли ? Не се ли наяде от милионите ремонт на Дундуковара градина мекеренце ?

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?