Следвайте ни

Четете в Марица: Перлите на Стария град - между разкоша и разрухата

viber icon

Министър Вълчев иска поне едно ново училище в Пловдив


Ще настоявам за строеж на поне едно ново училище в Пловдив, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в конференция "Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21. век" по повод 35 г. от създаването на Педагогическия факултет на Пловдивския университет.


Министърът обясни, че в държавния бюджет са заложени 70 млн. лева за детски градини и учебни заведения догодина.

 

 

Перлите на Стария град - между разкоша и разрухата


Какво се случва с безценното архитектурно наследство на Стария град, е тема, която болезнено вълнува всеки пловдивчанин. През социализма редица от великолепните къщи, които са образци за българския барок от края на 18. и 19. век, бяха стопанисвани от творчески съюзи и държавни институции. След 10 ноември 1989 г. в тяхната собственост и състояние настъпиха радикални промени. Някои са запазени, други са затворени, а трети се рушат.

 

 

Дизели превзеха местата за зареждане на електромобили 

 

Докато държавата и общината се опитват всячески да намалят замърсяването на въздуха и да насърчат шофьорите да преминат към електрически автомобили, очевидно за повечето водачи проблемът не стои на дневен ред. 
От известно време в синята зона на Пловдив има станции за зареждане на електрически ​коли и съответните безплатни паркоместа.

 

 

Опасни растения виреят край Марица и по тепетата


В България растат чужди инвазивни растения, които застрашават биологичното разнообразие, инфраструктурата. Отделно са заплаха за здравето на хората и животните. Част от тези видове виреят свободно и в Пловдив. Срещат се из целия град и най-вече покрай р. Марица и на тепетата. Това съобщи в Аграрния университет Владимир Владимиров, асистент в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките.

 


Авджия гръмна питбул

 

Питбул е застрелян в двора на къща в рудоземското село Елховец. Кучето е гръмното в главата от 39-годишния Х.М. от съседното село Сопотот. Според полицията става въпрос за проява на особена жестокост спрямо животното. То е собственост на 23-годишна жена. Срещу стрелеца е образувано бързо производство. Той е стрелял със законно притежавана ловна пушка. 39-годишният мъж е задържан за 24 часа.

 

 

12 работници от нелегалната фабрика за цигари в Труд с присъди

 

Специализираният наказателен съд наложи наказания на 12 от работниците в разкритата през юли 2019 г. нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, след като одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата.


Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно на 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?