Следвайте ни

Четете в „Марица“: Отваря се вратата към президентска република

viber icon

Доц. Антоний Гълъбов: Отваря се вратата към президентска република

От ГЕРБ трябва да предложат кабинет, дори да е сигурно, че той няма да получи подкрепа. С мълчанието си от ИТН проявяват пренебрежение към гражданите и демократичния процес. Най-добрият вариант за България е програмен кабинет с ясно разписани цели.

Действията на г-н Румен Радев в момента нямат нищо общо с амбициите му, нямат нищо общо с фигурата на президент в парламентарна република. Втори мандат на г-н Радев би бил много сериозен риск по отношение на възможно създаване на президентска република, заяви в интервю за „Марица” известният политолог доц. Антоний Гълъбов. 

 

Доклад на НСИ за 2020 г. сочи: Всеки осми преселник иска да е пловдивчанин

Почти 11% от всички българи, които са пожелали да сменят местоживеенето си през 2020 г., се местят в област Пловдив. Това показва доклад на Националния статистически институт.

197 242 души са били част от вътрешната за страната миграция. Най-голям брой от преселващите се - 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Пловдив и областта. Ако към тях се добавят и 3000 души, завърнали се от чужбина, които са пожелали нашия регион, цифрата става над 24 000 души. Това означава, че на всеки осми българин, който се преселва, му се живее под тепетата.

Според изведеното в доклад на НСИ, касаещ населението и демографските процеси за 2020-а, 37 364 души са променили своя настоящ адрес от чужбина в България през изминалата година. 47,6% от завърналите се българи са под 39-годишна възраст, като цели 80% са в работоспособна възраст (под 59 г.).

 

Евродепутат иска да се смени името на Велинград

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев излезе с предложение да се сменят имената на всички улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, сред които е и Велинград. Политикът настоява колегите му "максимално бързо" да изготвят проект за такова решение.

Обръщението си българският представител в Европарламента е направил в официалната си страница във Фейсбук. Ковачев припомня, че през февруари общински съветници от "Демократична България" са предложили да се демонтира и премести паметникът на Съветската армия в София.

"Не може паметник в прослава на една окупаторска армия и олицетворяващ една тоталитарна и антихуманна идеология, наложила с насилие един престъпен режим, да заема централно място в столицата ни!" - пише Ковачев.

 

Стартира ремонтът на Планетариума в Смолян

Предстои първа копка на ремонта на Планетариума, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов. В района около знаковата сграда вече цялото пространство се преобразява в парк, като се изграждат алеи, премахнати са стари и са засадени нови дървета. Предстои да бъде обявена процедура и за оборудването в обекта. 

"Плановете са ни до края на годината да имаме един напълно обновен планетариум, който ще бъде на световно ниво, защото оборудването е последно поколение. Той ще бъде най-модерният на Балканския полуостров. 44 години след построяването му е нужно обновяване", коментира Мелемов.

 

Багер тръгва срещу незаконни къщи в Стамболийски  

Обитателите на незаконни постройки в кв. "Партизана" в Стамболийски имат 14 дни срок сами да съборят незаконните си къщи, в противен случай на място ще бъде изпратена техника на ОП БКС. Това става ясно от заповед на кмета Георги Мараджиев.

От известно време  в квартала зрее напрежение заради преселници,  

вдигнали постройки без нужните разрешителни и книжа, които крадат, обиждат съседите, хвърлят камъни по минувачи. Законните обитатели на квартала са потърсили защита от кмета Георги Мараджиев. 

Той обясни, че това не са роми от Стамболийски, дошли са от друга община, от Димитровградско. Още през 2019 г. съм издал заповед и стартирал процедура по събарянето на незаконните постройки, като до момента са минали през всички законови мерки, които е необходимо да бъдат извършени, уточни кметът.  

 

ПРИЛОЖЕНИЕ АГРО

До 80% помощи за застраховане на винено грозде

Тръгва мярката за предоставяне на финансова помощ по „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. По схемата ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Заявленията ще се приемат в периода  17 май-15 юни 2021 г. 

Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия

(слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша), природни бедствия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, както и загуби, причинени от пандемии при хората.

За подпомагане могат да кандидатстват производители на грозде - физически или юридически лица, както и когато те са обединени в групи и организации.

Доматите скочиха с близо 30% за седмица

Седмичните ценови отклонения при търговията на едро с плодове и зеленчуци са в посока нагоре. Средните цени на едро на вносни краставици, картофи, зеле, домати - български оранжерийни и внос и червен пипер са с между 1,9% и 18,8% по-високи на седмична база. Най-чувствителен ръст има при вносните домати, както и при тези от български оранжерии - с 28,4%, сочи оперативният анализ на Министерство на земеделието за основни земеделски култури.

На борсата край Първенец едровите цени за килограм доматите варират между 1.90 лв. и  2.80 лв. Краставиците са 1,60-2 лв., а най-скъпите картофи - 0,60 лв. По пазарите и в магазините обаче традиционно има търговска надценка. 

БАБХ обвини пчеларите за синдрома на празния кошер

Синдромът на празния кошер скара пчелари и експерти от Българската агенция по безопасност на храните. На 14 април тя излезе със становище, че за високата смъртност на пчелните семейства са виновни стопаните, понеже не са ги хранили добре.

Малко повече от половината пчелни семейства са загинали през зимните месеци заради липса на достатъчно хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните, пише в доклада на проверяващите от БАБХ. 6611 пчелни семейства, или около 15% от проверените, са отпаднали заради болести. За установяване на причинителя са взети над 80 проби от пчели. Те са изследвани в Националната лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. 

 

На сирене и винце баба Мина подкара сто и първата

„Рипни, Калинке“ подкара за 100-годишна баба Христо Коритаров на своята гайда - един от 25-те инструмента, на които свири. Навръх юбилея си Мина Гърева отпусна глас да попее, че и душата  да се отпусне. Чак да рипне не върви - държи се, след като е навъртяла вече век, но шипове в крака я мъчат напоследък. То пък за какво ли и да се пукат душманите на играта <210>, като душмани няма - всички обичат столетницата на село Царимир.

На крака да я поздравят дойдоха и кметът на Съединение Атанас Балкански, и кметицата на Царимир - Атанаска Бешликова. Домакинята подреди пред тях писани паници с погача и сирене. А гостите добавиха торта, даже две.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Дано

Дано

20.04.2021 | 06:50

Аз съм за!

Отговори
2 6
Нали?

Нали?

20.04.2021 | 07:01

Като в Русия, на др Путин! И начело - др Буда! Иска ви се, ама няма да стане, другари СИКаджии!

Отговори
3 2
Ало, Марицата

Ало, Марицата

20.04.2021 | 05:50

Отварят ви се задните бузи

Отговори
8 1
Нали

Нали

19.04.2021 | 23:43

По принцип няма нищо лошо в президентската република, НО тук проблема е КАК ИСКАТ ДА НИ Я НАТРЕСАТ ТАЗИ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА !!!!!! Ако някой иска да прави такива промени, трябваше да издигне инициативен комитет, да събере съмишленици, да предизвика дискусия сред обществото, да покаже с какво новите идеи са по-добри от установената система на управление и хората да излезнат да гласуват! Начина по който се опитват да ни я натрапят тази идея хасковския селянин и чалгаря си е чист опит за преврат! Преврат с цел да се измъкне Мунчо от закона за шпионство и да се реанимират престъпниците, окрали парите на българите!

Отговори
9 5
Док

Док

19.04.2021 | 21:49

Под на Руси статиите вече няма коментари.

Отговори
7 6
Предположение

Предположение

20.04.2021 | 05:10

Забраниха ги, за да не се вижда проявената силна народна любов към др. Методиевич! Нъл тъй, бае Руси?

Отговори
5 0
Освобождение

Освобождение

19.04.2021 | 20:52

Това и чакаме.

Отговори
7 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?