Следвайте ни

Четете в "Марица": Откриват нов маршрут от Хисаря до Копривщица

viber icon

Борислав Димов е новият директор на  Инспектората, кръстен навремето общинското ФБР.  Той встъпи в длъжност вчера на мястото на досегашния шеф Ангел Славов, който беше избран за общински съветник от ГЕРБ.


Досега  Борислав Димов беше главен секретар на областната администрация, а преди е ръководел  звено към Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“.


Транспортните фирми искат още 500 000 лв. субсидии за губещи линии 


Докато администрацията крои планове за създаване на общински превозвач, фирмите, които обслужват 29-те автобусни линии в Пловдив, настояват за допълнителна субсидия в размер на 500 000 лева. Искането вече е внесено в Община Пловдив  и в момента се обсъжда, научи „Марица” вчера. „Парите не стигат”, потвърди Петко Ангелов, собственик на „Автобусни превози -Пловдив”.


Проф. Ивайло Дичев пред „Марица“: 

Сакрализирането на "Под игото" е функция на комплексарски национализъм  

Много хора искрено се възмущават от такива дреболии. Бяха научени да се възмущават... или пък не се отучиха, защото работата си е такава от комунистическо време. Затова си заслужава да говорим за кризата на идентичността, за все по-тежките ни национални комплекси. Откъде ли идват? Според мен те са функция на претенциите ни. Смятаме се за най-велики, древни, културни, пък виждаш ли - все сме на опашката. 

Ако се вгледаме честно в себе си, ще си дадем сметка за това, което сме, ще почнем да ценим онова, което можем, без да страдаме за неща, които нямаме. Наричам го санстефански комплекс - можело е България да е по-голяма, ама на, не се е случило, нито пък по-нататъшното княжество е успяло да завоюва териториите, които си представя, че му се полагат. И оттук – едно перманентно страдание. Нямаме си Юго и Дикенс, ама дай сега да сакрализираме Вазов до небето, заяви Ивайло Дичев в интервю пред „Марица“. 


150 000 видяха родните съкровища


Рекордни приходи от 95 000 лева отчете националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа” в Археологическия музей в Пловдив. На нея бяха показани шест златни съкровища, предоставени от НАИМ, НИМ и РИМ-Велико Търново. 

За 5 месеца тук бяха изложени Панагюрското, Вълчитрънското, Дъбенското, Хотнишкото и съкровището от Рупите. „Посетили са ни 150 000 души, от които 40 000 са чужденци. Целта на изложбата бе да покажем какво имаме като културна територия, свързана с Европа”, отчита директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов. 


Откриват нов маршрут от Хисаря до Копривщица


Хисаря създава собствена стратегия за развитие на туризма. Общината ще предлага единен туристически продукт, който ще обединява всички обекти в древния град, тракийските обекти в населените места и ще прехвърли границите на общината с кръгови маршрути до Копривщица, Карлово и Казанлък. Това е стратегически приоритет на кмета на общината инж. Пенка Ганева, работата по него вече е в ход.


Туризмът е един от основните поминъци в нашата общината. Но досега всеки, зает в тази сфера, работи сам за себе си. Моята идея е да обединим усилията в един продукт, който можем да наречем „дестинация Хисаря“, коментира инж. Ганева. Стратегията изисква да се работи в няколко направления - укрепване, реставрация и консервация на обектите, както и изграждане на нови пътища.


Дъждовете спасиха есенниците от дефицит на влага


През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Прогнозираното застудяване около средата на периода ще доведе до затихване, а в част от Северна България и западните райони, където се очакват валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. 

В края на първото десетдневие се очаква повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще останат под биологичния минимум необходим за вегетацията на есенните посеви. 


Повдигнаха обвинения на биячите от "Надежда"


Районна прокуратура София повдигна обвинения на трима души във връзка с варварското нападение над хора от ръководството на Хебър. Изпълнителният директор Бойчо Величков и още двама души ще отговарят за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. 

Както е известно, бившият национал и шайка бабаити от Надежда налетяха на братя Красимир и Иван Папазови, които ръководят оперативно пазарджишкия клуб. 


Гери-Никол диктува модата на годината 


Поп дивата Гери-Никол трупа статуетка след статуетка със светкавично темпо. Преди няколко дни провокативната изпълнителка добави към личната си колекция още една престижна фигурка в категорията на модните награди на Code Fashion TV "Трендсетър на годината".  


Гери беше наградена за индивидуалния си стил, който няколко години диктува модата не само сред многобройните й фенове. "Благодаря на всички, които са гласували за мен", трогателно добави певицата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?