4232

Четете в "Марица": Осем безработни се борят за едно място в Пловдив

Новата седмица идва с новия брой на любимия ви в. "Марица"

 

Дясната ръка на дядо Николай стана сливенски владика

Знеполският епископ Арсений, който досега беше викарий на пловдивския владика дядо Николай, беше избран за нов Сливенски митрополит. Той получи седем гласа при вота в Светия синод срещу пет за другия кандидат - Мелнишкия епископ Герасим.

Спират школските ремонти за малките матури

Ремонтите на учебните заведения ще бъдат преустановени в дните на националните външни оценявания. А където бригадите ще продължат работа, са предупредени да извършват само тихи дейности, за да не пречат. В понеделник и вторник на малките матури в Пловдивско трябва да се явят 5589 четвъртокласници. Те полагат изпитите в своите училища, като са разпределени в 489 зали в 149 учебни заведения. Началото е в 10 ч.

Нощувките в Пловдив поскъпнаха с 50 на сто след пандемията

Един от малкото местни сектори, чиято инфлация пловдивчани не усещат, е този на хотелите и местата за настаняване. Увеличението тук е почти изцяло за сметка на туристите и гостите на града. То обаче е факт и далеч надскача нивата на инфлацията за този период. Средната цена на нощувка за еднин човек през 2019 г. (когато Пловдив домакинстваше за Европейска столица на културата) е била малко под 50 лева, показва анализът на данните от НСИ. В момента, през март 2024 г., тя вече подминава 75 лева за легло на вечер под тепетата. 

 

Войната вече умори всички, може да приключи още тази година - интервю с Чавдар Стефанов

Служебните паркоместа поскъпват, но ще важат денонощно

Съвсем скоро ще дойде краят на злоупотребите със служебни паркоместа. По изпълнението на тази задача работи шефът на ОП "Паркиране и репатриране" в Пловдив Нъшан Деркалестаниан. Пред "Марица" той посочи, че идеята е злоупотребите да се намалят до минимум.

Момче в инвалидна количка обедини "Ботев" и Локо за обща кауза

Само няколко мига делят 22-годишния Георги Маринов от мечтата му да служи на обществото и кошмара, пратил го в инвалидна количка. Преди три години, когато е на 19, Жоро катастрофира. Прилошава му в колата, докато пътува, и се блъска в дърво. От онзи момент младият пловдивчанин води битка да се изправи на крака и да се върне към нормалния живот.

Осем безработни се борят за едно място в Пловдив

По данни на Агенцията по заетостта към 31 март 2024 г. регистрираните безработни в област Пловдив са 12 823, от които 1740 са младежи до 29 г. От общия брой на безработните едва 1044 са постъпили на работа същия месец, като бройката на тези, които повече от година не могат да си намерят работа, е близо 1800.

 

Най-талантливият художник сред музикантите реди изложба в Балабановата къща

Пловдивският журналист, музикант и художник Хари Нигохосян ще открие изложба живопис в Балабановата къща в Стария град. В Сводестата зала той ще подреди 26 платна, които е нарисувал през последните години. „Повечето картини са относително големи - споделя живописецът. – Често ме питат защо рисувам такива големи работи. Отговарям им, че „малки холандци“ може да има, но „малки арменци“ - не“, смее се Хари, който е известен като виртуозен китарист. 


 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?