Следвайте ни

Четете в "Марица": Олиото подгони 4 лева

viber icon

"Марица" ще бъде вашият зелен коридор към новините на света по време на локдауна. Отново актуален, забавен, пиперлив и истински. Ще се убедите, като купите новия ни брой. Акцентите: 

 

Олиото подгони 4 лева

Нов голям скок се задава при храните от първа необходимост. Лошата новина за джоба ни идва от седмичната справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), която следи цените на едро. Въпрос на време е и търговците на дребно да сменят етикетите по магазините.

Шампионът по скъпотия за миналата година - олиото, се готви за нов ценови скок. "Завчера доставчикът ни уведоми за промяна. Олио от 1 литър с марка „Олим“ вече идва на едрова цена от 3,58 вместо досегашната 2,90 лева", разказа за „Марица“ собственик на голям хранителен магазин в Пловдив. 

 

Вирусът превърна всеки втори в хипохондрик

Заради страха от посещение при лекаря или липсата на профилактика, в годината на коронавируса се отчита спад в броя на новооткритите случаи на социалнозначими заболявания като диабет и рак. Джипитата обаче отбелязват нова тенденция - главоломен ръст на хипохондриците.

„Това е състояние, в което пациентът приема обичайни усещания като много притеснителни и ги отдават на някаква болест. И то не някаква незначителна, а страшна, смъртоносна", обясняват медиците. 

 

Пасарелката цепи „Прослав“ като Берлинската стена

Проблемите с прехода над релсите започнаха още с изграждането на пасарелката. През няколко дни или единият асансьор отказваше да работи, или и двата едновременно. Това изискваше от майките с колички и пенсионерите да впрегнат всички усилия и да покажат колко добри алпинисти са или да преминат през жп линиите 500 метра по-надолу с риск за живота си.

Пасарелката в Прослав се превърна и в любим обект за тийнейджърите, които искаха да изливат агресията си. Гамени изподраскаха асансьорите и цялото съоръжение, разбиха електрическите кутии, счупиха самите кабини. 

 

Деца със специални потребности – присъствено по желание

За деца със специални образователни потребности ще се допускат присъствени занимания по време на десетдневния локдаун и онлайн обучение в училища и детски градини от днес до 31 март. Те ще са по изключение и при заявено желание от родителите.

Условията, при които ще се допускат, са описани в заповед на министъра на образованието от късния следобед в петък. 


Такситата искат 1,64 лв. за „добър ден“

Пловдивски таксиметрови фирми поискаха нови минимални цени за превоз, които Общината да закове в своя наредба. По този начин ще им се развържат ръцете да вдигнат тарифите.

Други превозвачи обаче открито се противопоставиха на този план с аргумента, че в условия на криза и намалени доходи работата им съвсем ще падне.

Така се стигна до нарочна среща на бизнеса с  ръководството на общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта", но до развръзка не се стигна. 

 

Манол Пейков осинови носорог от Кения

Издателят Манол Пейков и дъщеря му Божана решиха да си осиновят носорог за Първа пролет. Както "Марица" писа, Пейков е под карантина заради положителен ковид тест.

Животинчето живее в резерват в Южна Кения, казва се Аполо и е родено през март 2019-а. Пейков се вдъхновил за осиновяването му от пост във вестник "Гардиън", който разказва за момчета, спасили от фалит компания, а част от спечелените пари дарили за опека над животните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?