Следвайте ни

Четете в "Марица": Общината кани гражданите на дебат за Пловдив

viber icon

В утрешния брой на вестник "Марица" можете да прочетете тези и много други интересни теми и разработки:

Купуват общински имоти без търг и конкурс

Ключови за община Пловдив инвеститори ще могат да купуват имоти частна общинска собственост без търг и конкурс. Това ще се случва при няколко условия – оценка от пазарен оценител, решение на Общински съвет и сертификат за инвеститор клас В на конкретния предприемач.

За първи път Пловдив ще има своя Наредба за насърчаване на инвестициите по Закона за насърчаване на инвестициите. В момента документът е пуснат за обществено обсъждане. За да се сертифицира един инвеститор като клас В, той трябва да налее на територията на общината минимум 1 милион лева и да създаде нови работни места.

Общината кани гражданите на дебат за Пловдив

Общината  организира в края на октомври  дискусии в шестте района как ще се развива Пловдив в следващите 25 години. Темата е изключително важна и засяга абсолютно всеки гражданин, на който не му е безразлично как ще изглежда пространството под прозорците на неговото жилище, какво ще се строи върху празните терени, къде ще има нови пътища, за да не си късаме  нервите в задръствания, паркове, места за отдих и спорт, нормална инфраструктура в периферията на града.

Всичко това се определя с Общ устройствен план на Пловдив /ОУП/. Проектът  за  изменение на  плана от 2007 г. вече е оповестен на сайта на Община Пловдив, както „Марица” писа, и  до 21 октомври включително  всеки, който желае, може да подава свои предложения, забележки и мнения писмено онлайн и  на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен” 1 от 14 до 16,30 часа в работните дни.

Коли превзеха площадчето пред кино "Космос"

Прозорците на емблематичната сграда на  бившето кино "Космос" на ул. "Гладстон" са потрошени, а гледката на площадното пространство и сградата е покъртителна. Киното е затворено още в началото на  90-те години и  оттогава общинският имот е напълно изоставен на тотална разруха. 

Малката уличка до киното буквално е задръстена  от автомобили.

Кино "Космос"  беше включено като бъдещ младежки арт център в  инвестиционната програма на Европейска столица на културата. 

Идеята обаче се провали, след като наетите от общината специалисти представиха проект, чиято стойност надхвърли 5 млн. лева.

Арх. Антоанета Топалова, проектант, урбанист и рецензент на новия  ОУП: Още гета от бетон в Пловдив, ако не запазим терени за нова градска среда

Общият  устройствен план  трябва да определя  стратегията  за развитие на  всички елементи на жизнената среда  на населеното място за  следващите  15 - 25 години  с  основните й функции -  обитаване, труд, отдих и обслужващите системи като транспорт , водоснабдяване, отопление, канализация, пътна инфраструктура.  ОУП включва всички жилищни територии със социалното обслужване, зелените площи, индустриалните, търговските, логистичните центрове с цел  да се осигури  качествена жизнена среда. Пловдив е уникален град  - с хълмовете, реката и  културно – историческата идентичност, които трябва да се  съхранят успоредно с  промените, наложени от динамичните темпове на живот.  Затова  подготовката  на ОУП, както и предстоящото обсъждане на проекта е от изключителна важност за  всеки  гражданин, заяви за „Марица арх. Антоанета Топалова, урбанист, рецензент на новия ОУП на Пловдив.   

Пак глобиха ВиК за изпуснати непречистени води в Марица

Глоба от 2000 лева за ВиК - Пловдив за нарушаване на екологичното законодателство беше потвърдена от Районния съд. Наказанието е наложено от Регионалната екоиспекция след проверка на  канализационната система на Стамболийски и местната пречиствателна станция за отпадъчни води през декември м.г.

Инспекцията установила заустване на непречистена вода в река Марица при сухо време. 

През юли т.г Районният съд потвърди друга санкция от 2000 лева за ВиК -Пловдив за изпуснати непречистени отпадъчни води в Северен обходен колектор, вливащ се в река Марица. 

Музеят в Смолян организира полети с балон

Полети с балон с горещ въздух организира музеят в Смолян като част от мероприятията за честване на 85-годишнината на музейното дело в Средните Родопи.

Родните СПА курорти вдигнаха цените с 10%, зимните ги намалиха с 20

Голяма част от българските СПА курорти вдигнаха цените с 10% за Нова година. Най-скъпите оферти са за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня до Банско и село Белчин - Самоковско. За сметка на това в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има намаление с около 20%, съобщи Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Бъдеще за туризма“.

Противно на твърденията, че ковид пандемията се е отразила най-зле на туристическия бранш, СПА курортите през лятото бяха пълни с български туристи и отчетоха невиждана заетост почти до 100%. Очакванията са да привлекат голям интерес и за посрещане на Нова година. Хотелите в тях са повишили цените средно с около 10% и достигат 3000 лв. за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, сочат разчетите на браншовиците.

Държавата благославя големите инвеститори, малките се оправят сами

Последният голям инвеститор в Пловдив е напът да се уреди с две нови улици и прилежаща инфраструктура около базата си. С 1,027 млн. лв, дарени от Министерството на икономиката на Община Пловдив, ще се ремонтират ул."Владая"и връзката с бул. "Марица" в Източната индустриална зона на града. Там, на мястото на бившата кожухарска фабрика "Пулпудева", се строи заводът на „БТЛ Индъстрийз" АД за производство на електронна медицинска апаратура.

Очакванията са производството на медицинска апаратура да стартира догодина.

В пловдивска дискотека: Любен Дилов събра плейметки на еротична раздумка

Някои от най-известните родни плеймейтки разказваха мръсни приказки в Пловдив. Тон на еротичната раздумка в местна дискотека даваше Любен Дилов-син като главен редактор на българското издание на "Плейбой". Освен актуалната носителка на титлата Playmate Михаела Тодорова и топмоделите Дениз Хайрула и Натали Найденова, в събитието участва и певицата Елена Брусарска. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?