Следвайте ни

Четете в „Марица“: Няма как да променяме политики, без да сменяме хора

viber icon

Шефските рокади: Няма как да променяме политики, без да сменяме хора

Идването на власт на служебния кабинет  доведе до вълна от рокади. Трусовете от столицата се пренесоха и в Пловдив, където също върви смяна на ръководни кадри. И никой от местните шефове не е сигурен дали няма да бъде следващият. Кой си отиде и кой го замести, как посрещнаха новите лица - четете в темата на в. "Марица"


В интервю пред в. "Марица" Валери Жаблянов, съосновател на лява платформа "Социализъм 21. век", коментира политическата ситуация: БСП може да изчезне, ако не си върне статута на основна лява партия  

Популизмът на Нинова компрометира поредица от смислени леви стъпки и действия. Няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната хегемония на ГЕРБ няма да доведе до авторитаризъм. Проектът на Жан Виденов е още едно доказателство за кризата в БСП

 

Карлово иска национален статут за Златния тракийски град

Златният град на древните траки да получи статут на паметник на културата с национално значение. Това предлага на министъра на културата комисия от експерти под ръководството на Националния институт за недвижимо културно наследство, съобщиха от Община Карлово. Комисията ще изготви предложение за определяне на режими - териториален обхват и предписание на археологическия обект „Тракийски селищен център от VI-V век преди Христа“.

Обектът се проучва от екип под ръководството на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.  Той бе открит в началото на 90-те години, а работата на терен започна през 2005 г . 

В предишния сезон там бяха откриха важни артефакти, сред които керемиди с блестящ лак, т.нар. „котешко злато“, които са покривали храма и резиденцията на тракийския владетел на този град. Разположени на южния склон на Стара планина, огрявани от слънцето, тези сгради са сияели като златни и са се виждали от пътя за Филипопол. Заради това след първите разкопки  селището стана известно и като Златния град край Карлово. Археолози смятат, че това е най-старият тракийски град по нашите земи.

 

Само директори на шествието за 24 май в Пловдив 

Само директори на учебни заведения ще участват в празничното шествие на 24 май. Ако дойдат и ученици, няма да бъдат върнати, но така ще спазим противоепидемичните мерки, обясни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Първоначално решението на местната управа бе да не се провеждат чествания, както бе миналата година, когато тържествата се пренесоха онлайн. Впоследствие  обаче се стигна до оформяне на програма, макар и в по-свит формат. Тя обаче не предвижда раздаването на традиционните учителски награди, които не са и гласувани от Общинския съвет. Те вероятно ще бъдат връчени за Деня на будителите 1 ноември.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДАК

ДАК

20.05.2021 | 21:47

Поздравления за целия екип на Марица

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?