71

Четете в "Марица": Няма бомби със закъснител с държавните финанси пред новия кабинет! Говори икономистът Кръстев 

Най-интересното от новия брой на "Марица".

 

Смартфоните предупредиха: Трус край Пловдив

Секунди преди земетресението в Пловдив, станало в 15,25 ч. вчера, смартфоните известиха, че предстои земята да се разклати. От тревожното съобщение ставаше ясно, че се очаква земетресение, а първото наставление беше „Обуйте си обувките“.

Оказа се, че съобщението е изпратено от Android Earthquake Alerts. Това не е специално приложение, а е една от функционалностите на системата "Андроид", която известява 25 секунди по-рано. При много пловдивчани обаче съобщението пристигна едновременно с разтрисането на земята.

Подобно известие получиха и потребителите с айфон, но малко след земетресението. В него са посочени координатите на епицентъра, както и че трусът е бил с магнитуд 4,9 по Рихтер.

Доскоро се смяташе, че земетресенията не могат да се прогнозират, но най-новите технологии за проследяване на геофизиката и геомагнитната активност са напът да опровергават това твърдение.

 

Масови протести, ако съдът разреши кули от бетон в парка до "Санкт Петербург"

Кантората на доскорошния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев защитава интересите на инвеститора в делото срещу застрояването на зелената площ в парка до хотел "Санкт Петербург". Вчерашното заседание бе отложено от магистратите, тъй като не е готова експертизата на вещото лице. Делото се насрочи за 19 септември от 11 часа. Интересно е да се отбележи, че съдът е назначил вещо лице от София, за да няма конфликт на интереси. В съда интересите на инвеститора „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД, зад което стои бизнесменът Таха Рахман, защитава адвокат Иван Атанасов от кантората на доскорошния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  "Следим казуса отблизо и сме готови за ефективни граждански протести. Надяваме се справедливостта да възтържествува!", коментира Асен Костов от Сдружение "Спаси Пловдив".

 

Електронното таксуване в рейсове тръгва до края на годината

До няколко дни предстои Община Пловдив да сключи договор за електронната система в градския транспорт и до края на тази година в автобусите да се пътува без кондуктори. Тази прогноза направи  зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Резултатите от търга за обществена поръчка са ясни, тъй като в него е участвала само една фирма - „Тикси” ЕОО. Офертата й е одобрена от комисията.

 

Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

Летният сезон вече е открит официално. Започнаха и отпуските. Какви са най-честите заболявания през лятото, какво ги предизвиква, какво да правим, ако се разболеем, докато сме на почивка,  и какво да вземем със себе си за първа помощ,  коментара за "Марица" шефът на джипитата в Пловдив д-р Костадин Сотиров. 

 


Няма бомби със закъснител с държавните финанси пред новия кабинет - твърди в интервю за "Марица" икономистът Михаил Кръстев 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?