Следвайте ни

Четете в „Марица“: Ново осветление спестява 1 млн. квт/ч ток годишно

viber icon

В утрешния брой на "Марица" четете:

С рамо за общината от Министерството на енергетиката: Ново осветление спестява 1 млн. квт/ч ток годишно

Енергоспестяващото улично осветление ще бъде монтирано в районите „Централен“ и „Южен“, като се очаква с промяната Община Пловдив да спести над 1 млн. квт/ч ток годишно. Добрата новина съобщи кметът Здравко Димитров в присъствието на  министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя пристигна в Пловдив вчера за подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 127 000 лв. Друг очакван ефект от реализирането на проекта е съществено намаление на емисиите на въглероден диоксид, защото на места в момента лампите са живачни (1261,97 тона на година). Кметът на район "Южен" Костадин Язов отбеляза, че за 4 години и половина ще се спести сумата, която е отпусната за проекта. Той подчерта още, че сега общината харчи между 120 000 и 130 000 лв. месечно за осветление.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: Няма рискове за енергетиката заради затваряне на американските централи

 В момента сме в комуникация с Еврокомисията, има преговорен екип, с който водим разговори по темата за прекратяване на договорите за изкупуване на енергия на преференциални цени с Контурглобал и AES Марица Изток /американските централи/. Нищо няма да бъде направено от наша страна, преди да сме постигнали споразумение с двете американски централи. По никакъв начин няма да се допусне да бъде накърнен интересът на инвеститорите, но в същото време трябва да защитим максимално нашия национален интерес, увери министърът на енегретиката Теменужка Петкова в интервю за „Марица”. 

Среща на върха в ЕС умува за привилегии на имунизираните: Сертификат за ваксинация като туристическа виза

Все повече политици и държавници в Евросъюза надигат глас, че ваксинираните граждани трябва да ползват някакви привилегии, за да се насърчи масовата имунизация. Предложенията са предимствата да са свързани най-вече със свободното придвижване. 

"Лидерите на ЕС трябва "да се задвижат бързо" и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания", призова гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за "Файненшъл таймс".

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за имунизираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък. Според дипломати е малко вероятно да бъде възприета сега предлаганата система поради опасенията, че би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите, което би било дискриминационно третиране.

Д-р Костадин Сотиров: Правото на избор на ваксина е грешка, която забавя имунизацията

Изборът на ваксина е много затрудняващ момент, защото, ако 4 човека желаят да използват Pfizer, а те са 6 дози, ние няма как да ги направим. Да хвърлим две дози при липса на ваксини, е кощунство. Освен това, ако искаш тази на  Pfizer, но има  на "Астра Зенека", това означава, че трябва да чакаш и да рискуваш да се разболееш или да умреш, само и само да използваш конкретна ваксина. Това не е краве или овче сирене, за да избираш. Според мен обявяването на този избор  беше грешка на министерството. Той забавя имунизирането, не го ускорява.

Не може да се прави по домовете. Мобилните екипи за ваксинация са в нарушение на закона, твърди д-р Костадин Сотиров,  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

В чест на отварянето на заведенията на 1 март ресторант черпи с шоколадово суфле "Бойко Борисов"

Дългоочакваната новина от всички ресторантьори, че заведенията отварят на 1 март, роди и интересни идеи в менютата. В чест на рестарта пловдивският ресторант  "Бохеми" ще подари на всеки клиент шоколадово суфле. То е кръстено на премиера - че си е спазил обещанието, въпреки възраженията на здравните власти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?