44

Четете в "Марица": Новият патриарх дойде от Америка, но харесва Русия

В горещия ден на 1 юли, ви предлагаме нова порция горещи новини. Ето и част от по-интересните теми, които може да прочетете в утрешния брой на вестник "Марица":

 

Новият патриарх дойде от Америка, но харесва Русия

Видинският митрополит Даниил изненадващо спечели избора за нов български патриарх след драматичен обрат. 52-годишният владика изоставаше с 13 гласа преди балотажа срещу сочения за фаворит Григорий Врачански, зад когото бяха и повечето членове на Светия синод. Преди да оглави Видинската митрополия през 2018 г., Даниил в продължение на осем години беше викарий на американския ни митрополит Йосиф, където създаде монашеско братство. 


Вдигнаха тока с 1,85%, парното поевтинява с 8 на сто

С 1,85 % по-скъп ток ще плащат от днес битовите абонати на ЕВН, сред които са жителите на Пловдив и областта. Добрата новина за тези, които са на парно отопление, е, че услугата на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД поевтинява със 7,81%.


Кретаме с еврофондовете, усвоили сме едва 4,6 процента

Усвояването на средства по еврофондове в България буксува. Едва 4.6% от парите, които Европейският съюз дава на страната ни по линия еврофондовете за 2021-2027 г., са усвоени. Това стана ясно от изказване в Народното събрание на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.


Строят соларен парк върху 900 дка в Перущица

Мощен инвеститор ще изгради соларен парк върху 900 дка в Перущица и ще налее в общинската хазна близо 2 млн. лева свежи пари за ползването на общински земи за срок от 30 години. Инвестиционното намерение е на "Рани Зим Енерджи" ЕООД и ще бъде най-голямото до момента, реализирано на територията на Перущица.

Крехък шанс за кабинет, задават се политически франкенщайновци - интервю с Петър Чолаков - доцент по социология в Института по философия и социология на БАН.


"Марица" намери приятели и в Корея

Вестник „Марица“ вече има свои приятели и в далечна Азия. Представители на Асоциацията на журналистите от Южна Корея, начело с нейния шеф Парк Юнг Хюн, гостуваха в редакцията ни. Делегацията е у нас по покана на Съюза на журналистите в България. Двете дружества имат дългогодишно партньорство. Веднъж годишно български журналисти посещават за седмица Южна Корея, а техни идват в България.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?