1553

Четете в "Марица": Новият кмет започва мандата с минус 71 млн. лева

В горещите дни на войни и предизборни битки "Марица" отново е най-добрият ориентир. За нашите читатели сме подготвили прекрасен брой. Акцентите:

 

Хамас е маша на Иран, който е координирал нападението

интервю на Хенриета Костова с арабиста проф. Владимир Чуков. "Нападението има за цел да предотврати споразумение между Израел и Саудитска Арабия", твърди той.

Новият кмет започва мандата със 71 млн. лева дългове

Новата местна власт ще завари общинския дълг в размер на 71 146 600 лева, който се очаква до края на тази година. През 2024 г. задълженията, включително и намеренията за поемане на нов дълг, както и разходите по лихви възлизат на 95,5 млн. лева, а през 2025-а се увеличават до 104 млн. лв. с тенденцията през 2026 г. да са в рамките на 94 милиона.

Това става ясно от доклада на кмета Здравко Димитров за тригодишната бюджетна прогноза, подготвен въз основа на Закона за публичните финанси и внесен за разглеждане в Общинския съвет, който за последно се събира  утре.

Искаме тотална забрана на отровния глифозат

Да се наложи тотална забрана на пестицида грифозат. За това апелира в открито писмо д-р Светла Николова от Сдружение „Агролинк“. То е адресирано до премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и д-р Койчо Коев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. 

Поводът за реакцията е намерението на Европейската комисия за поредното удължаване на срока за приложение на химикала до 2033  г. Години наред не може да се вземе окончателно решение дали глифозатът да се прилага в земеделието, или да бъде наложи тотална забрана. Веществото е основна съставка в най-широко разпространения препарат срещу плевели в света, но съществуват въпроси дали то не е потенциално канцерогенно за хората.

Поправиха обвинението за подкупа от 60 бона срещу Ральо Ралев

Прокуратурата коригира обвинението срещу бившия кмет на район "Северен" Ральо Ралев, след като предния път съдът върна делото заради допуснати неясноти и отстраними процесуални нарушения. Така за утре е планиран втори опит за старт на разпоредителното заседание в Окръжния съд. Ралев ще застане на скамейката като подсъдим заедно с другите двама обвинени - Даниела Вълова и Иван Делевски, като прокуратурата ги е обвинила в съучастие. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?