4232

Четете в "Марица": Най-възрастният данъкоплатец чака награда от Румен Спецов

За празничния 1 май сме подготвили извънреден брой от 32 страници с интересни и любопитни четива. Ето и част от акцентите:

 

Водолази нагазиха в реката

Появата на водолази в реката около моста на бул. „Васил Априлов” в посока Герджика изненада пешеходци, които се разхождат по алеята, а някои се разтревожиха, че е станал инцидент. Оказа се, че те са наети от софийската фирма, която чисти джунглата в реката по договор с Община Пловдив.

„Двама водолази обследваха дъното, за да се прецени къде е най-добре да  бъде направен временен път по водата до островите”, обясни зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

Първият участък от северната страна между Железния мост и моста на бул. „Васил Априлов” беше окончателно завършен вчера. Проверката на „Марица” още преди няколко дни показа, че пространството изглежда като футболно игрище за разлика от дивата гора, която беше затлачила реката в границите на Пловдив. 

 


Инфлуенсъри смениха героите на труда от соца 

В епохата на соца на 1 май овациите бяха за героите на социалистическия труд. Това бяха ударници в различните сфери, от строители и тъкачки до овчари и даже спортисти. Те бяха давани за пример на младите, а в подвизите им ги следваха хиляди. Модерните времена, капитализмът и дигиталната революция преобърнаха ценностите и кумирите. Докато героите на соца са строили Димитровград, заводи и пътища, за което са получавали почетното звание, днес младите нямат никаъв афинитет към подобни занимания. Вместо това те градят имидж, трупат последователи и присъствие в социалните мрежи, които по-късно осребряват. 

 

Хуманитарна гимназия с нова дограма, но без дръжки

По време на ремонта в Хуманитарна гимназия беше сменена дървената дограма на 242 прозореца и реставрирана фасада  - близо 3150 кв. метра. Но новата дограма е без дръжки и досега само на част от прозорците са сложени временни. Това твърди в писмо до „Марица” Елена Филипова от името на родители на ученици. Според нея причината за недовършената работа е липсата на финансиране. За ремонта са необходими още над 8 млн. лева, но в градския бюджет за тази година не са предвидени средства.

 

Бригада в Аляска калява Георги Гатев и му носи първия лаптоп - най-младият кмет черпи с курбан в „Тракия“ навръх имения си ден

От сърце, с пожелание за здраве и смирение кметът на пловдивския район „Тракия“ ще раздаде курбан на миряните навръх Гергьовден в църквата „Свето Преображение Господне“. Георги Гатев  е поръчал агне, като е платил с лични средства, спазвайки изконната българска традиция.

На имения ден, откакто се помни, семейството му се събира заедно. Разказва, че за Гергьовден агне е колел дядо му, на когото е кръстен, а след като е починал, щафетата е поел баща му и досега е така. Майката на кмета приготвя курабийки и боядисва яйца с вещата помощ на дъщеря му - 6-годишната Ани. За празника от София пристига и неговият по-голям брат, по професия IT специалист.

 

Най-възрастният данъкоплатец чака награда от Румен Спецов

100-годишният данъкоплатец бай Димитър чака с притеснение шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов да го награди. Столетникът от смолянското село Славейно стана известен, след като подаде данъчна декларация пред офиса на НАП - Смолян.  В нея той  декларира доходи, получени от горско стопанство - включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове. 

 

Пазителите на доброто са малцинство, но са темелите на нашия свят -  интервю с отец Емил Паралингов

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?