Следвайте ни

Четете в "Марица": Има ли пари под масата за проваления Транспортен проект в Пловдив

viber icon

Тема на броя 

На вниманието на прокуратурата - има ли пари под масата за проваления Транспортен проект в Пловдив

От "Индра Системас" раздавали тлъсти комисиони, за да печелят поръчки по света

Една от най-строго пазените тайни от предишния кмет на Пловдив Иван Тотев беше информация за взаимоотношенията с испанската фирма "Индра Системас" - изпълнител на информационната система и тази за електронно таксуване, част от големия Транспортен проект. Той е реализиран с 44 млн. лева европейска помощ по ОП "Регионално развитие". След настояването на новия кмет Здравко Димитров, заместника му Тодор Чонов и група общински съветници сагата с документацията едва сега започва да се разплита.

Борислав Кръстев, като ръководител на Транспортния проект, е човекът, подписал приемно-предавателните протоколи, според които двете системи - информационната и тази за електронното таксуване, са изпълнени качествено и въведени в експлоатация. На база на тази информация Община Пловдив в качеството си на възложител няма никакви забележки към „Индра Системас“. 

4 години след изграждането на въпросните системи обаче електронното таксуване не е въведено, а  информационната система все още работи с огромни проблеми и пропуски. 

На последната сесия на Общинския съвет в Пловдив зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов заяви, че има констатирани нарушения, извършени от длъжностните лица в частта на Транспортния проект, касаеща електронната система за таксуване. Така на практика подозренията, че предишното ръководство на Община Пловдив е похарчило близо 20 милиона лева от ОП „Регионално развитие“ за неработеща система, бяха потвърдени. Сега на ход е прокуратурата.

На 12 април 2020 г. изтичат договорите за 8 линии в градския транспорт

Новото общинско ръководство има още една важна задача, неизпълнена от предишния кмет - да подготви конкурса за обслужването на 8 линии в градския транспорт, за които договорите на сегашните превозвачи изтичат на 12 април 2020 г. Те са подписани на същата дата през 2010 г. и осигуряват обслужването на пътници по линии с номера 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93. 

Услугата е възложена на „Хеброс бус“ ООД с подизпълнителите „Пълдин бус“ ЕООД и „Автотранс - 2000“ ООД. „Хеброс бус“ обслужва шест линии  - №4, 12, 22, 24, 27 и 93, „Пълдин бус“ - №20, а „Автотранс - 2000“ - №10.

Търг за  избор на превозвач не е проведен. Едва през септември по предложение на бившия кмет Общинският съвет му възложи да подготви обществената поръчка. До този момент не е ясно дали документацията е изготвена.

Общество

Професор от МУ стана член на Кралско дружество по хирургия

​Професор от Пловдив стана единственият действащ лекар у нас, който беше поканен за член на Кралското дружество по хирургия в Лондон. Проф. Росен Димов е български лекар с международно признание, който гради кариерата си в България. Той е началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” и е преподавател по хирургия в Медицински университет - Пловдив.

Премиерът ексклузивно пред „Марица”: Направихме най-доброто за Пловдив и продължаваме да помагаме

Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал.  Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. 

После Общинският съвет трябва да вземе решение за строителството и да поиска помощ от държавата. Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб под наем. Това е единственият начин стадионът да стане с държавна помощ. 

Аз си обичам Пловдив. Тук винаги се раждат големи таланти.  Пловдив ми е слабост. Неслучайно два пъти съм депутат от Пловдив. Държавата направи много за града през последните години. Всички виждат как Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да помагаме, но и общината трябва да надгражда над направеното със собствени проекти и сили. 

Интервю

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив: Сутрин ще има полицай пред всяко училище

Не можем да си позволим във всяко село да има полицай. Но от началото на август с моя заповед и по предварително утвърден от мен график отделяме сили и средства за мобилни екипи, които в рамките на около седмица да минават абсолютно всички населени места, където да осъществяват, на първо място, превантивна дейност, на второ място - контролна, както и дейност по линии криминална, охранителна и икономическа. И това дава нужния ефект. То повлия на криминогенната обстановка, като цяло, защото се наблюдава, макар и малък, спад на т. нар. битова престъпност.

Да има полицай пред училище е възможно и ще го направим. В кратки срокове ще вземем мерки, за да може родителите на тези деца да са спокойни.

Срокът на близо 200 хиляди български документи за самоличност в Пловдивска област изтича през 2020 г. Според статистиката това са над 87 хиляди лични карти, близо 53 хиляди паспорта и 56 хиляди свидетелства за управление на МПС. Призоваваме гражданите да не изчакват крайния срок на изтичането на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. 

Регион

Шофьори в рудниците дариха наградата си

Шофьорите в „Горубсо Мадан - АД” дариха сумата от 500 лв., с които рудодобивното предприятие ги награди за добра работа, за да си направят банкет. Вместо за купон, парите отиват за лечението на болно момиче от маданското село Върбина. След като ръководството на рудниците научило за жеста на шофьорите, от предприятието отпуснали още 500 лв. в помощ на момичето -  14-годишната Моника. 

Село остана без храм след калпав ремонт

Повече от 12 години в Алеко-Константиново няма църква. Не защото няма вярващи и нуждаещи се от Божи дом. А защото единственият храм в селото е ужасяваща руина. От него са останали само съсипани кирпичени стени. Състоянието му е последица от злополучен ремонт, след който остава без покрив и започва да се руши от времето. 

Трийсет семейства преди дни обявиха кампания за възстановяване на 160-годишния храм „Свето Възнесение Христово“ в Алеко-Константиново.

Бизнес 

Държавата вади на светло апартаментите за краткосрочно настаняване: Бизнес за милиони, от който държавата и общините само губят

Парламентът и правителството предлагат нови законови регулации в дейността на местата за настаняване.  Готвените промени ще засегнат пряко един от най-бързо развиващите се сектори - предоставянето на частни домове на хотелски начала за краткосрочно настаняване. 

Според предвидените промени свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи ще бъде възможно само ако жилищата бъдат категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. Предвиждат се и сериозни санкции от 500 до 10 000 лева както за платформите, предлагащи услугата, така и за лицата, които настаняват гости в тях. Само в Пловдив има близо 1000 апартамента, регистрирани в най-голямата платформа за домове-хотели.

80 000 столичани работят в IT сектора. В Пловдив – 4400

В най-динамичния сектор - информационни и комуникационни технологии (ИКТ), както и аутсорсинга, София е абсолютен лидер за 2018 г., следван на голяма дистанция от Пловдив. Това сочи анализ на икономиста Петър Ганев от Института по пазарна икономика. Той се базира на данни за 2018 г. от годишната статистика на заетостта и разходите за труд на Националния статистически институт. Ръстът на наетите в ИКТ сектора в столицата за 2018 г. е 3929 души, в Пловдив има ръст от 400 души, а във Варна - 261 души. Така миналата година специалистите в информационните и комуникационни технологии в столицата са били 79 050 души, Пловдив ​- 4409, а във Варна - 3796 души. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?