Следвайте ни

Четете в „Марица“: На лекция в Медицинския само след ваксина или тест

viber icon

На лекция в Медицинския само след ваксина или тест

Студентите от Медицинския университет - Пловдив ще могат да присъстват на практическите занятия, ако са ваксинирани срещу ковид, преболедували или покажат отрицателен PCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите или упражненията.

Въведените със заповед на Ректорския съвет от 20 август мерки вече са практика в много американски и европейски вузове като адекватна реакция на продължаващата пандемия. Идеята е по този начин да не се прекъсват присъствените упражнения, които се провеждат в болнична среда, като се гарантира сигурността както на болните, така и на самите студенти и медицинския персонал, зает в лечебните заведения.

Въпреки разумните аргументи, в социалните мрежи се появиха мнения, че новият ред противоречи на Закона за висшето образование за студенти и на Закона за средно образование за ученици. На практика отново се стигна до познатия сблъсък на антиваксъри и поддръжници на имунизацията в разгара на надигащата се четвърта вълна на заразата, този път заради делта мутацията на коронавируса.

 

Колите пъплят в индианска нишка по бул. "Хр. Ботев"

Временни ограничения на движението на бул. „Христо Ботев” до Младежкия хълм се въвеждат от утре заради смяна на водопровод, което неизбежно ще доведе да нови задръствания. Трафикът няма да се спира, но в участъка от кръстовището с ул. „Любен Каравелов” (Стоматологичен факултет) до Коматевския възел колите ще вървят в индианска нишка, тъй като крайната дясна лента до тепето се затваря и автомобилният поток се насочва вляво  на същото платно до разделителната ивица.

От Община Пловдив  са издали разрешение до 30 октомври да подменят стария водопровод на бул. „Христо Ботев” до пресечката с ул. „Кавала”, която се намира до колелото на Централна гара. Засега движението се ограничава само в първата отсечка на пътя, след това тръби ще се слагат и в следващия участък.  

 

Самоубиец спря влака за Бургас

Влакът от София за Бургас се оказа в капан на Коматевския надлез в Пловдив след фатален инцидент вчера сутринта. Композицията потеглила към морето от столицата по разписание - в 6.35 часа. Към 8.30 ч. вече била в границите на град Пловдив. Машинистът задминал гарата в кв. Прослав и се запътил към Централна гара, за да качи чакащите отпускари, приготвили куфарите за морето. На Коматевския надлез обаче забелязал, че мъж ляга на релсите. Тежката машина била на около 250 метра от него. Машинистът започнал да надува клаксона, обаче самоубиецът не помръднал. Натиснал спирачките, но в този момент скоростта на влака била над 100 км. Влакът преминал през тялото и успял да спре едва след като то се озовало под колелата на последния вагон.

 

Нов играч може да пренареди картите в българската политика

Доц. Мира Радева, социолог в специално интервю за „Марица“: Политическа формация около Кирил Петков би имала огромни шансове за успех. Според нея  партията на Слави Трифонов се оказа голямо разочарование за парламентарната демокрация. А кабинет с третия мандат е възможен само чрез игра с кворума

 

Кабаиванов с ултиматум за разбития път Ведраре-Мраченик

Държавно ловно стопанство „Тракия“ да възстанови незабавно нарушените асфалтови настилки по пътя Ведраре-Мраченик. За това настоява  кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в писмо до директора на стопанството инж. Огнян Христов.

Както „Марица“ писа, от началото на август по въпросното общинско шосе през средногорските села преминават самосвали, които повреждат сериозно пътната настилка и съоръженията по нея.

Камионите са натоварени с по над 30 тона трошен камък, чакъл и други инертни материали.

 

Модернизацията на българското земеделие – мисия възможна

Изкуственият интелект, който е в основата на модернизацията в селското стопанство, навлиза с твърде бавни стъпки в родното земеделие. На този етап дигитализация в сектора могат да си позволят само едрите и финансово обезпечени фермери, а за болшинството е мисия невъзможна, засега.  За да са в крак с новите технологии обаче и да са конкурентоспособни на пазара, стопаните трябва да приемат новите предизвикателства, а институциите с отношение към агросектора да ги подкрепят. Първата крачка за това е направена. Преди дни  Държавен фонд „Земеделие” и Институтът по информационни и комуникационни технологии при БАН подписаха меморандум за сътрудничество в областта на изкуствения интелект в земеделието. 

 

ИТН натиска за избори „2 в 1“ през ноември

Коалицията на Мая Манолова да получи третия мандат за съставяне на кабинет, а при провал да се върви към избори "2 в 1" за парламент и президент през ноември. Това е най-приемливият сценарий за "Има такъв народ" при сегашната ситуация, стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Ива Митева от партията на Слави Трифонов.   

Според нея средата на септември е и най-късният срок, в който депутатите да насрочат дата за президентските избори. За Митева е добре, преди да се разпусне сегашният парламент, да свърши някаква работа, да актуализира бюджета и да разгледа внесените законопроекти. Това означава, че или трябва да се формира редовно правителство, или партията, която получи третия мандат, да го забави.

 

Няма шофьори на Острова, викат затворници

Отчаяни производители на храни във Великобритания отправиха молба към правителството да позволи на затворници да се притекат на помощ за решаване на кризата с работната ръка, породена от Brexit и COVID-19.

На среща в правосъдното министерство от  Асоциацията на независимите производители и доставчици на месо са проучили възможности да бъдат  взети на работа бивши и настоящи затворници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?