71

Четете в "Марица": Моралът ми казваше „не“, но гласувах с разума си! Говори Вежди Рашидов

Най-интересното от новия брой на "Марица".

 

Имаме кабинет! Чакаме бюджет

След повече от десет месеца служебно управление България отново се сдоби с редовно правителство. С подкрепата на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, но без един, и двама от ДПС парламентът прие вчера кабинета "Денков - Габриел". Според договорката между двете управляващи коалиции в първите девет месеца премиер ще бъде акад. Николай Денков от ПП, а през следващите 9 ще бъде заменен от Мария Габриел  от ГЕРБ.

Всички депутати от ПП - ДБ подкрепиха кабинета, а от групата на ГЕРБ - СДС само Делян Добрев гласува "против". ДПС не даде силна подкрепа за новото правителство, като само двама депутати гласуваха "за", а останалите не участваха във вота. Оказа се, че рамо на правителството извън двете коалиции са дали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Делян Пеевски, а останалите не натиснаха копчето. Депутатите на БСП, "Възраждане" и БСП бяха против.

Всичко по темата за новото правителство четете в утрешния брой на „Марица”

 

Вежди Рашидов пред „Марица“: Моралът ми казваше „не“, но гласувах с разума си

Много е рано да се дават прогнози. Нека минат първо 3 месеца поне, да преценим каква работа върши. Ще го усетим всички заедно. Но че трябва да има правителство, това е ясно. Подредбата му е неприятна за мен и за моите колеги. Разумът обаче надделя. Аз искрено му желая успех, макар и да гласувах с ясното съзнание, че е против морала ми. Но пък е в името на България. Защото тази държава вървеше и върви на разпад. Разпадат се българите като нация. И селяни, и граждани искат да има правителство. Някой трябваше да сложи спирачка на всичко това. Казвах го още като председател на Народното събрание. Никак не ни е приятно, че става с втория мандат, но трябва да го преглътнем в името на България. Нека все пак носителите на втория мандат поемат своята отговорност. Престои да видим какво ще свършат. Отговорно и разумно е да има правителство и това беше един от малкото шансове, каза Вежди Рашидов в интервю за „Марица”. 

 

Разкопават бул. „Христо Ботев” заради пробива под гарата    

Южното платно на бул. „Христо Ботев” до Централна гара ще бъде затворено за изграждането на подлеза, след като се завърши конструкцията на пътното съоръжение под колелото и в градинката с изход към бул. „Васил Априлов”. Това ще стане до месец - месец и половина, предполагат строителите от фирма „Трейс Груп Холд”, които в момента правят основите на бъдещото съоръжение едновременно от двете страни на жп ареала. 

От компанията напомнят, че няма да затварят двете платна на бул. „Христо Ботев” в района на гарата, с ясното съзнание, че по този начин биха създали тотален хаос в широкия център на Пловдив. Булевардът ще се разкопава на етапи, а движението ще се извършва както и сега - двупосочно, в едно от платната, както е уточнено на самия старт на проекта, увериха строителите по повод на недоволството на пловдивчани, че нито от НКЖИ, нито от Община Пловдив са предоставили широка и подробна информация за пътната връзка между бул. „Васил Априлов” и бул. „Македония”. 

 

Цената на общинско жилище задмина 1000 евро за квадрат

Общински апартамент на малката улица „Околчица” 8 в район „Южен” ще бъде продаден почти на пазарна цена - 78 кв. м за 166 400 лева, което прави над 1000 евро за квадрат. Улицата се намира между Коматевско шосе, бул. „Никола Вапцаров” и ул. „Петър Стоев” и се състои от две спални, дневна-столова, антре, две тераси. Цената е близка до пазарната, защото апартаментът се води към тъй наречения фонд „Ведомствен”, предназначен за служители на общинска и държавна администрация. В него през 2018 г. е настанено четиричленното семейство на главен експерт по финансова политика с над 14 години стаж. 

 

Експертите питат:  Защо старите индустриални зони се рушат, а новите никнат като гъби?

Старите индустриални зони на Пловдив - компактни и с осигурен градски транспорт, бавно остават в миналото. В същото време новите производствени и логистични цехове, складове и съответните администрации към тях са пръснати в новите индустриални зони - на юг и на север от града под тепетата - от Куклен, Асеновград и Родопската яка до магистрала "Тракия". За да достигнат до тях обаче, работещите се придвижват с лични автомобили и задръстванията в час пик са ежедневие.

Как се ориентират новите инвеститори в объркания пазар на индустриалните площи? Къде се купуват повече парцели и каква е динамиката на пазара в момента – отговори на тези въпроси ще намерите в специалното приложение на „Марица” за имоти. 

 

Дмитрий Юдин:

Да на иновациите, но с едно наум

„Няма смисъл в 21. век да строим по технологии отпреди 100 години!" Това казва руснакът Дмитрий Юдин. „Днес хората се стремят да оптимизират своите разходи, но замисляме ли се, че един от основните източници на тези разходи е нашето собствено жилище. Един от възможните варианти за драстичното им намаляване е изграждането на т.нар. „пасивна къща“, казва управителя на PassiveHouseShop и  D1 construction - компании, които се занимават с изграждането на пасивни и енергийноефективни къщи.

Дмитрий притежава сертификат за строителство на пасивни и нискоенергийни сгради, издаден от Института за пасивни къщи в Германия. С днешна дата той има започнати близо 30 подобни проекта. „Те са в цяла България - Варна, Добрич, Балчик, София, село Кошарица в община Несебър. Вече сме готови с проекта и започваме да строим поредната си пасивна къща и до Пловдив. Няколко от тези проекта чакат да бъдат сертифицирани - единият е в Балчик на арх. Борислав Игнатов, завършвам тези три къщи тук, в село Кошарица. Ще сертифицирам и проекта до Пловдив, когато го завърша след време“, разказа Дима пред репортер на „Марица“.

 
Ген.-майор Съби Събев:  

Украйна ще е готова за истинска контраофанзива до седмица

Публичните информации са доста противоречиви, но от експертна гледна точка трябва да се оцени, че това са повече операции за разузнаване с бой. Те пробват стабилността на руската отбрана и търсене на слабите й места. Това са вклинявания от 1 до 3 километра. Това още не е пробив в отбраната. Ако има вклиняване на 8-10 километра, можем да говорим, че има пробив в отбраната. Това са още подготвителни операции, които оформят условията за разгръщане на една по-мащабна украинска контраофанзива. Укр​аинските сили на целия фронт се опитват да пробват реакцията на руската отбрана, дали има резерви на местата, където се планират атаки. Очаквам до края на тази седмица или в началото на следващата да се прояви, да има по-явни признаци за начало на същинската контраофанзива, коментира ген. – майор Съби Събев в интервю за „Марица”.    

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
майна

майна

07.06.2023 | 05:48

Ето на това се казва политически проститутки.

Отговори
2 0
намръщенЪ

намръщенЪ

06.06.2023 | 21:32

Ако някой си мисли, че само в БГ-политиката няма морал, много се лъже. Да гепи някоя книга по Обща(Световна) история и ще се убеди. Лошото в случая е, че никога не можеш да съдиш с днешна дата, понякога такива "неморални" се оказват правилни, друг път става обратно. Ще проличи, поне след година-две

Отговори
0 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?