71

Четете в "Марица": Кой уби Ботев? Мрежата като Околчица заради филма на Максим Генчев

Най-интересното от новия брой на "Марица".

Панаирът - паметник на културата

Пловдивските депутати от "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Иванов са внесли искане до Министерството на културата Международен панаир-Пловдив да бъде обявен за национален паметник на културата.

„Проведохме и среща с министъра на културата Велислав Минеков, след която очакваме да бъде взето решение. Ако Панаирът получи статут на паметник на културата с национално значение като исторически обект, ще бъде защитен от закона. На територията на Панаира никой няма да има право да предприема промени без съгласуване с НИНКН и Министерството на културата”, обясни общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова.

 

Шофьорка в омагьосан кръг между ЧСИ, банка, КАТ и Общината

Години наред пловдивчанка върви по мъките заради проблем, свързан с колата й и с наложен запор върху нея. Нейният баща Цветан потърси „Марица“, за да сподели за абсурдния казус.

Всичко започнало преди 17 години. Тогава жената не върнала навреме стара банкова карта и й наложили глоба в размер на 150 лв. Дъщеря му обаче не била своевременно уведомена от финансовата институция, твърди нейният баща, и така години наред се трупала наказателна лихва към сумата, докато тя нараснала на над 4 бона. Тогава вече случаят бил предаден на ЧСИ, който предприел действия, за да събере парите. 

 

Кой уби Ботев? Мрежата като Околчица заради филма на Максим Генчев

„Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев!“ Със сигурност това е най-популярната реплика в социалните медии от неделя вечер насам. Написа я журналистката Веселина Седларска след тв премиерата на филма „Ботев“ на режисьора Максим Генчев по БНТ1 на 2 януари. Мрежите буквално прегряха от коментари за лентата, посветена на Христо Ботев и най-вече на последните му дни, завършили със смъртта на Околчица. 

За първи път още в навечерието на днешния рожден ден на един от националните ни герои той стана тема №1 и в социалните мрежи. Извън протоколните венци, цветя и речи. При това битката за Ботев в нета върви с небивала ярост, макар и с подчертано надмощие на тези, които са убедени, че войводата поет се обръща в гроба заради лентата на Максим Генчев.

 

Куриозното е, че кинопремиерата на „Ботев“ беше през март миналата година и мина доста тихо извън съобщението, че е била уважена от президента Румен Радев. Но БНТ обра цялата енергия на творбата, колкото и е спорно да наречем така филма.

 

Доц. Георги Лозанов:

Ботев на режисьора Генчев е Франкенщайн от клишета

 


Филмът подразни първо с това, че го показват по обществената телевизия, която участва в създаването му като копродуцент. Премиерата на филма мина отдавна, но почти нищо не се чуваше за него - имаше просто съдбата на един лош филм Но когато той мине през БНТ, добива в някакъв смисъл обществена тежест и значимост. Става почти официална гледна точка.

Проблемът в този филм, заради което реакцията е най-остра, е, че възражда  старата соцпропаганда, която по този начин възпроизвежда и създава образите на героите от българското минало и освободителното движение. Тези герои са лишени от естествената си човешка мотивация и характеристики, превърнати са в клишета, които всъщност имат за цел да създадат героика, произведена по времето на комунизма, твърди доц. Георги Лозанов в интервю за „Марица”.

 

Възстановяват стария спортен комплекс до "Колодрума"

Старият спортен комплекс северозападно от зала „Колодрума", използван дълги години от Пловдивския университет, ще бъде възстановен и върнат към живот. Теренът от 8,4 дка отдавна тъне в разруха, а някогашните тенис кортове и баскетболни игрища са неизползваеми.

За имота имаше продължителен съдебен спор между Община Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. В крайна сметка миналата година администрацията спечели делото, а преди броени дни от университета освободиха малката зала до "Колодрума" и терена северно от нея.

 

Стари муцуни напират за шефски заплати в „Свободна зона”

Петима кандидати са подали документи за участието в конкурса за директорски борд на „Свободна зона ​- Пловдив” АД. Почти всички са стари кадри - бившият областен управител и ексзам.-кмет на Пловдив Розалин Петков, който и в момента е изпълнителен директор на дружеството, както и действащите членове на СД Валерий Петров и Атанас Атанасов.

Заявление е подал и някогашният общински съветник Никола Папазов, който също беше в състава на директорския борд. Петият кандидат е Миглена Цанкова. Всички до един са допуснати до участието в конкурса, става ясно от протокола на комисията. Тя се оглавява от зам.-кмета по финансите Величко Родопски. В състава <210> на сесия бяха избрани съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов, а също така и Слави Георгиев, нечленуващ в партия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тттттт

Тттттт

06.01.2023 | 06:53

Тея педерунгили оправиха росенец та до ботев стигнаха...митой си има комунистически възгледи щом пише за чорбаджии изедници

Отговори
0 0
Мимето

Мимето

06.01.2023 | 06:24

Коя е тая Седларска дето борави в исторически факти както и скимне в тъпата глава? Генчев не може да убие Ботев, Ботев е безсмъртен но глупостта и бездарието са вечни

Отговори
0 0
шорошоядска мрежа и пингвин с папионка

шорошоядска мрежа и пингвин с папионка

05.01.2023 | 22:46

ясна е работата без да гледам филма!

Отговори
0 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?