71

Четете в "Марица": Корупцията и лошото управление помпат цените, не спекулата в магазина

Най-интересното от новия брой на "Марица":


Държавата пробва нови хватки срещу поскъпването

До 10% надценка при храните: Първо с добро, а после със закон

Канонада от идеи как да поевтинеят храните в магазините лети от страна на служебното правителство. Засега обаче всичко е на ниво добри намерения и ясна стратегия как да се овладее инфлацията няма.  ай-новата идея на служебното правителство е да сложи таван на надценките,
които търговците слагат на крайния потребител. „Обмисляме да въведем такава надценка за основни продукти и стоки, между 50 и 100 артикула от малката потребителска кошница“, обясни в тв интервю вицепремиерът Христо Алексиев.

По думите му, надценката при тези основни храни трябва да е до 10 процента. Първоначално правителството ще преговаря на доброволни начала с хипермаркетите. Ако не се постигне съгласие, план "Б" е правилото да бъде въведено нормативно. 

С новото си изказване по щекотливата тема вицепремиерът сякаш сложи кръст на старата идея - търговската надценка по принцип да бъде ограничена до 25%. А ако бизнесът иска да я напомпа още, да уведомява предварително КЗП, а Комисията, от своя страна, да преценя дали да прави проверка по казуса.

 

Голата истина! Корупцията и лошото управление помпат цените, не спекулата в магазина

Един задълбочен анализ за поскъпването на храните от главния редактор на вестника Руси Чернев.


Отварят възлово кръстовище в "Кючук Париж" за изборите

Възловото кръстовище на бул. „Александър Стамболийски” и ул. „Димитър Талев” ще бъде асфалтирано до 1 април, ден преди парламентарния вот. Това са плановете на строителите от консорциума, който изпълнява проекта на ВиК за Южен обходен колектор. „Забавихме се, защото се наложи допълнителна работа по изискванията за ВиК висока зона и съоръженията на „Виваком”, които ги нямаше в проекта.

Отделно монтажът на колектора, чието сечение стига до три метра, се изпълнява по сложна технология и отнема време”, обясни за "Марица" техническият ръководител на обекта инж. Веселин Вълчев по повод на недоволството на шофьорите.

 

България апелира за изравняване на директните плащания на фермерите в ЕС

16 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз, България за първи път предявява претенции за изравняване на директните плащания на фермерите в общността. Решението за това е взето на последното заседание на Министерски съвет, с мотив да бъде създадена равнопоставеност на земеделските производители. Документът ще бъде представен на европейските институции. Родните фермери бяха лишени от равни субсидии със старите страни членки още през 2004 г., по време на преговорите за присъединяване към ЕС, когато бе затворена глава „Земеделие“. От недалновидното и несправедливо решение българските земеделски
производители не могат да са конкурентоспособни на европейските си колеги.  

"България официално иска разглеждане на многогодишната финансова рамка и изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители още тази година до 31 декември“, коментира земеделският министър Явор Гечев.

Фонд "Земеделие" обяви графика за плащания към земеделските стопани

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обяви индикативния график за плащанията към земеделските стопани за Кампания 2022 г., които приключват до 30 юни. Субсидиите по Схемата за преразпределително плащане (СПП) бяха преведени на 9 март. Общо 52 501 фермери вече получиха над 107 млн. лв.

Следващото плащане е за тютюнопроизводителите, които до 20 март ще получат преходна национална помощ за референтния период 2007-2009 г. Ставките за отделните сортови групи тютюн са определени със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев. Те остават същите както за предходните две години, тъй като одобреният бюджет по схемата за Кампании 2020-2022 е един и същ.  

По схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” плащанията ще бъдат наредени между 10 - 31 март.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Илко

Илко

14.03.2023 | 15:45

Докато гроб управляваше нямаше инфлация .Дойдоха внуците на партийните секретари ПП и инфлацията стана 30% .Д..е да ви е яко ако дойдат на влас .

Отговори
0 0
Докато гроб е в местната власт

Докато гроб е в местната власт

14.03.2023 | 00:25

Цените ще са високи на всичко

Отговори
4 3
Западняк

Западняк

14.03.2023 | 01:55

Абе гробар, какво общо има местната власт с цените? Аман от простотия!

Отговори
3 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?