4232

Четете в "Марица": Кои грешки в урбанизма на Пловдив трябва да се поправят?

Най-новият брой на в. "Марица" е тук! Вижте акцентите на деня:

 

Съдът: Опасният склад до Сточна гара не е паметник на културата

Опасният тютюневи склад на бул. „Христо Ботев“ 57, чиято фасада от години виси над пътя, не е недвижима културна ценност. С решение на Административния съд в Пловдив от 6 ноември се отменя заповедта на бившия заместник-министър на културата Борислава Танева от 30 септември 2022 година, с която тютюневият склад „Никотеа“ е определен като паметник на урбанизма и културния пейзаж. Причината е, че според магистратите са допуснати съществени нарушения на административната процедура.

 
 

След рекордната апатия пред урните: Калпави политици или заспал народ убиват вота  

Защо гласуващите българи стават все по-малко на всеки следващи избори? Този въпрос не дава мира на вещи анализатори и обикновени кибици след местния вот, който отново постави рекорд по политическа апатия. Темата предполага два радикални отговора.   

Единият  гласи, че родните политици са толкова калпави и некадърни, че изобщо не заслужават вяра. И нито искат, нито могат да променят и направят нещо полезно. Другият възможен отговор е, че народът е напълно затъпял и нищо не може да го извади от летаргията и апатията. И двете версии имат достатъчно поддръжници, ако се съди по горещите дебати в социалните мрежи.  

/Още за ниската избирателна активност – чете в темата на „Марица”/

 
 

Д-р Станислав Станев: Политиците отказаха избирателите, но това прави властта нелегитимна

Тъга. Защото политическата класа по такъв начин оформи и проведе своята предизборна кампания, че отврати хората от гласуването. Аз се интересувам от политика от 10 ноември 1989 г., когато бях на 11 години. Тогава гледах вкъщи как другарят Тодор Живков беше отстранен от Петър Младенов. Винаги се радвам при висока избирателна активност, защото това означава, че на гражданите на България им пука. Това, което направиха политиците за последните избори обаче, беше скандално ниска избирателна активност и аз лично смея да вярвам, че го направиха нарочно. Затова изпитвам тъга. Защото успяха да демотивират българските граждани, коментира д-р Станислав Станев в интервю за „Марица”.
 

Костадин Димитров поема властта в Пловдив от днес

Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров ще встъпи в длъжност, след като положи клетва на първата сесия на Общинския съвет, насрочена от областния управител инж. Илия Зюмбилев от 9:30 часа днес в зала „Съединение” на Историческия музей. Законът изисква всички новоизбрани районни кметове и общински съветници да подпишат клетвен лист и да обещаят да работят за благосъстоянието на община Пловдив.

След сесията Костадин Димитров заедно с другите избраници ще присъства на молебен, който ще бъде отслужен в църквата „Свети Архангели”, построена на върха на Трихълмието и осветена тази година

 

Пловдив отново води в класациите за ново жилищно строителство

Пловдив заема второ място в страната, веднага след София, с най-много разрешения за строеж на нови сгради - те са 529, с 2501 нови жилища в тях. Извън жилищния сегмент под тепетата започват да се строят още 436 сгради с други функции. Това става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за сектор „Строителство“ в първото полугодие на 2023 г. През това време е започнато строителството на общо 3955 нови сгради с 2 519 123 кв. м РЗП, като от тях 2787 жилищни сгради с 14 733 жилища в тях и 1 703 489 кв. м обща РЗП. Спрямо първото полугодие на 2022 г. започнатото строителство на жилищни сгради се увеличава с 4,9%, жилищата в тях намаляват с 0,8%, а РЗП - с 0,5%. Статистиката за Пловдив показва още, че градът заема първото място сред областите, които са най-активни през първото полугодие на 2023 г. при започнатото строителство на нови сгради. Градът води с 475 жилищни сгради с 1370 жилища в тях пред столицата, където са стартирали 443 сгради с 5885 жилища.

 
 

Кои грешки в урбанизма на Пловдив трябва да се поправят?

С встъпването във власт на новите местни управници те трябва да осъзнаят, че са нужни нови приоритети за културата на Пловдив и различни решения за развитието на града. Това твърди арх. Антоанета Топалова, която е един от знаковите архитекти, специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив и Смолян. Тя отдавна има отношение към градоустройствените проблеми на Пловдив и често споделя мнението, че те не трябва да се решават на парче, а да се подчиняват на общи за града правила.

 

/И още любопитна информация ще намерите в приложението „Имоти”/

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?