3906

Четете в "Марица": Климатичен фонд ще подпомага 2,8 млн. енергийно бедни българи

Започнете деня си с порция нови и интересни четива, които ще намерите само във в. "Марица".
Ето и част от акцентите: 

 

30 лева компенсация, ако 24 часа нямаме ток

Когато има авария в градските райони и доставчикът на ток не успее в срок до 24 часа да възстанови електроснабдяването, дължи едократна компенсация на всяко засегнато домакинство - по 30 лева. Това обясни председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод продължаващите проблеми в много селища след зимната буря отпреди дни. Ако прекъсването на тока продължи повече от 36 часа, тогава за всеки 12 часа над 36-те се заплащат 20 лева на клиент - до възстановяването на захранването.

Правилата за компенсации заради дълго прекъсване на тока не важат, ако аварията е причинена от бедствие.

 

Грип и ковид ще атакуват по празниците, още не е късно за ваксина

Обичайните за сезона вируси плъзнаха и понапълниха кабинетите на личните лекари. Засега обаче не може да се говори за драстичен скок и риск от епидемии, коментираха джипита в Пловдив. В училищата също не отчитат завишен брой болни ученици. Прогнозите са, че болните рязко ще скачат по време на коледните и новогодишните празници, когато ще има големи струпвания на хора.  

"В момента циркулират много и най-различни вируси, но все още не можем да говорим за бум на вирусните инфекции", заяви пред „Марица“ шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров. По думите му, ситуацията не е по-различна от тази през миналите години по това време. 

Най-често оплакванията са от хрема, болки в гърлото, корема, висока температура, разстройство, конюнктивит.

 

Климатичен фонд ще подпомага 2,8 млн. енергийно бедни българи

„До 2025 година България трябва да имаме социален климатичен план, който да започне да работи за подпомагане на енергийно бедните, които у нас са около 40% от населението. Това са хората, които официално имат доходи под линията на бедност“, каза доц. д-р Теодора Пенева към Института за икономически изследвания към БАН. 

Тя беше лектор по темата „Социални и екологични ползи от адресиране на енергийната бедност“ в информационното събитие „Climate Talks Bulgaria“, организирано от Германско-българската индустриално търговска камара (ГБИТК) в Чепеларе

 

Почват ремонти в 5 училища, търсят къде да местят учениците

В пет учебни заведения в Пловдив догодина предстоят сериозни ремонти, които поставят въпроса къде ще бъде изместен при нужда учебният процес. Вече са проведени  разговори между началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и кмета Костадин Димитров, той е имал и лични срещи с някои от директорите. 

За 4 от училищата финансирането е по Плана за възстановяване и е на обща стойност  19 560 973 лв., от които  близо 16 000 000 са европейски средства. Това са ОУ „Елин Пелин“, НУ „Климент Охридски“, СУ „Пейо Яворов“ и ОУ „Екзарх Антим I“. Те са одобрени от 9 предложени от Община Пловдив, другите 5 са резерви.

 

Дошков дава на съд Общината за автогара "Юг", иска да я закрива  

Шефът на транспортна фирма „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков завежда дело срещу Община Пловдив за автогара "Юг", както беше казал през август тази година, и предупреждава, че възнамерява да я закрива.

„Подготвяме документите, мотивите ни са достатъчни, за да оспорим в съда като незаконосъобразен акта за общинска собственост в имота, върху който е построена автогарата. Поисках от предишния кмет да отмени акта, но те отказаха”, заяви инж. Дошков за „Марица”. 

Трите автогари в Пловдив - „Родопи”, „Север” и „Юг” - бяха приватизирани в края на 90-те години от „Хеброс бус”. Според акта за общинска собственост Община Пловдив обаче притежава 1/5 идеална част от дворно място, или 1180 идеални части от терена с площ малко над 5700 кв. метра.  

 

Хванали Рангел Бизюрев, докато миел стъкла в Дания

Издирваният за убийството на Димитър Малинов в Цалапица  Рангел Бизюрев се хванал да работи като стъкломияч в Дания. Това стана ясно на съвместен брифинг на Окръжната прокуратура, Областната дирекция на МВР в града под тепетата и ГД "Национална полиция", който се проведе часове след ареста на Бизюрев.  

Информацията за новото му работно място станала достояние на партньорските ни служби. Тя била сведена до разследващите в България и проверена. 

 

Безплатни прегледи за СПИН пред Централна поща

Поредица от инициативи по повод 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, започват експертите от РЗИ-Пловдив, съобщи д-р Милена Панайотова, шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Инспекцията. Екипи от консултанти ще проведат анонимно, доброволно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ в мобилни медицински кабинети.

На 1 декември експертите ще бъдат до сградата на Централна поща от 10:00 до 14:00 ч., където всеки желаещ може само за няколко минути да разбере дали е заразен със СПИН.

„Изследванията ще са анонимни, така че хората могат да са сигурни, че само изследваният ще има достъп до информацията“, гарантира д-р Панайотова. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
1912

1912

29.11.2023 | 21:45

А майстора,който ми лепи плочки на 50лв квадрата на частно за скапаната държава е енергийно беден.

Отговори
4 0
Евтин ти е майстора

Евтин ти е майстора

29.11.2023 | 22:19

Аз вече чувам, че плочкаджии искат по 100-150 лв. за квадрат лепене.

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?