4232

Четете в "Марица": Китайци ще правят до Пловдив части за Tesla

Нова порция вълнуващи новини ни връхлита в последния брой на в. "Марица"

 

Китайци ще правят до Пловдив части за Tesla

Китайски гигант в автомобилостроенето, който вдига завод край Пловдив, ще получи следващата седмица сертификат за инвеститор клас "А". Shanghai Unison Aluminium Products Co. Ltd., със седалище в Шанхай, вече започна строителство на високотехнологично предприятие за производство на авточасти и аксесоари в Тракия икономическа зона.

Фабриката ще се разположи в землището на село Радиново, част от Индустриална зона "Марица". Фирмата ще се управлява от „Зиес Юръп“ ЕООД.

 

Министерства и агенции реновираха станциите, но оставиха тънките цени

Дежавю от соца: чиновници почиват за 10 лева на морето

Помните ли почивката по соца? Смените в почивните станции бяха по 14 дни. А най-хубавото бе, че почивката излизаше почти без пари, защото тате/ мама / стринка/ работеха на служба, която даваше "карти за почивка" на служителите.

Общото между ​онези години и сега е, че „богопомазаните“ и в момента плащат за курорт жълти стотинки. Условията не са като на луксозен хотел, но все пак са на прилично ниво. Привилегията да почиват на тънки, абсолютно непазарни цени, имат държавни и общински служители /не всички и не навсякъде/, работещите в министерства, агенции и друга администрация, служителите на големи държавни фирми, които в активите си имат от време оно почивни бази. С пари на данъкоплатците част от тези бази се реновираха и модернизираха.

 

Общинарите се редят на опашка за бунгалата на Доспат

Община Пловдив може и да има годишен бюджет за над 650 млн. лева, но единствената ведомствена станция е скромна. От ранна пролет чиновниците започват да се записват за лятна почивка сред боровата гора на брега на язовир Доспат. Под дебелата горска сянка с ароматен дъх на смола администрацията има 16 бунгала, от които 9 са предоставени за служителите на  Общината, 3 – на ОП „Чистота”, 2 – на „Градини и паркове” и 2 на „Жилфонд”.

За нощувките общинарите плащат 32 лева, за външни курортисти цената е 80 лева, но през летния сезон е невъзможно да се вредят. 

 


Клаудия Шейнбаум носи гените на пловдивски банкери и левичари бунтари

За първи път в историята на Мексико народът избра за свой президент жена - 61-годишната Клаудия Шейнбаум, доскоро кмет на Мексико Сити и потомка на български евреи. 
Баба й и дядо й по майчина линия са сефарадски евреи, които напускат Пловдив в началото на 40-те години на миналия век, за да избягат от Холокоста. За пловдивската връзка на Клаудия Шейнбаум разказа пред "Марица" нейният родственик доц. Бенямин Анави. Шейнбаум е внучка
на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо, твърди пловдивският лекар.

През 2007 г. Клаудия Шейнбаум Пардо е получила Нобелова награда за екология. Тя е поканена от вицепрезидента на САЩ Ал Гор в неговия екип да работи по научна разработка и е написала главата „Икономика и климат“. За този труд екипът получава колективната награда. На базата на този труд тръгва световната концепция за Зелената сделка, казва доц. Анави.  

 

Проф. Георги Рачев, климатолог: Идва прекрасно време за морска ваканция 

Времето ще е чудесно - слънчево и топло. А следобед - и горещо. Над половин България, включително в Пловдив, трябва да е над 30 градуса. Никакви оправдания няма да има за негласуване заради лошо време. Водата по Черноморското ни крайбрежие се затопли по-бързо, отколкото става обикновено, и в момента е 20-22 градуса. А след 15 юни е чудесен период за плаж, особено когато се очертава по-топло и слънчево време. 

Това заяви за „Марица“ климатолог номер 1 проф. Георги Рачев. Повечето от прогнозите са за по-топло и сухо лято. Ние обираме трохите от страшно силните сезони, които правят Турция и Гърция. Нямаме достатъчно работници в туризма, защото не искаме да плащаме достатъчно, смята проф. Рачев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?