1553

Четете в "Марица": Живеем по нови правила със съседите

Новият брой на "Марица" в последния работен ден е вълнуващ и съдържателен на информация. Акцентите:

 

Гласуваме по мейла за събранието на входа

Съседи, които не са присъствали на общите събрания ​в блока, ще могат да гласуват по точките от дневния ред по и-мейл. Това гласи една от промените в Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/. Проектът в момента е подложен на обществено обсъждане от МРРБ. На теория ситуацията ще изглежда по следния начин – в уречения час за общо събрание присъстващите гласуват по точките, а след това протоколът от срещата се разпраща и до отсъстващите съседи по електронна поща.

Те могат да върнат отговор с вота си по всяка точка отново на официалния мейл на етажната собственост в 7-дневен срок. За да се случат нещата обаче както си го представя законодателят, домоуправителят /независимо дали физическо лице или фирма/ също трябва да е регистрирал официален и-мейл адрес в регистъра на съответната община. Който към момента също още го няма. 

Голямата новост в проекта на ЗУЕС обаче е намаляването на кворума, с който съседите да взимат решения за бъдещето на сградата. От 67% той пада на 51%. Ако в уречения час не се събере кворум, събранието се отлага с един час по-късно, като тогава изискване за броя на присъстващите няма.

 

Поне 300 лева от апартамент за "безплатното саниране"

Няма време за програмата за безплатно саниране на жилищни сгради. Няма и конкретни указания за кандидатсващите. Много е възможно заради политическите турбуленции у нас да ударим на камък и с европарите за саниране.

По националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ са предвидени 1.4 милиарда лева и колкото и голяма да изглежда сумата, парите ще стигнат едва за 1000-1500 блока или кооперации, алармират от Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС). А според експертни оценки сградите, които се нуждаят от енергийно обновяване в цяла България са повече от 54 000.

За т.нар. безплатно саниране сдруженията на собствениците трябва да кандидатстват до края на март догодина. След тази дата до края на 2023 година безвъзмездната финансова помощ ще е само 80%.

За да кандидатства по програмата,  сградата трябва да разполага с технически паспорт. На апартамент в жилищен блок се падат като разход между 300 и 500 лева. 

 

Знаем как да намалим с 20% жертвите на пътя

твърди в интервю инж. Богдан Милчев, "Институт за пътна безопасност". Организацията е подготвила пътна карта за развитието на безопасността в България, която за 2 години ще промени цялата философия, разбиране и норматив, с който функционира системата до момента.

 

Виенският симфоничен оркестър дебютира на Античния

Легендарният Виенски симфоничен оркестър избра Античния театър в Пловдив за първия си концерт у нас. Спектакълът довечера започва в 20 часа, а утре ще има второ представление на знаменитите музиканти. За своята 120-годишна история Виенският симфоничен оркестър е посетил повече от сто страни.

 

Пловдивска лекарка грабна 20 бона от „Стани богат“

Една от най-чаровните лекарки в Пловдив - д-р Ваня Александрова, спечели 20 бона от предаването „Стани богат“.  Ендокриноложката в „Медлайн Хоспитал“, която се нареди сред 10-те най-красиви омъжени жени в света през 2009 г. и стана „Мисис Глоуб интелигентност“, доказа, че перфектната визия е още по-привлекателна, когато е подплатена с интелект.

Лекарката, завършила езикова гимназия в Монтана, накара целия докторски елит у нас да й стиска палци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
съсед

съсед

09.09.2022 | 06:19

Простотия. Съседите не се познават във входа, Вие искате да гласуват. Тово е лапаница за платените домоуправители.

Отговори
2 1
Дойдоха като АСЛАНИ, бягат като НА***НИ!

Дойдоха като АСЛАНИ, бягат като НА***НИ!

08.09.2022 | 22:53

https://faktor.bg/bg/articles/pleniha-poredniya-voenachalnik-na-orkite-v-ukrayna Украинските сили за сигурност са пленили руския генерал-лейтенант Андрей Сьiчевой, командващ западната военна групировка на руската армия в Украйна, която контролира Бараклея, Гусаровка, Шуровка, Байряк и др. селища. Сьiчевой е бил преоблечен като подполковник най-вероятно за да заблуди украинците при опит да избяга от фронта. Това коментират в социалните мрежи на Украйна, публикувайки снимки за сравнение на заловения фалшив подполковник и "славния" путинов генерал. Във военните среди се коментира, че това е срамно и невиждано падение на руски висш военен след Втората световна война. Успоредно с това се споделя, че украинските военни са успели да направят дълбок пробив на Харковския фронт, където предстои обграждане на значителни руски сили.

Отговори
6 3
Още блиц новини

Още блиц новини

08.09.2022 | 22:10

Общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург решиха да се обърнат към държавната дума с предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в Украйна. Обръщението се очаква да бъде разгледано до 15 септември, съобщиха руски медии, предаде в. "СЕГА". Според приетия от петербургските местни депутати текст решението на президента да нападне Украйна "нарушава сигурността на Русия и нейните граждани", защото руската армия губи своите боеспособни части, а населението се инвалидизира. Страда и икономиката - оттеглянето на чуждестранните компании от местния пазар и емиграцията на образованото население "не може да не оставят следа върху благополучието на руснаците", посочват още общинските съветници. Те подчертават още, че "противно на заявените цели", блокът на НАТО се разширява на изток, а Украйна получава съвременна военна техника. Още новини от Украйна Според авторите на текста действията на Путин попадат под влиянието на чл. 93 от конституцията на Руската федерация, който гласи, че президентът може да бъде отстранен от длъжност на основание повдигнато обвинение от държавната Дума в държавна измяна или друго тежко престъпление. Един от вносителите - Дмитрий Палюга, коментира, че "не се очакват чудеса" от парламента: "За нас е важно да заявим позицията си и да дадем на другите хора да разберат: ние считаме, че президентът Путин нанася вреди на нашата страна и ние сме готови да говорим открито за това." Според друг от общинските съветници - Радислав Полуйков, Санкт Петербург разчита на подкрепа "от други общини в цялата страна": "Ние използваме наличните инструменти за публично изразяване и се надяваме поне да посеем семка на съмнение сред онези, които подкрепят специалната военна операция. Сега правим това, което може да направи всяка община в Русия." Това е един от редките случаи на публична критика към действията на Русия в Украйна от страна на официални органи на властта в страната. В началото на март общински съветници от Смолнинское отправиха запитване лично към Путин, в което осъдиха "специалната военна операция" и заявиха, че тя "без преувеличение изправя света на прага на Трета световна война". През август един от общинарите в Санкт Петербург също писка от президента да обяви край на войната, но получи следния лаконичен отговор от Кремъл: "Информираме ви, че е в ход специална военна операция за демилитаризация и денацификация."

Отговори
4 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?