Следвайте ни

Четете в "Марица": Изпитите в 4. клас като матурите в 7. клас 

viber icon

1. Общината с план за Зелена зона

Мерки за решаване на драстичния проблем с паркирането се обсъждат усилено от екипа на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров.  Една от тях е въвеждането на зелена зона по примера на София, съобщи за „Марица” зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.Със зелена зона ще има много по-добър ред в паркирането, счита Чонов. Броят на автомобилите в Пловдив расте с бързи темпове и се налагат спешни мерки. Зелена зона е само една от тях. Идеята е да се оформи зелена зона около синята, в която в последните 10  години са включени близо 100 улици в центъра. Постепенно ще вървим към периферията на града, обясни Тодор Чонов. Според новия Генерален план за организацията и безопасността  на движението на улиците, чиято ширина позволява, ще бъде разрешен еднопосочен трафик с право да се спира от двете страни.

2. Изпитите в 4 клас като матурите в 7 

Регламентът за националното външно оценяване в четвърти клас тази година ще се доближи до начина, по който се провежда то в 7. и 12. клас. Според инструкциите на МОН текстът за диктовката няма да се чете от учител в класната стая, а ще е на аудиофайл. Друга промяна е, че децата ще пренасят отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Предвидено е и изискване за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестовете за четвъртокласниците.

Тези правила за организация трябва да се спазят от училищата за изпита по български език на 27 май и по математика на 29 май. Както „Марица” писа, тази пролет отпадат националните външни оценявания в 4. клас по другите два предмета - „Човекът и обществото” и „Човекът и природата”.

3. Искат отстраняване на кмет заради бизнеса му

Сигнал с искане за отстраняване от поста е подаден в Общинската избирателна комисия в Белово срещу кмета на село Аканджиево Васил Шуманов. Случаят е сходен с тези в Стрелча и Благоевград - местният управник имал бизнес, от който не се е оттеглил в предвидените по закон срокове. 

Вносители на сигнала са Валери Шуманов и Спиридон Вучев, жители на Аканджиево. В текста се твърди, че кметът е бил едноличен собственик на капитала в дружеството „Тони-Стройинженеринг“. Прехвърлил е дяловете си на 21 ноември миналата година, но не е уведомил в срок Общинския съвет и Общинската избирателна комисия, което било предпоставка за предсрочно прекратяване на правомощията.

4. Помпат пенсиите с фалшив стаж от фирми-фантоми

Опитите за измами с фалшив стаж са скочили с шест пъти за последните 3 години. По данни на Националния осигурителен институт за 2017 година са установени 37 случая, за 2018 г. - 193, а за първите девет месеца на 2019 г. - 247. Това прави по над 27 души на месец.  Освен нарастващият брой на хората, които се опитват да измамят системата, се забелязва и разнообразие 

при видовете фалшификации. Те се фабрикуват от кантори, които в предишните години са се занимавали със създаване на бушони в измамите с ДДС. Сега афераджиите, които са изключително изобретателни, са намерили нови ниши. Едни са се специализирали в точенето на пари чрез болнични, а други осигуряват фалшив стаж за по-високи пенсии.  

5. Йога Лана с леден релакс в река Първенецка

Треньорът по йога Лана Петкова нагази в ледените води на река Първенецка, за да изпълни ритуално къпане навръх Богоявление по стар стил. Йогистката се потопи седем пъти във водата, като преди това се помоли за здраве, сила и енергия. По думите <210> така всяко натрупване и замърсяване от миналата година насам ще се отмие.

„По традиция се влиза в отворени водоеми, защото се смята, че водата на този ден е вълшебна. Това е за здраве“, подчерта Лана Петкова. По произход тя е украинка и е закърмена с ритуала от малка. Заедно с нея в река Първенецка влязоха и още 40 души, повечето от които жени. Най-малкият участник беше 5-годишният Макс, а най-големият - 60-годишен мъж.

 
 
 
 
 
 
 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?