Следвайте ни

Четете в „Марица“: Измамници предлагат скок на пенсиите по домовете 

viber icon

В новия брой на вестник „Марица” може да прочетете следните интересни теми, интервюта и истории:

Няма да вадят технически паспорти на санираните блокове  

Кампанията по паспортизацията на сградите може да бъде отложена за пореден път, както това става вече две петилетки. За това намекна завчера зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в профила си във фейсбук. "ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация", написа Нанков, който в момента е в предизборна кампания.  Той допълни още, че има идея за целта да се създаде специален фонд. 
Обмисляното ново отлагане говори за системен проблем с процедурата и тя трябва да бъде преосмислена изцяло, контрира пък омбудсманът Диана Ковачева. В становище до регионалното министерство тя настоява разходите на гражданите по паспортизацията на сградите да бъдат съобразени с техните възможности, доходи и имущество.


Разделят паралелките с четвъртокласници за малките матури

Паралелките на четвъртокласниците ще трябва да бъдат разделени на групи средно от по 13 деца при полагането на националното външно оценяване. Това се налага тази година  заради инструкциите на МОН как да бъде проведено изпитването в условия на пандемия. Изискването е в залите да се спазва отстояние поне метър и половина между учениците. Това при средната големина на една класна стая означава в нея да има най-много по 13 хлапета. В същото време стандартната паралелка е с около 26 деца. 

Противоепидемичните мерки ще наложат изцяло нов подход при организацията на НВО за четвъртокласниците. За разлика от седмокласниците и зрелостниците за тях новата организация не бе проиграна миналата година, тъй като тогава МОН отмени тестовете за 4. и 10. клас. 

Сега по искане на министерството вече са направени разчети колко помещения ще са нужни, за да се проведе НВО в 4. клас, макар че датите са чак в края на месец май. В Пловдивска област 152 училища имат паралелки на изхода на началния етап. Децата в тях са общо около 6000. Групирането им в изпитни зали показва, че ще са нужни 618 класни стаи за провеждането на тестовете. 

Засега нито един директор от областта не е  сигнализирал, че помещенията няма да стигнат - при положение че националното външно оценяване се провежда в редовен учебен ден, когато занятия имат и другите класове в съответното учебно заведение, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. 

Измамници предлагат скок на пенсиите по домовете 


За нова вълна от опити за измами сигнализират пазарджиклии. Хора, представящи се за служители на НОИ, звънели на вратите им и предлагали увеличение на пенсиите. 

Такова изненадващо посещение имал и младеж, който живее под наем в апартамента на много по-възрастен от него човек. Една сутрин на вратата му се появил мъж на 45-50 години и казал, че идва от НОИ да решават някакви проблеми. Държал бележка, скъсана от лист А4, с адрес и имена. Имал у себе си още няколко такива. 

Младежът се учудил и обяснил, че обитава жилището по-малко от година, а от институциите едва ли знаят новия му адрес. Предложил да се обади на хазяина си, но докато се завъртял да вземе телефон, неканеният гост избягал. 

„Ако беше възрастен и наивен човек, щеше да стане беля“, убеден е квартирантът и допълва, че иска да предупреди хората да не се доверяват на такива съмнителни типове. 

От Дирекцията на МВР и НОИ многократно са предупреждавали, че никое държавно и общинско ведомство не извършва такива услуги по домовете, така че вероятно и този път се заплита някаква престъпна схема. Съветът към хората е при съмнение да търсят полицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?