46

Четете в "Марица" - Изкуствен интелект избира най-точното лечение

Тези и много други интересни авторски разработки очаквайте в утрешния брой на вестник "Марица":

Стартира строителството на първото кръстовище на две нива в Пловдив от 2 десетилетия

Изграждането на чаканото с години кръстовище на две нива до Водната палата стартира с първа копка вчера. Пробивът до Водната палата е едно от най-важните пътни съоръжения, заложено в Общия устройствен план на Пловдив. Това е първото кръстовище на две нива, което се изгражда в Пловдив след завършването на надлез "Родопи" през 1999 година. След изграждането му се очаква автомобилите да преминават значително по-бързо в двете посоки, което да облекчи трафика в тази част на града.  

Зам.-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев направиха първата копка. Заедно с тях в тържествената церемония взеха участие представители на фирмата изпълнител и експерти.  Кметът Здравко Димитров не присъства на церемонията по първата копка, защото е в болничен след планирана операция. Протестиращи срещу проекта също дойдоха на място, но това не попречи да бъде даден старт на работата. Чонов и Райчев обясниха, че проектът е един от най-важните за транспорта в града.

Четири фирми искат да ремонтират Рогошко шосе

Четири оферти е получила Община Пловдив по обществената поръчка за цялостен ремонт на Рогошко шосе. Проектът за реконструкция на опасния път е на стойност 15 млн. лева с ДДС. Кандидати да изпълнят ремонта са  "Европейски Пътища" АД, "ИСА-2000" ЕООД, "Парсек Груп" ЕООД и консорциумът ДЗЗД "Адата 22", в който влизат " Вейл Конструкции" ЕООД и "София Асфалт" ООД.Предстои общинската комисия да отваря конкретните оферти и да избере изпълнител.

Пуснаха под гаранция катаджията с подкупа

Пловдивският катаджия, който си поиска и взе 50 лв. подкуп от шофьор, е пуснат от ареста. Спрямо него е взета мярка "парична гаранция" в размер на 1000 лв. по преценка на наблюдаващия прокурор. Мотивите - не е осъждан, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Тепърва предстои старт на делото срещу служителя на "Пътна полиция", който е младши автоконтрольор.

На 30 септември бил на пост заедно със свой колега. Тогава шофьор влязъл в забранена улица и бил спрян. За да не му напишат акт, арестуваният униформен предложил да забрави за станалото срещу 50 лв.  Шофьорът се съгласил, но преди това снимал банкнотата. След като ги дал и си тръгнал, подал сигнал. Била инициирана проверка, при която банкнотата била открита у полицая. Последвал арест за 72 часа. На следващия ден от прокуратурата му е повдигнато обвинение. Колегата, с когото са били на смяна, е разпитан.

 Настаниха 92-годишната баба Делка в първия фургон

Започна разполагането на жилищните фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села - Каравелово, Слатина и Богдан. Те са собственост на държавата и са напълно обзаведени, като допълнително ще бъдат осигурени единствено одеяла и спално бельо.

Първият фургон пристигна в Каравелово и бе поставен в двора на 92-годишната баба Делка. Той бе посрещнат от нейния син, тъй като майка му е в болница след шока от потопа. Фургонът разполага с печка, кухненски блок, две печки за отопление, легла и санитарен възел. От Община Карлово съобщиха, че до края на деня ще стане ясно в какъв срок фургонът ще бъде захранен с ток и вода.

До края на днешния ден трябва да пристигнат още седем фургона в селото. Други седем временни жилища се чакат в Слатина, където е предвидена обща площадка. След това ще се поставят и 17 фургона в Богдан.

Изкуствен интелект избира най-точното лечение

Революционен подход за родната медицина започват да прилагат в столичната университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Изкуствен интелект ще определя най-правилния терапевтичен подход при пациенти с урологични проблеми в Клиниката по урология и андрология. Проектът за внедряването на математическия модел е бил представен на приключилия неотдавна XVI Национален конгрес по урология. Той се разработва от учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, които са подпомагани в работата си от лекари от клиниката.

На базата на огромна база данни -  като параметри на пациента, изследвания, геномика, дали пуши, къде живее, какво работи, в колко часа се прибира от работа - изключително разнообразна и на пръв поглед несвързана помежду си информация, с помощта на изкуствен интелект се извличат определени прогностични модели, които ще помагат на лекарите да вземат най-доброто за болния терапевтично решение.

Голата кандидат-кметица Диана Габровска превзе Гърция

Кандидат-кметицата на последните местни избори и носителка на титлата "Мис Плеймейт" Диана Габровска подхвана нов бизнес. В понеделник тя изгря с първото си видео за възрастни в платформата на най-голямата гръцка компания в индустрията за порнофилми sugarbabes.tv. Изявата на нашенката беше оценена като повече от добра и за нея написаха на първите си страници някои от гръцките вестници. Сървърите буквално са се сринали в неделя - в деня на изборите, тъй като десетки хиляди хора от България едновременно са се опитвали да влязат в сайта на компанията, за да гледат.  В горещата лента красавицата си партнира в лесбосцени с известната гръцка порноактриса Ванеса Адамопулу. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

05.10.2022 | 21:48

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?