Следвайте ни

Четете в "Марица": Зам.-социален министър: Овладяхме безработицата, възможна е нова вълна есента

viber icon

Сделка на ресторантьорския бизнес с държавата

Нисък данък срещу заплати на светло

Заведенията ще се облагат с 9% ДДС от догодина, облекчават ги и при теглене на кредити

След епична дългогодишна битка ресторантьорите успяха да си извоюват по-ниско ДДС. За заведенията и развлекателния сектор ставката пада от 20% на 9% от 2021 година. Във времето назад браншът на няколко пъти се вдига на протести, но министърът на финансите Владислав Горанов беше непробиваем. На срещата в Министерски съвет във вторник той остана твърдо против, но премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев надделяха. Срещу отстъпката обаче министър-председателят иска на 100% изсветлен сектор. 

От бранша настояват отстъпката да влезе в сила още от 13 март. 

Новината за намаленото ДДС обаче доведе до разкол в бранша. Една част от собствениците на заведения са недоволни, че новата ставка ще действа чак през 2021 година. Те смятат, че дотогава бизнесът им няма да оцелее покрай кризата с COVID-19 и последвалото обедняване на населението.

Приложение Имоти 

Ще стане ли ул. „Карловска" „Капана" 2

Старите пловдивчани помнят улица „Карловска“ като място за занаяти и търговия. В известна степен тя е запазила тези свои функции. Днес обаче колоритната улица влезе във фокуса на обществените нагласи. 

В началото на март т.г. тръгна реализирането на Водния проект. Улица „Карловска”, която реално няма защитен статут, попада в първия етап от проекта, в който е заложено асфалтиране на над 40 улици, влизащи в обхвата му. И съответно ще бъдат разкопани. Паважът по „Карловска“ предстои да се премахне, за да бъде асфалтирана улицата. Така тя е напът да загуби своята автентичност и да остане без своите отличителни едри павета.

И така как ще изглежда след ремонта емблематичната пловдивска улица? За това думата имат и пловдивчани.

Стартира строежът на детска градина на ул. „Богомил“

През юни правим първа копка на нова детска градина на ул. „Богомил“ в район „Източен“, обяви Пламен Райчев, заместник-кмет в община Пловдив с ресор „Строителство и инвестиции“. Вече има избран изпълнител за строежа и това е фирма „Саграда" ООД. Стойността на спечелената поръчка е 2 000 000 лева без ДДС, средствата се явяват безвъзмездна финансова помощ на ОП "Региони в растеж"

Интервю със Зорница Русинова, зам.- социален министър:

Овладяхме безработицата, но е възможна нова вълна есента

Доста активно работим, за да може в момента, в който се съживи изцяло икономиката и отпаднат ограничителните мерки, да пуснем и мерки за стимулиране на работодатели да наемат безработни лица. За нас е важно престоят на трудовата борса да е минимално кратък. 

За Пловдив има и добра новина - паралелно с новите регистрации се обявяват и работни места.

С прилагане на мярката 60/40 започнахме да овладяваме безработицата. Част от прогнозите обаче показват, че е възможна и втора вълна на безработица през есента, заяви заместник социалният министър Зорница Русинова.  

Зрелостници се сбогуваха с училище през два метра на двора  

Докато абитуриенти от цялата страна пишат писма с искане да им се позволи изпращане в двора в последния учебен ден, пловдивско училище вече пожела на добър час на своите вчера.

Тържеството е организирано само за една вечер.

На сутринта със статив с първата буква от името и балон с хелий през два метра бяха обозначени места за всичките 22-ма зрелостници от 12. А клас.

Пред входа на училището бе свален телевизор, на който абитуриентите да видят поздрави от учители и от начален курс. Всички те ги отправиха от разстояние от домовете си.

Българка от Лондон: Как COVID-19 постави Кралството на колене 

Магазини и училища отварят от 1 юни, а заведения - чак от 1 юли. Така изглеждат следващите стъпки за завръщането на Великобритания към живот след продължилата близо осем седмици блокада заради COVID-19. Докато повечето държави в Европа бавно и с малки стъпки излизат от смъртоносната хватка на коронавируса, на Острова те все още изглеждат далечни и опасни предвид печалното първо място по смъртност в Европа, което страната държи. Това пише Теодора Недкова в репортаж от Лондон специално за "Марица". 

Филм възкресява великата Гена Димитрова

Тази вечер може да гледате на живо „Обич за Гена” - музикален портрет с автор и режисьор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова. Филмът ще се излъчи от 18:00 часа на адрес https://bit.ly/Gena_Livestream. Отново там може да закупите и вашия виртуален билет, което не е задължително условие, но ще бъде своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането на проекта.

Избираме любима песен  от Евровизия 2020

Българските зрители могат да изберат своята любима песен от отменената Евровизия 2020 онлайн.

Всички, които искат да гласуват, могат да го направят на уеб страницата на БНТ или чрез мобилното приложение на медията. Според правилата в класацията на българската публика няма да участва песента на България „Tears Getting Sober” в изпълнение на Виктория.

Мико и златното му момиче покориха Шипка

На Шипка вече всичко е спокойно! Най-горещата двойка в родния ни спорт Димитър Кузманов и Християна Тодорова се щракнаха за спомен на историческия връх.
 
Втората ни ракета в тениса и "златното момиче" от ансамбъла по художествена гимнастика, спечелил бронз на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, са заедно от декември, но едва сега разкриха връзката си в социалните мрежи.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?