Следвайте ни

Четете в „Марица“: Инвеститори задръстиха Общината с проекти за цял нов град

viber icon

Кметът Здравко Димитров разпореди оптимизация в администрацията

Съкращават с 10% чиновниците в общината

Кметът на Пловдив Здравко Димитров започва оптимизация на администрацията и общинските предприятия, чиято крайна цел е съкращаване на разходите за заплати и издръжка с 10%. Те нараснаха значително в началото на годината след скока на минималната заплата и заложеното в републиканския бюджет увеличение на заплатите в образованието и други сфери. В същото време заради пандемията от коронавирус и икономическата криза приходите в местната хазна намаляват, което поставя в риск капиталовата програма.

Кметът е разпоредил на екипа си да обследва щатовете в администрацията, общинските предприятия, дирекции и отдели, за да се прецени къде може да се направят съкращения. Ще се търсят мъртви души и неефективни служители.

Инвеститори задръстиха Общината с проекти за цял нов град

50 нови ПУП-а за жилищно строителство са внесени в последната минута, преди таксата да скочи от 1 на 5 лева за квадрат.

Жилищното строителство в Пловдив бележи нов пик напук на твърденията за криза в бранша и прогнозите, че балонът на имотния пазар рано или късно ще се спука. Инвеститорите разчитат, че населението ще продължава да се множи заради социалните мигранти от съседни области и общини и продължават да вдигат нови сгради. Само през лятото, преди да влезе в сила увеличението на таксите за издаване на строителни разрешения, в Общината са внесени над 50 инвестиционни намерения с подготвени ПУП-ове. Всички са съобразени с все още действащия Общ устройствен план от 2007 година, а голяма част вече са получили одобрение от Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/. На практика администрацията няма полезен ход да откаже строителството, защото са съобразени с ОУП. Сред новите проектите има и няколко за нови бетонни гета, каквито в последното десетилетие се нароиха най-вече в "Южен".

Бомбата с презастрояването е заложена в Общия устройствен план от 2007 г. 

Отчетът на концесиите за 2019-а влиза на сесията

Събота пазарът наля в хазната повече от Руския

Частни фирми, които развиват бизнеса си в общинските имоти на концесия, са внесли в бюджета 1 033 413 лева. Това са парите, платени за миналата година под формата на концесионно възнаграждение, чийто размер е определен в договорите. За ползването на имотите общината няма никакви ангажименти и не прави разходи, тъй като данък сгради и такса смет се заплащат също от концесионерите.

Само от автокомплекса на бул. „Найчо Цанов” до надлез „Родопи” общината е спечелила 78 877 лева, става ясно от отчета за концесиите за 2019 г., който ще се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент. Според решението на местния парламент годишното възнаграждение за предходната година трябва да бъде платено до 31 март, а отчетите се приемат до 30 септември.

От търговския център на Руския пазар в бюджета са постъпили  51 000 лева, а от Събота пазара - 88 958. Дори и ПФК „Ботев - Пловдив” АД се е издължило с 18 000 лева за стадиона в „Коматево”, начислени за миналата година, въпреки че има закъснение с плащането на данък сгради и такса смет.

Интервю: Нинова смени поколенията в БСП

Основният резултат от 50-ия конгрес на БСП е серозният вот на доверие,  който Корнелия Нинова получи.  Така тя довърши отова, което започна преди време – смяната на поколения, на ешелони в парията.

Не разбирам цялото настървение, с което Нинова гони Сергей Станишев и най-накрая успя. Разбира се, това е нелепа ситуация – председателят на ПЕС да отсъства от ръководния орган на собствената си партия. 

Дори ГЕРБ да спечели изборите, изглежда много трудно да участва в следващ управлениски формат.

Голямата грешка на Бойко Борисове в това, че позволи на всички свои противници да застанат на една линия. Трябваше да го е видял на втория тур на местните избори в София, където стана генерална репетиция за това, което наблюдаваме.

Това твърди в интервю за „Марица” политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Гълъп интернешънъл болкан”. 

На борсата в Първенец: Цената на зарзавата падна за уикенда на туршиите

Цените на зеленчуците за консервиране паднаха на борсата в Първенец и в момента килограм домати за буркани може да се вземе за 60 стотинки.

През уикенда към тържището потеглиха стотици автомобили, тъй като това са едни от последните дни, когато е препоръчително да се затварят туршии. В самото тържище влизат десетки коли и мястото ври и кипи. Няма педя място за паркиране. Простата сметка показва, че ако една домакиня реши да си купи зарзават от борсата в Първенец, ще направи икономия от 30-35%. При някои комбинации спестяването може да достигне и 40 на сто. Има зеленчуци и плодове, които са на двойно по-ниска цена от тази на пазара.

Десетки малки бизнеси на тезгяха в Пловдив

COVID кризата принуди много ​дребни търговци ​да се разделят с препитанието си

Десетки обяви за работа тещи бизнеси изпълниха зсайтовете заради КОВИд кризата, показа проверка на „Марица”. Ценовият диапазон, срещу който собствениците са готови да се разделят с работещите си обекти е от 10 000 до над 100 хиляди лева. Самов Пловдив над 70 работещи малки бизнеси търсят нов собственик. 

„Отпишем” ли служителите на възраст, няма да има кой да работи

В България все още най-голямата работна сила са поколението Х, родени между 1965 и 1979 година

Да „отпишем” ли възрастните служители от пазара на труда? Един такъв въпрос би възмутил и ядосал много хора, някои биха го нарекли и дискриминационен. Извън емоциите истината е, че няма как да ги „отпишем”, тъй като работната сила в България в голяма част е съставена именно от такива хора.

През 2001 година средната възраст на населението у нас е 40.4 години. В края на 2017 година тя се е качила до 43.6 години. Ако тази тенденция продължи, средната възраст на населението в България през 2040 г. ще доближава 50 г., а делът на заетите на възраст над 55 г. ще съставлява 35-40% от работната сила. 

Срив на банковите акции, златото продължава да потъва

Краси Гешева даде старт на All Inclusive

Пловдивската гордост Краси Гешева изненада зрителите с появата си в първия епизод на хитовата комедия по Нова - All Inclusive, в който се включи и певецът Криско.

Младата артистична психоложка това лято се отдаде на бранда си “Мис Велинград” в СПА столицата на Балканите. По същото време там бяха и снимките на сериала, който вече забавлява зрителите всеки петък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

28.09.2020 | 00:27

Инвеститори задръстиха Общината с проекти за цял нов град! Благодарение на Тотев!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?