1939

Четете в "Марица" интервюто с Юрий Асланов: Заплахите колко е зле да останем без парламент в кризи са елементарна пропаганда 

В утрешния брой на вестник "Марица" очаквайте тези и много други интересни авторски теми и разработки:

 

Пловдив връща маските в рейсове, болници и аптеки

Новата ковид вълна удари и Пловдив. От днес маските стават задължителни в лечебните заведения, аптеките, оптиките, дрогериите, социалните домове и градския транспорт. Затягането на мерките се налага заради повишените нива на заболели с COVID-19, които вкараха града и областта в етап 1, според Националния план за борба с пандемията. Заповедта на РЗИ е съгласувана с главния здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и ще бъде в сила до 22 август. 

Общинският съвет поряза кмета! Без индексация на парите за важните обекти

Общинският съвет отказа да подкрепи предложението на кмета Здравко Димитров за 20-процентното увеличение на средствата по договорите за обществени поръчки за пет основни пътни обекта в Пловдив. Дофинансиране  беше поискано за подлез  “Модър - Царевец”, реконструкция на ВиК мрежата  по проекта за Водния цикъл “Брезовско шосе - Дунав”, ремонт на Кукленско шосе и бул. “Хаджи Димитър”, разширение на ул. “Царевец”. Индексацията беше подкрепена само от 19 съветници, при необходими 26 гласа. Разгорещени дебати съпровождаха гласуването.

Предлагат д-р Красимир Вальов за шеф на Втора градска

Д-р Константин Сапунджиев ще продължи да управлява МБАЛ "Св. Пантелеймон", но с временен статут, след като не бе утвърден на поста от Общинския съвет, който е принципал на болницата. Наскоро бе проведен конкурс за нов управител на бившата Втора градска, на който д-р Сапунджиев се оказа единствен кандидат. На сесията на местния парламент вчера  зам.- кметът по здравеопазване Анести Тимчев настоя съветниците да вземат решение за назначението. Предложението обаче събра само 22 гласа и не мина.

При последвалия дебат се стигна до неочакван обрат. Ударът дойде от Йордан Илиев, шеф на групата на ГЕРБ. Изненадващо той поиска д- р Сапунджиев да бъде освободен, а за временен  шеф до провеждането на нов конкурс да се назначи д-р Красимир Вальов.  Но и това предложение не получи достатъчно гласове. Д-р Вальов беше управител на Онкодиспансера в мандата на кмета Иван Тотев.

Пловдив първи в Европа ще прави нитрилни ръкавици  

В Пловдив беше официално открита първата по рода си фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европейския съюз. Мащабната инвестиция е на стойност над 13 млн. лв. и покрива изграждането на предприятие с 6000 кв.м на комуникативно място в града, собствена производствена линия с най-актуалното производствено оборудване и складово пространство. В допълнение единственият производител на нитрилни ръкавици в Европа ще създаде 100 нови работни места. 

В церемонията по откриване се включиха заместник-кметът Стефан Стоянов, Георги Петков, председател на Борда на директорите на PPS Manufacturing, Антон Петров, изпълнителен директор на PPS Manufacturing, Димитър Стамов, търговски директор на PPS Manufacturing.

945 зрелостници правят втори опит да вземат матурите

От целия випуск 2022 в Пловдивска област 945 зрелостници ще пробват да вземат матурите от втори път в поправителната сесия през август. В цялата страна на нея предстои да се явят общо 13 000 младежи. Най-много ще държат задължителния зрелостен изпит по български език и литература - 616 в Пловдивска област и 7908 в цяла България. Матурата ще се проведе от 8,30 часа на 25 август.

За втора задължителна матура заявления са подали 213 желаещи от Пловдивска област. Изпитът е на 26 август ​- за общо 2414 души в страната. Под тепетата зрелостни изпити ще има по 6 предмета. Най-масова ще е поправката на матурата по биология и здравно образование, на която се чакат 54 зрелостници. Следва матурата по английски за ниво В2 - с 50 участници. 

 

Юрий Асланов, социолог:  Заплахите колко е зле да останем без парламент в кризи са елементарна пропаганда 

Логичното решение са нови избори. Когато една коалиция се е разпаднала и се правят опити да се реконструира в същия си вид, а не се търси широк диалог и ново консенсусно начало, логиката се къса. Евентуално ще получим още от същото. Защо е нужна тази агония, като е ясно, че подобен кабинет нито ще е стабилен, нито ще е за дълго?!

Демократичният път е да се даде думата на суверена и той да реши. Пропаганда са заплахите колко е зле да останем без парламент в кризи. Това заяви за „Марица“ социологът Юрий Асланов. 

Пламен Райчев: Строителите са готови да зарежат обектите и да платят неустойки, вместо да работят на загуба

Инфлацията е основната причина на драстичното забавяне на инвестиционната програма в Пловдив, която е реализирана до момента едва на 10%. Мога да кажа, че 90 % от изпълнителите тупат топката, защото не знаят какво ще се случва с цените. При проверките на обектите виждаме слаба активност.не искат да работят така, както на мен би ми се искало, защото по-голямата част от строителите казват: „По-добре и да платим неустойка по договора, отколкото да инвестираме собствени средства за довършването на обекта”. Това заяви за „Марица“ Пламен Райчев, заместник - кмет по строителство , инвестиции и общинска собственост  в община Пловдив.

На следващата сесия на 2 август отново ще внесем предложението за допълнително финансиране на петте ключови за града обекта, с по-аргументирана обосновка, увери зам.-кметът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?