2374

Четете в "Марица" интервюто с проф. Георги Рачев: Танцуваме екологично танго

Идва събота, а заедно с нея и тежката артилерия на "Марица" - уикенд броят. Убедете се само от акцентите: 

Мъж брои 3 бона за краден айфон

Покупката на техника от вторичния пазар крие много рискове. В това се убеди 36-годишният пловдивчанин Димитър, който плати близо 3 хиляди лева за последен модел "Айфон". Апаратът обаче се оказа краден.

Мъжът от седмици търсил скъпия смартфон като подарък за съпругата си. Заради поредната ковид вълна в Китай обаче производството на нови модели е силно ограничено, което прави търсенето на джаджата по-голямо, отколкото е предлагането. 

Фейсбук стана дубъл на тел. 112, но реагира много по-бързо

Социалните мрежи набраха шеметна скорост и бързо успяха да изместят полицията,  социалните служби, съда, а в по-тесен кръг - родителите и учителите. Младото поколение живее, за да диша във Фейсбук, а пък по-големите го използват за всякакви поводи, често като заместител на тел. 112 и поле за търсене на възмездие. Оставайки без избор, дори институциите започват да се ровят из модерните мрежи, за да констатират нередности или просто от суета да разберат какво мислят хората за тях и за работата им. Оказа се, че каквото и да се случи, независимо дали става въпрос за катастрофа, избягал папагал, убийство, измама, издирван близък, то има своята премиера във Фейсбук. А мненията за това дали е редно или не, са изключително полярни. 

Още много любопитни подробности  ще намерите в темата на „Марица”.

Проф. Георги Рачев, климатолог: Танцуваме екологично танго - две напред, една назад​

Не е нормално толкова дълго през ноември да бележим температури над 15 градуса. Дори в студена София, която е с котловинен релеф, температурите са над 15 градуса. В началото на ноември имахме средни денонощни температури от 14-15 градуса, едва в края на първата десетдневка паднаха под 12 градуса. На обяд младежите дори в София ходят по тениски. Твърде дълго за ноември продължи този топъл период, още има зелени листа по дърветата, а буквално след три седмици навлизаме в първия зимен месец. В момента ноември се движи с 5 до 8 градуса над нормата, което не се случва всяка година. Толкова топъл ноември не е бил, твърди в интервю за „Марица” проф. Рачев.

Пловдив с фаворит за кмет, ако ПП и ДБ се сгодят за местния вот

Пловдив вече има фаворит за местните избори догодина, макар името му все още да не е ясно. Смелата прогноза е заради обявеното намерение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят с общи кандидати на вота следващата есен. Идеята се обсъжда за София, Пловдив и големите градове, където двете формации имат най-голяма подкрепа.    

Първи и най-упорито поде рефрена за общо явяване на местния вот съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Според него това е начин да се даде "тласък на страната към реформаторската орбита". Лидерът на "Да, България" вчера даде конкретика относно битката за София.

Златю Бояджиев орисал Снежана Фурнаджиева да стане талантлив художник

Ти ще станеш художник. Това напътствие, произнесено от големия пловдивски творец Златю Бояджиев бавно, вече след прекаран инсулт, съпровожда по целия дълъг и плодотворен творчески път Снежана Фурнаджиева, която преди няколко дни отпразнува 70-и юбилей.

Тогава тя била ученичка, застанала на кръстопът дали да се посвети на музиката, или на рисуването - двете музи, споходили я почти веднага, след като се е появила на бял свят. Приятелката й се похвалила, че ще носи рисунките си на признатия майстор, за да й даде насоки, преди да кандидатства, затова и на Снежа й хрумнало да покаже творбите си, рисувани с молив. Плахо изчакала Златю Бояджиев да каже тежката си дума.

Още за живота и творчеството на Снежана Фурнаджиева – в новия брой на „Марица”

Приключението, наречено Йордания

Престъпността в страната е ниска, затова спокойно се разхождахме по улиците и след залез-слънце. Йорданците са вярващи мюсюлмани, държат на семейството си и смятат престъпленията за грях. Ако някой прегреши, на цялото семейство се гледа с лошо око.

На централния плаж в Акаба видяхме предимно местни жители, които се къпят с дрехите. Заради голямата мръсотия на брега и водата туристите предпочитат частните плажове на хотелите.

Гмуркането е сред нещата, с които се забавлявахме в Акаба. Има множество клубове, които предлагат екипировка и разходка в морето, която включва и обяд. Температурата на водата в началото на ноември е около 28 градуса. В залива на Червено море се намират над 100 вида корали и десетки други екзотични морски обитатели.

Увлекателен разказ за Йордания четете в новия брой на „Марица”

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?