1939
Следвайте ни

Четете в "Марица": Именяците на Никулден бият всяка партия у нас

viber icon

Съботният брой на "Марица" идва с интригуващи разработки, интервюта и новини от всички обществени сфери. Не го пропускайте, за да имате интересно четиво през уикенда!

Пловдивски зет стана най-младият шеф на парламента

Пловдивски зет стана най-младият шеф на парламента в новата ни история. 34-годишният юрист Никола Минчев  беше предложен от  "Продължаваме промяната" и със 158 гласа "за", 1 "против" и 72 "въздържал се" получи председателския пост. Само Стефан Стамболов е бил по-млад от него с 4 години, когато оглавява Народното събрание през 1884 г.  В първото си изявление Минчев призна, че номинацията му е лично предложение на лидера на ПП Кирил Петков, който го убедил да се нагърби с тази отговорност. Новият шеф влезе в 47-ото НС като водач на пернишката листа, но е свързан с града под тепетата, защото от 6 години е женен за пловдивчанката Силвия.  От постовете на Минчев в социалната мрежа личи, че допреди да се влее в редиците на ПП, е бил фен на Реформаторския блок, а преди това и на "Демократична България", както и поддръжник на протестите срещу управлението на ГЕРБ. Красивата му съпруга обаче и в момента продължава да поддържа ДБ, става ясно от профилната й снимка в мрежата.

Разкрасяват 110-годишната сграда на община Пловдив с 450 000 лв

Старинната сграда  на Община Пловдив, която се намира на пл. „Стефан Стамболов” 1, ще бъде реставрирана с финансова  помощ по програма „Красива България. Проектът е  на стойност 450 000 лева и с него администрацията ще кандидатства за финансиране, след като на сесията на 7 декември местният парламент даде съгласието си.

По „Красива България" се чакат 130 000 лева, останалите средства се осигуряват от общинския бюджет. Проектът предвижда ремонт на покрива, тъй като има течове, нова дограма, външно измазване на фасадата и боядисване.  Реставрирани ще бъде и архитектурната украса на фасадата. Парите трябва да бъдат заложени в новия бюджет.

София шеста по евтина поддръжка на кола

София е една от най-евтините столици по отношение на разходите за притежание на автомобил. Това показва проучване, публикувано от британската агенция Vehicle Contract.

Българската столица заема 6-о място в класацията сред градовете с най-ниски разходи, а Копенхаген е най-скъпата европейска столица по разходи за притежаване на личен автомобил.

.В София литър бензин е 1,02 лири /според курса от днес една лира е 2.30 лева, а средната цена за страната на бензин А95 е 2.42 лева/. Според британците паркингът в София е 5,87 паунда /до 3 часа/. В Пловдив цените са малко по-ниски. За час в Синя зона, ако има място, плащаме по 2 лева на час. Тоест, за обследвания срок шофьорите в града под тепетата ще се бръкнат с 6 лева. Платените паркинги варират най-често по 3 лева на час.

Художникът Вячеслав Есенков откри рая в Пловдив  

Той опознава света с любопитството на ренесансов художник, които иска да открие „тайната на Вселената“. През погледа му всичко  наоколо изглежда като приказка, обитавана от нимфи, лебеди и един самотен гръцки моряк, „закачил“ кораб на гърдите си. Сръчните му ръце лесно се справят с дървото, камъка и керамиката. А от тях излизат прекрасни пластики, които сякаш те пренасят в един чуден свят. Светът на художника Вячеслав Есенков. Той е украинецът от Николаев, който дойде в Пловдив преди 30 години. И днес казва, че не иска да си тръгне от тук.

Именяците на Никулден бият всяка партия у нас

Никулден наистина е празник на цяла България. Като съберем всички именяци, рибари, банкери, техните семейства или приятели, се получават поне няколко милиона души. Много повече от всяка партия у нас. Които пазаруват и празнуват като за няколко десетки милиона!

За българина е свещен ритуал да опържи шарана или да го хвърли във фурната. Ракийката и туршията са отдавна готови, вече е избистрило и червеното вино. Който си няма, магазинът предлага всичко

Доброволците от "Пловдив 112" са тихите герои в тежки времена

На 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. 

На този ден всички ние отдаваме почит към хората, които безвъзмездно помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Доброволецът е и добротворец - той дарява човещина, помага, дори понякога с риск за живота си, и не търси отплата. И всичко това е в името на другите, на всички онези, които имат нужда от подадена ръка. В днешни дни доброволците са „тихите“ герои - не знаем имената им, но разчитаме на тях в трудни моменти. Герои, чиято единствена награда е думата „Благодаря!“, изречена от сърце. По случай Международния ден на доброволеца „Марица“ разговаря с някои от хората с големи сърца в Пловдив, обединени от каузата и от доброволното формирование „Пловдив 112“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?