1553

Четете в "Марица": Идва грипна ваканция без онлайн уроци

След бурния понеделник в Пловдив страстите скоро няма да изстинат, а най-доброто им обяснение ще намерите в "Марица". Акцентите:

 

Горещият картоф с Панаира в ръцете на кмета

Кметът Здравко Димитров ще гаси пожара с разпределението на акциите в смесеното дружество "Пълдин туринвест", след като Общинският съвет му прехвърли горещия картоф с противоречиво решение по ръба на закона. То бе взето още на сесията на 19 декември.

По-късно част от съветниците опитаха два пъти да организират извънредна сесия, на която решението да бъде коригирано. Колегите им от ГЕРБ, "Автентична лява БСП" и част от независимите обаче провалиха сбирките и представителят на Общината в Общото събрание на "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов гласува вчера за приемането на акциите на Община Варна, макар после да поиска да бъде задействана блокираща квота и сделката да бъде стопирана. 

 

Бърза помощ ни почерни навръх Бъдни вечер

 оплака се пред „Марица“ редовната ни читателка Надежда Любенова. На 24 декември синът й Александър Сотиров, на 40 г., се почувствал зле. „Хвана се за корема, млъкна, пребледня и започна да го избива студена лепкава пот. Баща му веднага се обади на спешния телефон 112. Беше 17.00 часа. От там ни затрупаха с куп безсмислени въпроси - у дома ли е пациентът, може ли той да се обади и т.н., с което се загубиха ценни минути. Линейката дойде в 17.45 ч. - 45 минути след обаждането“,  разказва разстроената майка. От Бърза помощ обаче съобщиха след вътрешна проверка, че медицински екип е пристигнал за 10 минути.

500 нови болни за седмица. Задава се епидемия

Рязко се увеличават случаите на заболяванията от вирусни инфекции през последните дни. Това съобщи за „Марица“ д-р Милена Панайотова, шеф на Дирекция „Надзор на заразни болести“ към РЗИ-Пловдив.

487 са новите случаи на регистрираните болни с остри респираторни заболявания. От тях най-много са  в детска и училищна възраст - 123 деца между 5 и 14 години. Д-р Панайотова  уточни, че резултатите са от периода на празниците, когато децата не са посещавали училища, забавачки и ясли.  Засега все още не може да се говори за епидемия, но след почивните дни и увеличаването на контактите между учениците е нормално броят на болните да се увеличи.

Етикетът на пчелния мед вече ще сочи страна на произход

Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните на произход, където е добит продуктът. Това е записано в наредба, която бе приета на последното заседание на Министерски съвет. Тя регламентира изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация, като целта е да се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснени свободното движение на пчелния мед и достъпът до висококачествени продукти. 

И бабите в майчинство  

От 1 януари майките вече могат да прехвърлят ползването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец от раждането на детето на бабите и дядовците. Досега то можеше да се прехвърля само на татковците.

Същото право имат осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Домът на Славчо Атанасов си има вече нова стопанка

Домът на бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов вече има нова стопанка. За това призна във Фейсбук самият политик, който в момента е в почивка.

Славчо разкри пред последователите си как новият обитател на къщата му постепенно е изместил от позицията на стопанка съпругата му Елена.

„Скъпи приятели, в началото на юли миналата година със съпругата ми Елена намерихме подхвърлено в кашон пред вратата ни съвсем малко котенце. Мяукаше жално и трепереше от страх. Веднага решихме да си го осиновим и така стана част от семейството.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Умко

Умко

09.01.2023 | 23:08

Един въпрос: ако на мама 40-годишното "детенце" го заболи корема от преяждане и се изпоти веднага ли трябва да дойде лекар да му избърше потта? Вече взехте да прекалявате! Почернени били...

Отговори
0 0
Голямата сделка!

Голямата сделка!

09.01.2023 | 22:28

Да ,Зи е майстор кибапчия !По стара гербераска рецепта на неговия горещ картоф ще му пуснат една тлъста пачка,извинете пържола и мешаната скара е готова!Ще има и за чекмеджето и за империалиста и разбира се за село Бойково!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?