46

Четете в "Марица" - Химера е, че в тази война може да има пълен победител

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми, разработки и интервюта:

Как от град-градина Пловдив стана гето от бетон  

Всички говорят колко искат Пловдив да стане град – градина, каквато цел е поставена още през 30-те години на миналия век от емблематичния кмет Божидар Здравков. Назначеният от него служител от ранна сутрин до късна вечер е обикалял с колелото, за да контролира мащабното залесяване на Дондукова градина , Цар-Симеоновата, Сахат тепе, подножията на Джендема и Бунарджика. В резултат на огромните усилия по онова време в двата кратки мандата на кмета между световната депресия и Втората световна война са създадени 141 дка нови  квартални паркове, сред които е и „Рибница” в Кършияка. 

Арх. Антоанета Топалова: "Южен" трябва да има парк като Цар-Симеоновата градина

Най-важно  е да се изявят реките. В последния соцплан, на който съм автор, беше заложено Марица да бъде като Елба в Дрезден. Притокът й река Първенецка например, която също е в жизнена градска среда, тече единствено в рамките на речището си. А представлява зона, която носи потенциал за отдих и атракции. Пясъчник пък живее съвсем „нелегално“ в градската територия. Добре е да мислим в тази посока. Това заяви за „Марица“ аргитектът урбанист Антоанета Топалова. 

Д-р Велизар Шаламанов: Химера е, че в тази война може да има пълен победител

Най-големият проблем, който ни пречи да намерим решение в световната криза с войната в Украйна, е желанието да има победител. От моя опит в НАТО мога да ви кажа, че решение на такива сложни ситуации се постига, когато всички загубят, но приемливо, и никой не е победител. В тази криза е химера, че някой ще е пълен победител, а другият ще загуби всичко. Ако се стремим към това, ще загубят всички. Това заяви за „Марица“ военният експерт д-р Велизар Шаламанов, 

Още 100 хиляди ковчега и за Русия спецоперацията ще стане Отечествена война. Путин дава сигнал към „Вагнер”, спецслужбите и паравоенните, че трябва да има единоначалие. Големият въпрос е докога парламент и кабинет ще отказват предоставянето на сериозно въоръжение на Украйна, заяви д-р Шаламанов. 

Пловдив пак е сред отличниците в туризма

Туризмът в област Пловдив запазва тенденцията от предните месеци да догонва предепидемичните си показатели. Данните на НСИ показват, че на национално ниво Пловдивска област е сред първенците в сектор "Туризъм" - с над 100 000 реализирани нощувки, както и по брой нощували лица за месец ноември (видно от графиката). С отлични показатели са също София-град и областите Варна, Пазарджик и Благоевград.

Леденото хоро в Калофер разтърси и Хималаите

Леденото мъжко хоро за Богоявление, което е една от емблемите на Калофер, стигна до Хималаите. Момент от дългогодишната традиция от града на Ботев е запечатана в непалски ежедневник, озаглавен "The Himalayan times". Снимка от паметния ритуал е на първа страница на вестника с дата 7 януари. На кадъра е самото начало на хорото, когато в ледените води на реката влизат първо местните и музикантите. Краткото описание под него е следното: "Български мъже свирят на гайди и тъпани, докато навлизат в студената река Тунджа, за да отбележат Богоявление".  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?