Следвайте ни

Четете в Марица: Губим 3,6% от парите, ако ги държим в банка

viber icon

Губим 3,6% от парите, ако ги държим в банка

Трупането на спестявания в банка става все по-неизгодно. Влоговете и на бизнеса, и на гражданите вече масово носят отрицателни лихви. Още по-лошата новина е, че финансовите институции час по час сменят тарифите си и лихвите по спестовни сметки и депозити намаляват още.    

През декември месец 2019-а депозитите са се олихвявали с 0,2%. На фона на годишна инфлация от 3.8% реалната лихва е отрицателна: минус 3.6%. Това коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

 

 Идентична е ситуацията и с кредитите. 

 

Пиронът на капиталовата програма в Бюджет 2020 г.

Стартира строежът на подлез "Модър - Царевец"

Два възлови обекта - подлез „Модър - Царевец” и ул. „Даме Груев”, са включени допълнително в капиталовата програма на Община Пловдив за 2020 г., която ще се обсъжда утре в местния парламент.

За старта на строителството на "Модър - "Царевец" и ул. "Даме Груев" са планирани по един милион лева. Съответно бюджетът става 345 251 629 лева вместо предварително обявените 343 милиона.

Приходите за двата обекта ще се набавят от продажби на общински имоти.  Администрацията се надява да получи 4,5 млн. лева от различни сделки.

 

Интервю

Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив по социалните дейности:

Приобщаване, а не изолация за самотните деца и възрастни хора

Пловдив е градът с най-много социални услуги - 53 делегирани от държавата и 5 от местно управление, които обхващат над 18 000 души. През последните 10 години социалните услуги се развиват и търсят нови подходи за решаване на проблемите със социалното изключване на хората. Търси се начин нуждаещите се хора да получат  т. нар. „разширена форма на социализация“. 

Вдигаме заплатите на социалните работници след атестация, обучаваме персонала, ще привлечем и доброволци, обясни зам.-кметът Анести Тимчев.  

 

Пускат градски рейсове до индустриалните зони

В Община Пловдив обмислят промяна на транспортната схема, като ще бъде направен сериозен анализ на необходимостта за осигуряване на градски транспорт до индустриалните зони, разположени в региона.

В тази връзка ще бъдат анализирани нуждите на големите компании, графикът на превоз на техните служители и възможността да използват градския транспорт. В момента те наемат специален платен транспорт, който допълнително увеличава трафика.

 

Започна ремонтът на пътя Пазарджик-Ветрен

Започна дългоочакваният ремонт на пътя Пазарджик-Ветрен, като участъкът в границите на Бошуля е наполовина затворен и обозначен с предупредителни знаци и табели, съобщи кметицата на селото Христина Венчева. Преминаването на автомобили се регулира от светофари, които ги пропускат в едната или в другата посока. Във втория етап предстои ремонт и за неголяма отсечка след моста по пътя за Ветрен, а на финала ще бъде заздравен и разширен и самият мост. 

 

Пловдив се пука по шевовете, урбанизацията захапа и Родопите 

Пловдив се пука по шевовете, а напливът от новодомци продължава. За да избягат от трафика, мръсния въздух  и комуналните проблеми в презастрояващите се квартали, все повече пловдивчани с финансови възможности строят жилища в селата от Родопската яка. Бясната урбанизация обаче вече захапа и планината.   

От години ударно се строи и в Родопската яка. За последното тримесечие на 2019 г. в Община Родопи е започнало строителството на 69 нови сгради, между които 60 еднофамилни и 9 други сгради.

Ресторантите в Пловдив - по името ще ги познаете

В центъра - на "Густо", край Гребната - на "Майна"

Името продава. Така е във всеки бизнес, но в ресторантьорския - една идея повече. "Марица" разказва за няколко заведения в Пловдив, които провокират с имената си и историите защо техните собственици са решили да рискуват с тях. След ресторант "Густо" в центъра вече си имаме и "Майна" край Гребната. Сега очакваме кой ще ни по​кани на кафе и айляк "При Мильо" или "Гюро Михайлов" на пъпа на града. 

Дядо и внук работят неуморно по ремонта на „Руски клуб“. Първият е доайенът на ресторантьорите в Пловдив ​- Божидар Данаилов, а вторият - Божидар Данаилов-младши.

 

С медена приказка отбелязваме Деня на пчеларя

Как да консумираме правилно пчелните продукти и каква е ползата от тях, ще ни обясни днес един от водещите АПИ терапевти в България д-р Пламен Енчев. Той ще разкаже „Медена приказва“ в Дома на техниката по повод Деня на пчеларя, който всяка година се чества на 10 февруари. На този ден православната църква почита Св. Харалампий, покровител на меда и пчеларите. 

 

Девойките на България до 14 г. спечелиха Европейската зимна купа

 

Националките на България до 14 г. (девойки) спечелиха първото място на турнира от Европейската зимна купа в Пловдив. Освен девойките до 14 г. за финалите на Европейските зимни купи се класираха юношите до 16 г. и момчетата до 12 г.

Българските момичета разгромиха на финала Украйна с 3:0 победи.

 

Илиана Раева трогна рожденика Стоичков

Нaй-уcпeшният бългaрcки футбoлиcт Хриcтo Cтoичкoв oтпрaзнувa 54-ия cи рoждeн дeн в Турция. В мoмeнтa Кaмaтa e в лaгeрa нa Шaхтьoр (Дoнeцк), кoйтo ce пoдгoтвя в югoизтoчнaтa ни cъceдкa. Cтoичкoв работи нaвръх личния cи прaзник, тъй кaтo e прaтeник нa тeлeвизия „Унивижън”. 

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева също поздрави Камата. Бившата гимнастичка написа прочувствено обръщение в социалната мрежа. 

"ЧРД на Христо Стоичков! Ти си едно силно, добро, щастливо и осъществено момче!", пише Раева.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Анонимен

Анонимен

10.02.2020 | 17:16

Както казваше старата. Трябваше война и кой остане да жисее, а не костов да се мъчи.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?