3906

Четете в "Марица": Грозните компромати ще ни спънат за пълен Шенген! Говори социологът Евелина Славкова

Не пропускайте новия брой на "Марица" утре! Ето и част от акцентите:

 

Новата е- система градския транспорт: 12 вида електронни билети и карти 

 

Пътниците в градския транспорт в Пловдив ще имат възможност да избират между 12 вида карти и билети, след като се въведе електронната система. По договор между Общината и фирма „Тикси” безкондукторното обслужване трябва да влезе в сила през юли. 

Видовете карти и билети са утвърдени още в кметския мандат на Иван Тотев с Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения транспорт. Тя беше приета с решение на Общинския съвет на 17 декември 2015 г. с условието, че ще се прилага от 1 април 2016 г. Тогава се чакаше да заработи електронното таксуване по проект, реализиран от испанската фирма „Индра” за близо 20 млн. лева. Както е известно, системата се провали с гръм и трясък.

 

Родители се оплакват от ремонта на ОУ "Екзарх Антим I"

 

Основният ремонт в ОУ „Екзарх Антим I“ затруднява учебния процес и влошава качеството, алармират родители. Оплакват се от прахоляк и постоянното присъствие на работници и техника. Твърдят, че липсват  врати на класни стаи и в съседни помещения се провеждат различни часове, като паралелките си пречат едни на други. 

"Хубаво е да се осигури нова и модерна образователна среда, но да не е за сметка на учениците и на качеството на обучение", категорични са недоволните. Настояват, ако не може да се осигурят приемливи условия,учебният процес да бъде изместен в друго училище.


 

Интервю с Евелина Славкова, социолог: Грозните компромати ще ни спънат за пълен Шенген

 

 Със сигурност ги има и двата елемента – криминален и политически. И със сигурност политическият има немалка тежест в тази ситуация.

Когато има такива политически сблъсъци, много често лъсват, включително назад във времето, точно такива корупционни контрабандистки канали.

В тази ужасяваща ситуация, особено по отношение на имиджа на България в чужбина, има и нещо положително – излизането на такива неща. Надявам се компетентните органи да не се водят по политическа призма и да излязат с ясни и категорични обвинения срещу виновните - независимо кои са и с коя партия се свързват.

Това е шанс стъпка по стъпка да се връща вярата в институциите у нас., твърди Евелина Славкова в интервю за „Марица”

 
Отварят "Модър - Царевец" в понеделник, но без връзка с ул. „Солунска”

 

Новият подлез „Модър – Царевец” ще бъде отворен за коли на 15 април, в понеделник, но без връзка с ул. „Солунска”. „Организацията на трафика ще се уточнява днес. Докато не приключат строителните работи на кръстовището на ул. „Солунска”, движението ще се извършва в ограничен вариант”, обясни за „Марица” зам.-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

Очакват се последните два подписа под акт 15 за пробива, с който се удостоверява, че строителството на обекта е завършено. Този документ е достатъчен, за да се ползва пътното съоръжение между районите „Южен” и „Западен”. 

 

 

Плажуването в Стрелча става по-скъпо

 

Вдигат се цените за ползване на Минералната баня. Входът за възрастни става 6 лева, за ученици и пенсионери - 4 лева, а досега са били с лев по-малко. От 7 на 9 лева скача билетчето за вана при ползване от един възрастен, за двама скача от 9 на 13 лева, а семейната двойна вана от 12 става 14 лева. Входът за Банчето също се увеличава на 7 лева.

Поскъпват и част от СПА процедурите. Перлена вана, калолечение и терапия с луга занапред ще са 50 на сто по-скъпи - 15 вместо досегашните 10 лева.

Същата промяна е предвидена и в таксите за ползване на Минералния плаж.

 
 

Небет тепе се кани да стане атракция №1 на Пловдив

 

Осветлението ще бъде решено така, че да подчертава археологията, и там, където е възможно, тя да бъде осветена в контражур. Това ще позволи, например, да има добра видимост към тепето от бул. „Шести септември“ - там, откъдето е единствената изява на Небет тепе. Понеже от другия булевард - „Цар Борис III Обединител“, няма видимост, оттам ще има прожектори, осветяващи хълма от вътрешната и от външната страна. Те ще „описват“ отдолу стената така, че вечер, в тъмното, силуетът на крепостните стени да стане по-отчетлив и видим. Още за реставрацията на Небет тепе – четете в темата на „Марица”

 
 

Доц. д-р Соня Иванова, невролог: Загубата на обоняние може да е предвестник за паркинсон

 

Болестта се свързва с нарушение на движенията и скованост. Симптомите често започват едностранно и по-късно се разпространяват, за да обхванат и двете страни на тялото. Обикновено забавеността се отнася както за походката, така и за по-фините движения. В краката се проявява като провлачване на стъпалата и скъсени, тътрещи се стъпки. Губи се сръчността на ръката, справянето със закопчаване на копчета, писането, самостоятелното хранене. Много характерен е треморът на ръката, когато е отпусната, в покой. Той се описва като „търкаляне на хапчета“ или като „броене на пари“ поради начина, по който палецът и пръстите изглеждат като въртене на малък предмет между тях. Треморът може също да включва краката, устните и челюстта, но рядко главата. Това смущава и социалния живот на пациента, като тревогата засилва тремора, обяснява д-р Соня Иванова в интервю за „Марица”.

 
Левски поиска дербитата с ЦСКА да са без гостуваща агитка

 

Ръководството на Левски поиска мачовете с ЦСКА - София да се играят без гостуващи агитки. Това заяви собственикът Наско Сираков по време на пресконференция. Според босът на “сините” това е начинът, за да се избегне смъртен случай.

“Тези дербита трябва да се играят без гостуващи агитки. Това е единственият начин да се предпазим от последващ смъртен случай. Аз не се стремя да спечелвам одобрението на никого. Аз правя, това което смятам, че е добре за Левски. Нормално е да има фенове против мен. Не приемам обаче действия, които влияят на представянето на футболистите. Широката “синя” общност ще прецени”, каза Сираков.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Кой би искал Цигани като тези?

Кой би искал Цигани като тези?

10.04.2024 | 22:44

Кой би искал Цигани като тези?

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?