Следвайте ни

Четете в "Марица": Гласуваме със счупена или изтекла лична карта

viber icon

Ето какво може да прочетете в новия брой на вестник "Марица":

Гласуваме със счупена или изтекла лична карта

Пловдивчани с изгубена, открадната, счупена или изтекла лична карта ще могат да гласуват на парламентарните избори в неделя. Има обаче две условия. Първо, трябва да са подали заявление за подмяна на документа. Второ, да няма възможност новата им лична карта да бъде издадена до утре. Когато и двете условия са изпълнени, на гражданите им се издава удостоверение за гласуване, което се представя пред съответната секционна избирателна комисия. 

Районните кметове подхващат уличните дупки

Улични ремонти започнаха в Пловдив, след като времето се затопли. След зимата по традиция се отвориха стотици дупки, особено в кварталите, където асфалтът не е сменян от 30-40 години.

Районните кметове имат одобрени бюджети за ремонти и благоустрояване общо за над 5 млн. лева. Макар сумата и да не стига за всички квартали, част от тези средства ще бъдат вложени в обновяване на улични настилки. 

Пешеходни тротоари с площ 1025 кв. метра  се ремонтират в район „Източен”  на ул. „Братя Свещарови” в участъка между бул. „Източен“ и ул. „Арх. Камен Петков“.

Едновременно се кърпят дупките до кръстовището на Цариградско шосе и бул. „Освобождение”, предстои да се запълнят и на ул. „Радко Димитриев”. 

Кметът на „Централен” Георги Стаменов заяви, че не са спирали с аварийни ремонти и най-фрапиращите ями вече са закърпени.

 „Подготвяме ремонти и чакаме да заработи  асфалтовата база, с която сме сключили договор. Нарочно не сме кърпили улиците  през зимата, за да не хвърляме пари на вятъра, защото се налага пак да правим ремонт на ремонта”, обяснява  кметът на район „Южен” Костадин Язов.

 

Какво предлагат предизборно партиите за образованието

И при мандат за ГЕРБ, и при смяна на статуквото

Повече пари за образование и нови изпитни формати

Какви ще са политиките в сферата на образованието, ако парламентарните избори в неделя затвърдят сегашното статукво и ако то бъде променено?

Оказва се, че който и да е на власт, ще се бори 5% от брутния вътрешен продукт да отиват за образование. Друга обща цел е промяна в националните изпитни формати, макар и да има известни оттенъци в предлаганите решения как да стане това.

Като най-драстичните промени, ако БСП получи властта, оттам сочат учителската професия да стане регулирана и за образование да се харчат 5% от БВП. Ще има един учебник по предмет и безплатни учебници  до 12. клас.

Ако ГЕРБ остане да управлява, най-осезаемата промяна ще е също повишаване на разходите за образование до 5% от БВП. Това ще е съпроводено с налагане на компетентностния подход в преподаването плюс промяна в оценяването в посока измерване на умения и практическо прилагане на знания, иновации, персонализация на ученето и пресичане на практиката неграмотността да се предава от поколение на поколение.

Идеите за политиките в следващия мандат бяха изложени на предизборен дебат „Образованието - диалог за бъдещето“, на който бяха поканени водещите политически сили според последните социологически проучвания.

4 ключови теми събраха различни гледни точки, институционалните подходи и позицията на практиците: равният достъп до образование; подготовката, квалификацията и подкрепата за учителите; компетентностният подход, уменията на бъдещето и националните изпитни формати; ранното детско развитие в предучилищна възраст.

Делегираните бюджети са една от арените на най-остър сблъсък на позициите между настоящото управление на ГЕРБ и БСП. Регламентите за квалификация на учителите, както и търсенето на нов механизъм за избор на директори, който да елиминира политически лобита, са други точки на сблъсък.  

 

Предизборните програми съобразени с директивите от Брюксел 

Партиите залагат на зелена енергетика, спорят за "Белене" и тецовете

Енергетиката е ключов акцент в предизборните програми на основните кандидати за народния вот на 4 април.

ГЕРБ обещават да превърнат страната в „незаобиколим фактор” на енергийния пазар. Смятат, че „Зелената сделка“ е ключова за трансформацията на енергетиката, индустрията, транспорта и селското стопанство в страната. Трите възлови елемента в програмата са диверсификация, модернизация и ефективност. От ГЕРБ обещават още да продължат курса към пълната либерализация на електрическия и газовия сектор. Водородната икономика също присъства като възможност с голяма потенциал в програмата на ГЕРБ.

БСП ще търсят баланс между икономическите потребности и екологичните норми.

 Акцентите в енергийната програма на левицата са развитие на атомната енергетика и рестарт на проекта „Белене“, модернизация на АЕЦ „Козлодуй“ и стъпки по използването на ядрени технологии за внедряване на малки модулни реактори. Сред интересните предложения на левицата е развитие на хидроенергийния потенциал на река Дунав.

 

На 1 април да си спомним за царя на вица:  Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е известен легендарният пловдивски архитект Никола Чинков. Той е живо доказателство колко опасни могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в затвора за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, дори партийните величия.

Всъщност архитектът бил професионалист от европейска класа, перфекционист. Възлагали му винаги най-срочните и тежки обекти. Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го превърнал в трън в петата на народната власт. Приписват му над петстотин вица.

 

Милена от "Фермата" вдига адреналина с АТВ

Участничката от риалити формата "Фермата" Милена Странджикова подкара високопроходимо возило. Пловдивската адвокатка смело яхна 250-кубиково АТВ. Заедно със семейството си тя се забавлява в пресечени местности и по мотописти. Последно Милена карала АТВ-то четири часа  в местността Паниците край река Тунджа, похвали се самата тя. "Изживяването е страхотно. Пожелавам го на всеки", заяви пред вестник "Марица" Странджикова.  Другото й последно увлечение е да ходи и на салса танци. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?