Следвайте ни

Четете в "Марица": "Гладно поле" става строителна площадка това лято

viber icon

Шефката на Старческия дом на ваканция в Азия

Директорката на пловдивския център за възрастни хора с деменция "Св. Георги" Марина Танева следи как вървят проверките за издевателства в дома, отмаряйки в атрактивен курорт в Азия, научи "Марица".  

Веднага след като гръмна скандалът с видеозаписите, разкриващи на какви гаври и унижения са подложени пациентите, шефката излезе в планиран отпуск.

Бабите от Брестник спасиха бебе и друснаха хоро

Известните в цяла Тракия с актьорския си талант брестнишки баби спасиха на площада в селото 40-годишна родилка и недоносеното й бебе.

Възстановката навръх Бабинден се разигра на мегдана до белокаменната чешма на селото. Жените наобиколиха родилката, а с файтон намясто пристигнаха най-опитната в бабуването и докторката. Всички помогнаха на бял свят да се появят близначетата. Едното обаче се оказа недоносено и затова жените го поставиха в импровизиран кувьоз, като използваха  кутия за хляб.

Запечатаха директорския кабинет  в ДГ „Мир”

Кабинетът на директорката на ДГ „Мир" Светлана Джаникян бе запечатан вчера, след като тя бе уволнена със заповед на кмета след три месеца конфликти в детската градина. Към запечатването е пристъпено по указание от Общината, за да се яви бившата вече директорка и да предаде лично документацията. Това се прави, за да не се стига до казуса с предшественичката й, от чийто период на управление липсват книжа и информация.

Надявам се бързо да бъде назначен временно изпълняващ длъжността и да се обяви конкурс за нов титуляр, не искам аз да определям политиката на детската градина, каза пред „Марица" зам.-директорката Веселина Балджиева. Тя бе назначена от Джаникян след конкурс, който директорката обяви, макар да няма практика за такъв щат в детските градини.

Пловдив шампион в усвояването на пари за социални услуги  

Пловдив все още е на дъното в националната класация по усвояване на европейски средства на човек от населението. С под 1000 лева на жител вторият по-големина е далеч зад отличниците Добрич (рекордьор с 5683 лв. на човек),  Костинброд и Дулово. 

В същото време градът е шампион в усвояването на пари за социални услуги и дейности. В момента в Пловдив са разкрити 58 социални услуги, като повечето от тях са реализирани по различни национални и европейски програми. Това заяви  новият зам.-кмет по социална политика Анести Тимчев по време на общественото обсъждане на бюджета, проведено в понеделник вечерта. 


"Гладно поле" става строителна площадка това лято

Проекти  за 51 млн. лева за улични ремонти, строеж на нови детски заведения, саниране  и смяна на ВиК планира да изпълнява тази година местната власт с безвъзмездната финансова помощ от ЕС.  Средствата и обектите са включени в капиталовата програма на Община Пловдив за 2020 г., чиято стойност е 85 млн. лева.

В началото на май ще стартираме  изграждане на улици и ремонти в кв. „Гладно поле”, каза Пламен Райчев, зам.-кмет по строителството.  Обществената поръчка на стойност 11, 4 млн. лева без ДДС е обявена за три обособени позиции.


Жертвите скочиха три пъти за последната година

Жертвите на пожарите в Пловдивско за миналата година са три пъти повече, отколкото през 2018 г.  Плашещата статистика беше огласена от директора на РДПБЗН в Пловдив комисар Георги Мангараков. "В сравнение с 4 години назад загиналите граждани през 2019 г. са най-много. През 2018-а имаме 9 жертви, за 2017-а са 12, за 2016-а също са 12. Само за изминалата година жертвите са три пъти повече“, заяви Мангараков.

„Общият брой на произшествията, които пловдивската дирекция на РСПБЗН е ликвидирала, е 6909. Това е с около 908 повече в сравнение с предната година. От възникналите 3987 пожара 712 са с нанесени преки материални щети и 3275 без преки материални загуби. Изводът е, че близо 3 пъти повече са пожарите с нематериални щети през изминалата година“, каза още  директорът.

Обявиха грипна ваканция в Карлово, Сопот и Куклен

Учениците от общините Карлово, Сопот и Куклен излизат от днес в тридневна грипна ваканция. За това информираха от Регионалната здравна инспекция -Пловдив. Причината за тези мерки са големият брой отсъстващи  от училище болни деца. В 15-те учебни заведения на община Карлово те са над 35%, а в Сопот и Куклен - над 30%.


Всеки селски кмет в Панагюрско със свой бюджет

Всички кметства в община Панагюрище ще управляват свой бюджет, а революционната идея може да се реализира още тази година. Промяната още е само намерение и предстои да се гласува от градския съвет, вероятно още на следващата му сесия. 

Идеята е на кмета на общината Никола Белишки, а обсъжданията с колегите му текат от началото на януари.

Арест за пуснати свободно животни в Ивайловград

Селскостопанските животни, пуснати свободно от собствениците им, ще бъдат улавяни и настанявани в общински център. Собствениците им ще плащат глоби и разходите по престоя, съобщиха от Община Ивайловград.  

Много са сигналите за щети от безстопанствени животни както в селата, така и в града. Това наложи да се вземат мерки, за да се сложи край на конския галоп по улиците и свободната паша из паркове и градини. Администрацията свика събрание по проблема, а жителите на общината вече са уведомени.

Перлата на канарите се върна без договор

Халфът Никола Илиев се присъедини към тренировките на Ботев от подготвителния лагер в Турция. 15-годишният техничар се включи на пълни обороти с основната група. 

Илиев не тръгна с канарчетата за началото на лагера, тъй като по същото време бе с мениджъра си на преговори с нидерландския гранд Аякс, който проявява интерес към него. В Амстердам бе и прокуристът и директор на Ботев Асен Караславов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?