2374

Четете в "Марица": Драма с школските униформи - една блуза на цената на две

На първия учебен ден новият брой на в. "Марица" отново ще ви заинтригува с актуални теми и специални интервюта. Убедете се от акцентите:

Съквартиранти по неволя: Училища делят чистачките и сметките

„Голяма къща с две семейства. Трябва и да се сместим, и да се спогодим.“ Така директорът на пловдивското СУ "Св. Климент Охридски" Здравко Димитров описва старта на новата учебна година. От днес школото дели една сграда с ученици от ОУ "Душо Хаджидеков", чийто покрив изгоря. В такова извънредно съжителство тази есен са и още няколко училища под тепетата.  

Освен преживялото пожар школо, преместване се наложи и на възпитаниците на училища, чийто ремонт закъсня по ОП "Региони в растеж". ПГ по битова техника се изнася в Механото. Учениците от Националната търговска гимназия пък са разпределени в тракийските СУ "Софроний Врачански" и Св. Седмочисленици".

Учебната година започва във фургон за Данчо и Илиана

Във фургон ще започне учебната година за осмокласника от Трилистник Йордан Джундрин и сестричката му Илиана, която ще е в 5. клас. Семейството е едно от най-тежко пострадалите в селото след потопа в началото на септември. Вълната от вода и кал отнесе част от дома им, включително и детската стая, която семейството направило и обзавело с много желание преди няколко години.

Сега четиричленното семейство е настанено в два фургона, поставени в двора на разрушената им къща. В единия са настанени Данчо и Илиана и ще изпълнява функциите на детска стая. Единствените мебели за двамата ученици в малката стаичка на фургона обаче са две ъглови легла и маса, дарени от познати

Драма с школските униформи - една блуза на цената на две, и ги няма в магазина

Високи цени на ученическите униформи и липсата им по щандовете нажежи страстите преди началото на учебната година. Скара родители и производители, постави отново въпроса нужно ли е изобщо децата да ходят на училище с еднакво облекло.

След като демокрацията зачеркна от раз униформите от соца, първо те бяха възстановени в Пловдив - в Математическата гимназия. През годините все повече училища започнаха да ги въвеждат. Решението да изисква определено облекло или  елемент от него се взима от всяко училище. Мотивът на директорите е, че по този начин се създава принадлежност към училищната общност и се решава проблемът с голите пъпове и съревнованието кой е с по-скъпи и маркови дрехи.

Продават петролната база на Гриша Ганчев за над 28 млн. лв.

Част от огромната петролна база в Пловдив, свързана с бизнесмена Гриша Ганчев, ще се разиграва на търг за над 28 млн. лв. Заради задлъжнялост на фирмата „Петрол-Север“ ЕООД, която е собственик на имота, частен съдебен изпълнител обяви публична продан за 67,51% идеални части от внушителния имот на ул. „Васил Левски“ в „Кършияка“.  

Търгът е разделен на две части. Ще се наддава за 28 сгради, на 58 600 кв.м, като началната цена за тях е 7 044 362,86 лв.  

Отделно ще има търг за други 19 сгради, разположени върху 197 754 кв. м, наддаването за които ще тръгне от 21 313 510,32 лв. Ако се яви купувач, той ще стане ясен на 27 септември.

12 ученици от Спортното в Инфекциозна

Общо 65 деца и двама учители от Спортното училище в Пловдив са проявили симптоми на хранително натравяне. Това каза за "Марица" директорът на Регионалната здравна инспекция в града под тепетата д-р Сийка Димчева. Оплакванията започнали още по обяд във вторник. Първоначално лекарска помощ потърсили няколко деца със силни болки в корема. Предвид, че са единични случаи, лекарите не предполагали за какво точно става въпрос. Привечер обаче броят на пациентите се увеличил. Директорката на училището Ружка Генова била уведомена за ситуацията, а тя от своя страна е подала сигнал към компетентните органи. Така вчера сутринта в училището са изпратени екипи на Регионалната здравна инспекция и на Агенцията по безопасност на храните, които следва да установят причината за проявените симптоми и да отговорят на въпроса дали се касае за хранително натравяне. 

До три седмици улиците в наводнените села ще бъдат възстановени

Възстановено е електрозахранването в домовете на хората от наводнените села. Работи се и за връщането и на уличното осветление. До три седмици улиците, инфраструктурата, мостовете и деретата на реките ще бъдат почистени и възстановени.

Това заяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев. "В пострадалите от наводненията села имат нужда от хора, които да им помогнат да започнат живота си на чисто и да не газят през кал, когато влизат в домовете си.

Всяка есен ще слагаме ковид ваксина

Борбата с коронавируса няма да завърши за година или две, а ще продължи дълго и ваксинацията срещу него ще стане сезонна, както е при грипа. Това обясни акад. Богдан Петрунов. Всяка есен, успоредно с противогрипната ваксина, да се прави и адаптирана ваксина срещу коронавируса, препоръча той. 

България получи първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност на "Омикрон" и подвариантите му, както заявиха от здравното министерство. 

Той обясни, че ваксините не са предназначени за бустерна имунизация, "хората трябва да са преминали през целия ваксинационен етап".

ДАНС видя ръката на Кремъл у нас в енергетика, медии и избори

Русия опитва да влияе пряко на процесите в енергетиката и в изборите у нас, а пропагандата се развива чрез медии и редица организации. Това са част от основните изводи от годишния доклад на ДАНС за 2021 година, в който за първи път родното контраразузнаване посочва опитите на Кремъл за пряка намеса. 

Докладът е бил одобрен от служебното правителство, а незасекретената част от него вече е и публична. Уточнява се, че през втората половина на годината Москва започва мащабна хибридна кампания за прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави. Опити за въздействие има в държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, отбелязват контраразузнавачите. Като особено внимание руските агенти обръщали на енергетиката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахаха

хахаха

14.09.2022 | 23:16

Пише се S-bahn! Иначе браво, колко смело да излезе водещо заглавие с правописна грешка

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?