Следвайте ни

Четете в "Марица": Дойде сезонът на вулканизаторите

viber icon

 1. Защо фалира най-голямата туристическа компания "Астрал холидейз"

Фалиралият гигант Томас Кук "взе главата" на най-голямата туристическа компания в страната - пловдивската „Астрал холидейз интернешънъл“ АД . Тя бе официалният представител на немския туроператор за България и с вчерашна дата започна процедура по несъстоятелност. 

"Астрал" тръгна преди повече от 24 години от малък офис в Пловдив и през всичките години се управляваше успешно от пловдивчанина Христо Гълбачев. За фалита компанията уведоми клиентите си и партньорите си чрез корпоративния сайт.

2. Тема на броя: Дойде сезона на вулканизаторите

Да сменяш гуми е сезонен бизнес. Клиентите идват основно от октомври до декември и през пролетта, когато на водачите се налага да заменят летните със зимни, и обратно. През останалото време работата е много по-малко, казват майсторите.  
Георги Радулов от 19 години има работилница за смяна на гуми на булевард “Васил Априлов”. През цялото време е работил на улицата и на тротоара отпред. Дореди година и половина, когато ремонтират основно булеварда и поставят колчета на тротоара, точно пред работилницата на Георги.

Това го кара да търси решение и той го намира - взема под наем няколко квадрата празно пространство точно зад сградата, където са машините му. Така от само себе си се решава проблемът му с работата на тротоара. “Положението е доста трудно във финансов план - коментира той. Работата е основно през 4 месеца от годината, през останалото време едва успяваме да платим наемите, данъците, лиценза и осигуровките. На ден изкарвам по 50-60 лв., с които трябва да покрия всичко и да остане за мен. А работата е толкова тежка физически, че при смяна на големи гуми и поставянето на нови свалям по 2 кила. Ако продължава така, скоро аз и семейството ми ще се превърнем в следващите емигранти.

3. Великобритания запазва условията за наши студенти

За септември 2020 г. кредитирането върху таксите на обучение във Великобритания се запазва, и то за целия период на следването. Дори и да има промени заради Брекзит, младежите, които кандидатстват сега, ще са при заварено положение и за тях условията няма да се променят. Това обясни Николай Христанов, координатор на проекта „Световно образование”.
Изложението събра в Грандхотел "Пловдив" представители на различни вузове в цял свят. Таксите за най-желаната дестинация - Великобритания, остават 9250 лири и студентите теглят кредита върху тази сума. В Шотландия има такса, но тя се покрива безвъзмездно от правителството и на практика там 4 г. българите се обучават безплатно. Отчитаме интерес към Великобритания на ранните записвания, вече са подадени 35 кандидатури от Пловдив, обясни Христанов.

4. Как да запазим ябълките свежи до пролетта

Полезните свойства на ябълките и свежестта на плодовете лесно могат да се запазят през зимата, ако се спазват определени правила. Важно е да се знае, че не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време. Летните например не са подходящи за тази цел, а есенните ябълки издържат до Нова година, без да губят витамините и вкуса си. За сметка на това пък зимните видове ще присъстват на трапезата чак до пролетта.

За зимуване са най-подходящи здравите и неповредени ябълки, които са откъснати от дървото малко недоузрели. После ги сортирайте и подберете подходящи съдове за съхранение.  Дървените щайги и сандъци са идеални за целта.

Отлично се запазват ябълките, подредени върху слама. Друг вариант е да увиете всеки плод в намачкана хартия, или да ги покриете със сухи дъбови листа. Използват се също дървени стърготини, люспи от елда, изпечен пясък, добре изсушено сено.


5. Бивш зам.-министър отива на съд

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова отиват на съд заради европарите за къща за гости в Сандански. Извършеното престъпление е представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.
Обвинителният акт е внесен вчера - пет месеца след започване на досъдебно производство по случая.


6. Бебешкото парти на Благо-джуниър

Младите родители - бившият национал Благой Георгиев и Златка Райкова, отпразнуваха раждането на първия им син - Благой-джуниър, с тематично бебешко парти в известна столична дискотека.

Първородният син на бившата плеймейтка и футболиста се роди преди няколко дни и носи името на баща си. Куп бебешки подаръци за момченце в синьо и бяло получиха родителите от близките гости.

Щастливият татко сподели цял албум със снимки от голямото събитие, на които позира в прегръдките на своята любима.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?