2374

Четете в "Марица": Докато с братята македонци си мерим инатите, албанците правят деца и настъпват към Вардар

Идва събота, а заедно с нея и тежката артилерия на "Марица" - уикенд броят. Убедете се само от акцентите: 

С нова безплатна видеоигра: Геймъри влизат в кожата на Левски 

31-годишен нашенец създаде видеоигра, чрез която всеки може безплатно да се превъплъти в образа на Васил Левски и да преживее моменти от историята ни. Тя ще бъде активирана и ще бъде достъпна за родната публика в понеделник, 18 юли, когато се чества 185-ата годишнина от рождението на Апостола.

Йордан Гергов е отделил година и половина за създаването на играта "Пробуждането на лъва", разказа самият той пред "Марица". Ентусиастът пожелал да направи нещо смислено в свободното си време, а оттам любовта към видеоигрите и историята го отвела до конкретния проект.

Проф. Николай Овчаров, историк: Скопие може да стане Троянски кон в ЕС 

Романтичната представа, че някога ще върнем Македония обратно, е илюзия. В Скопие антибългарщината и омразата са пуснали корени.

Съседите пледират, че са македонски славяни, но истината е, че от 2 млн. население около 800 000 са албанци.

В Скопие са бесни, защото Европа застана на нашата позиция.

РСМ и Сърбия са две нереформирани държави, които още живеят в комунизма на Тито.

Докато с братята македонци си мерим инатите, албанците правят деца и настъпват към Вардар - коментар на главния редактор Руси Чернев

Голямата заплаха за асимилиране и денационализация на Северна Македония идва от запад, а не от изток. Този факт би трябвало да признаят и най-отявлените българофоби в Скопие, ако съвсем не са си изгубили акъла из дебрите на историята, която от десетилетия се опитват да пишат.

За съжаление, като всяка история, и македонската е низ от удобни за съответната политическа конюнктура хипотези, а не от достоверни факти. Не че нашата или руската са различни, но в Скопие отдавна избиват рибата с небивалиците си. 

И защото са наясно, че така наречената им история е съшита с бели конци, днес толкова ритат срещу предложението на Макрон. 

Неукротимата Вени сля изкуство и прет-а-порте

Неукротимата Венета Павлова намери своето призвание и се радва на първата си изява като бъдещ дизайнер. На 16-годишната ученичка от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив се довериха две утвърдени имена - художникът Христо Бозуков и кураторът и артмениджър Джей Хауари. Вени ще е част от официалното откриване на юбилейнатa изложба по случай 10 години творчество на Христо Бозуков и първа самостоятелна изложба в галерия „2019“: „Ние, Вие, Те, ХrистоБ. на 10“. Инспирирана от картините на живописеца, Вени твори модели прет-а-порте, които ще оживеят по време на официално ревю под звуците на миналогодишния победител на „Евровизия“ - рок бунтарите от Måneskin. Ментор на младия талант е дизайнерът Паци Парапанова, която ще създаде дрехите по неин проект.

8 модела по фрагменти от 4 картини, които ще се превърнат в 8 тоалета. Това е амбициозната задача, с която крехката и нежна тийнейджърка се е заела, за да покаже пред света, че изкуството може да се превърне в мода, а модата - в изкуство.

И още важни новини и интересни четива в съботното издание на в. "Марица"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

23.07.2022 | 20:26

Тук ги правят циг-те :(

Отговори
0 0
Спокоен

Спокоен

16.07.2022 | 08:36

Илирите са едни от най-древните обитатели по тези земи. И винаги сме били в добри отношения с тях, овчарю!

Отговори
2 0
сърбин

сърбин

15.07.2022 | 22:35

Албанците с к_урац завзеха Косово!

Отговори
2 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?