46

Четете в "Марица" - Димовски и Секулов в битка за орела на "Хеликон"

В новия брой на вестник "Марица" очаквайте тези и много други интересни авторски теми и разработки:

„Марица” с уникален юбилей: 10 000 вълнуващи срещи с читателите за 31 години

ИК „Марица” отбелязва уникален юбилей днес. Най-старата запазена и до днес българска вестникарска марка чества своя брой №10 000 от възстановяването си на 3 юли 1991 година. Докато Христо-Дановата „Марица”, излизала в периода 1878-1885 г., е връстник на свободна България, новата "Марица" е родена в първите месеци на демокрацията и до днес е неизменен летописец на българския преход.

Тези 10 000 вълнуващи срещи с читателите са плод на професионалните усилия на две поколения журналисти, мениджъри, рекламисти, графични дизайнери, коректори и администратори, всички те важна част от екипа на най-влиятелната българска медия, която се издава извън столицата София. 

Спас Василев, бивш съсобственик на ИК "Марица", бивш главен редактор на  в. "Марица": Свободата беше единственият неограничен ресурс, с който разполагаше „Марица“

В кратко време „Марица“ събра най-добрите пловдивски журналисти и им даде едно - правото да пишат свободно. И в нашия занаят важи универсалното правило, че за да успееш, не е задължително да си изключителен, достатъчно е да си добър.

Не ни достигаше опит, финансите ни бяха никакви, в началото нямахме дори пишещи машини. Единственият неограничен ресурс, с който разполагахме, беше свободата на медиите и ние с пълни шепи черпехме от него. Сякаш сме усещали, че свободата не е дадена завинаги.

„Марица“ е най-щастливото приключение за мен. Тя придаде допълнителен смисъл и мащаб на живота ми, каза още Спас Василев. ​

Третокласник ​е най-младият българин с членство в MENSA

Третокласник от Пазарджик е най-младият българин с членство в MENSA. 9-годишният Сава Троански е възпитаник на училище “Проф. Иван Батаклиев” в града. Будното момче намира изпита на MENSA за лесен и смята, че всеки може да се справи. Тестът, който малкият Сава положи, е за възраст 10-14 години. Той с лекота се справи, показа резултат 99 персентила, и получи покана за членство в клуба, казаха от учебното заведение.

Десислава от Мало Конаре стана млад фермер № 1 в Европа

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре грабна европейската титла най-добър млад фермер в категория “Развитие на селските райони”. Както „Марица“ писа, тя бе избрана да представя България, конкурирайки се с представители на агробизнеса от 16 страни. Международно жури даде най-високата оценка на Деси, а високият приз й донесе награда в размер на 5000 евро. Официалната церемония по награждаването се проведе на 7 декември по време на Осмия конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. Другите две категории, в които се състезаваха младите фермери от ЕС, са "Най-устойчив проект" и "Най-добър дигитален проект".

Димовски и Секулов в битка за орела на "Хеликон"

Две знаменити пера на вестник "Марица" влизат в битка за за престижната награда за нова българска проза "Хеликон". След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 г. и октомври 2022 г., жури с председател Михаил Вешим определи 12-те номинирани книги.

Сред тях са сборникът с повести "Ловецът на русалки" на Красимир Димовски и романът "Жена на вятъра" на Александър Секулов, като и двете са на пловдивското издателство "Хермес". Двамата автори дълго време бяха тандем в "Марица". Димовски обрисуваше ежедневието с карикатури в рубриката си “Свирепо настроение”, а Секулов го описваше с текстове в “Под игото”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Док

Док

12.12.2022 | 23:52

ДИМОВСКИ

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?