Следвайте ни

Четете в „Марица“: Депутати на тезгяха: Ако не са свестни, поне да са известни

viber icon

Ремонтът на ул. "Даме Груев" пак на трупчета  

Реконструкцията и разширението на ул. „Даме Груев” се отлага за неопределено време, след като Комисията за защита на конкуренцията върна търга за избор на изпълнител в изходно положение. Още преди половин година „Пътинженеринг” спечели търга, организиран от Общината. Резултатите от конкурса обаче бяха обжалвани от „Трейс груп холд” и „Парсек”. С решение на КЗК от 25 февруари класирането е отменено с мотив, че са допуснати нарушения. Общината има право да подаде възражение във Върховен административен съд, но няма да обжалва. 

По-малко погребения след пика на COVID-19

Обнадеждаващ спад на погребения  се наблюдава в Пловдив през последните два месеца  след намаляване на заразените от COVID-19. През февруари  в траурните паркове на областния град средно на ден се погребваха  по 10 - 11 души, което доближава нивата преди пандемията, каза директорът на „Траурна дейност” Коста Попов. За сравнение, през декември черната статистика  в Пловдив се покачи до 16 - 17 на ден и дори стигна няколко пъти рекордните 20.

Депутати на тезгяха: ако не са свестни, поне да са известни

Очертават се избори, които съвсем ще ни приближат към електората на Древния Рим. Ако досега повечето кандидат-депутати обещаваха да се грижат за хляба на избирателите, сиреч да им осигурят по-богата трапеза, в момента се задават лица, които със сигурност ще осигурят зрелищата. А „Хляб и зрелища“ е изпитана формула, показваща своята ефективност вече 2000 години. Дано само държавата не последва съдбата на Древния Рим, защото се очертават доста кандидати за варвари, а още повече - за патриции.

Акад. Богдан Петрунов, имунолог, алерголог, за COVID-19: След пандемията идва ендемия, ваксините ще ни съпътстват

Заведенията не трябваше да се отварят сега, въпреки нелекото положение в сектора, а да се изчака още месец, смята акад. Петрунов.И трите одобрени засега ваксини имат възможност да изградят добър имунитет в период от 8 до 12 месеца

Жриците изчезнаха от улицата и се заселиха в нета

Жриците на любовта, хвърлящи закачливи погледи по пътищата в Пловдивско, вече са на изчезване. Най-древният занаят е със затихващи функции, а основните причини са две: жесток удар от пандемията и ежедневен полицейски обход на местата за страстни изпълнения.

В последната година-година и половина в града под тепетата професията „улична проститутка“ бавно, но сигурно се превръща в екзотична и бутикова. Напудрени дами с минижупи и разголен бюст почти не се забелязват на обичайните места.  Четири бяха топдестинациите за ласки на килограм - Девети километър, между село Труд и Стамболийски, на „Скобелева майка“, Пазарджишко шосе и, разбира се, Алеята на любовта до Централна гара.

Учителка откри свекърва си в "Нешънъл Джиографик"

Потомък на учителска фамилия от Баня успя да закупи три оригинални броя на списание "Нешънъл Джиографик" отпреди 88 години.Изданието е ценно не само за рода на Любомир Радулов, но и за България. През 1932 г. световноизвестното списание посвещава броя си на  България, а централно място в него заема разделът за Розовата долина. Снимките в този раздел са едни от първите цветни фотографии в света. Те са правени в розовите градини и розоварните край Баня. На една от снимките е една от бабите на Любомир -Пенка,  свекървата на неговата леля Иванка Близнакова, известна учителка в Баня и в региона. 

Българският Индиана Джоунс търси злато в антични рудници

Пандемията стимулира златотърсачите да обикалят повече по горите. Тръпката е голяма, пипне ли те тази любов към приключението, няма спасение, казва Кирил Стаменов.

Особено желана за експедиции е Средна гора, наричана с право  българското Елдорадо - почти навсякъде има антични рудници и все още се намира самородно злато.

С  металдетектори там напоследък са открити доста големи късове от жълтия метал  по  3 и дори по  5-6 грама. Районът е прочут като златоносен от древни времена

Нахутът – здравословен заместител на месото

Бързите и лесни рецепта с нахут са перфектна за дните, в които ви се яде нещо хем здравословно, хем не искате да разваляте диетата си.  Също така са подходящи за тези, които предпочитат безмесните ястия. „Марица“ ви предлага няколко бързи рецепти, ще си оближете пръстите.

Камък на женската сила за най-добрата ученичка

Една изключителна жена ще получи нетрадиционна награда  за 8 март. При това от друга жена. Най-популярната йога треньорка в Пловдив Лана Петкова има традиция от 10 години да подарява на една от ученичките си „Камъкът на женската сила“. Тази година камъкът е кварц и слюда, намерен лично от нея из мистичните български планини. Няколко години по-рано беше камък, загладен от водите на река Чая, а още преди това - и паве от пловдивска улица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?