2374
Следвайте ни

Четете в "Марица": Държавата ще строи сама проекта "Въча", ама друг път

viber icon

Денят на будителите и новата седмица идват с интересните новини на в. "Марица". Ето част от акцентите сега, а утре не пропускайте цялото удоволствие:

Държавата ще строи сама проекта "Въча", ама друг път

Израелската компания „Аш индъстрийз“, която изготвя прединвестиционното проучване по проекта "Въча", ще съди Областна администрация - Пловдив. Преработеният и подобрен вариант бе представен на Областен експертен съвет в петък, но  самата среща, въпреки че е била онлайн, е преминала в лош и манипулативен тон, твърдят консултантите. Хората на „Аш индъстрийз“ дори не знаят как е приключило гласуването на новата версия на проекта, тъй като са напуснали заседанието преждевременно.

ВиК отказа кмета от разширението на бул. "Ал. Стамболийски"

Най-голямото недоразумение в Пловдив - бул. „Александър Стамболийски”, няма да се разширява с изграждането на Южния обходен колектор.

 Идеята на кмета Здравко Димитров беше ВиК ЕООД да промени трасето на колектора. Държавното дружество планира колекторът, който е с гигантски размери - 3 метра диаметър,  да мине по съществуващото платно. Кметът беше предложил на ръководството на ВиК да коригират параметрите по такъв начин, че тръбата да се прокарва в новото платно на бул. „Александър Стамболийски” с мотив, че няма да се създаде хаос в трафика, а и пътят е много тесен за натовареното движение.

От ВиК обаче отказаха да променят проекта, защото идеята е закъсняла.

Интервюто на „Марица“: Д-р Аспарух Илиев: Локдаун е неизбежен, но в мек вариант, иначе ще стане революция. Експертът по ваксините говори за щадящите тестове в училищата, високата смъртност в България и повтаря ли вирусът

 

Семейство сее зараза от Ковид, не спазват карантината

Петчленно семейство от Пловдив, в което има заболял от коронавирус, се разхожда свободно из града. За това сигнализира пред „Марица“ тяхна съседка.  Семейството - майка, баща, дете, баба и дядо, живее в квартал „Христо Смирненски“. В края на миналата седмица дядото и дъщеря му не се почувствали добре. Задъхвали се, били отпаднали, имали и кашлица. Затова си направили тест за коронавирус в една от лицензираните пловдивски лаборатории. Майката дала отрицателен резултат, но пробата на дядото била положителна, разказа съседката. 

Мащабно строителство кипи до язовира в Марково

Жители на село Марково са на нокти заради мащабно строителство до язовира на Пловдивския Бевърли Хилс. От близо месец на мястото се копае и насипва, а хората се чудят какво точно става, още повече че всичко се случва в близост с водоема. 

По случая вече са депозирани две жалби при кмета на Марково Десислава Терзиева. Едната е от Сдружението "Моето село Марково", а другата е придружена с подписка от живеещите в района. 

7 стотинки за киловатчас ток? Може, с фотоволтаик на покрива

Фотоволтаик на покрива на производствен цех, фурна, хотел? И енергията му да се ползва за собствени нужди? Добро решение, но трябва да се въоръжите с търпение. В един и същ момент бизнесът вкупом се обърна към тази алтернатива съвсем неслучайно - токът на свободния пазар чупи рекорд след рекорд. За да се премине към ток от слънцето обаче освен време трябват и доста пари. 

Ориентировъчните сметки сочат, че инвестицията съвсем не малка. Най-грубо самата соларна инсталация струва средно между 1100 и 1500 лева на киловат инсталирана мощност. Колкото по-голяма е, толкова цената е по-ниска, защото се прави икономия от мащаба. Най-скъпо излизат малките централи до 5 киловата, обобщават от бранша.

Наши лекари тестват хапче срещу COVID-19

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу COVID-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Той е само на 34 години, преподавател в Медицинския университет в Плевен. Анестезиолог е в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на хапче, което лекува коронавирус. Доктор Малкодански отговаря за проучването на лекарството, разработено от голяма фармацевтична компания

Български глас в „Семейство Адамс 2“

Българин стана част от популярната холивудска анимация "Семейство Адамс 2". Поп изпълнителят Митко Петров-Матео пребори хиляди кандидати от цял свят и заслужено се включи в световноизвестната продукция.

.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?