46

Четете в "Марица" - Да гониш Михаля или издирване по български

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, очаквайте тези и много други интересни авторски теми и разработки:

Комисията за Панаира в парламента удари на камък

Пълно фиаско претърпя временната комисия в парламента, която трябваше да разгледа казуса с Пловдивския панаир. Насрочената вчера сбирка беше бойкотирана от основните играчи, които имат отношение към сагата. Комисията искаше да събере на едно място бизнесмена Георги Гергов, чиято обща фирма с Община Пловдив "Пълдин туринвест" има мажоритарен дял в Панаира, бившия премиер Бойко Борисов, бившия икономически министър Корнелия Нинова, както и кметовете на Пловдив и Варна. Никой от тях обаче не дойде на заседанието. Присъстваха единствено експерти от Община Пловдив, както и общински съветници от "Демократична България" и "Кауза Пловдив". Представители на Община Варна, в която е ключът към разрешаването на казуса, нямаше. В заседателната зала бяха също няколко депутати от Пловдив и Варна

Да гониш Михаля или издирване по български

Ако България е на незавидна позиция в множество европейски и световни класации по редица критерии, то със сигурност в една е първенец - по мудност и административна тежест в издирването на изчезнали хора. А напоследък се забелязва епидемия от подобни случаи. За да предприеме една институция действие за издирване, то тя е зависима и трябва да иска разрешение от поне други две. В цялата тази игра на време обаче има само губещи, затова близките често разчитат на доброволци. Така издирването по български обичайно става опасна игра от типа „да гониш Михаля“.

Най-лошото за икономиката и джоба ни мина

Българинът се успокои, че тежка зима, режим на тока и дефицит на стоки няма да има. Рекордната инфлация също не успя да го стресне достатъчно, въпреки че всички се оплакват от цените по магазините.  Изводите са от социологическо изследване на "Галъп", проведено сред 808 пълнолетни българи чрез пряко интервю "лице в лице" с таблети между 12 и 20 януари. 

Нов хаос в трафика заради ремонти и протест за Колежа

Уличните ремонти променят постепенно транспортната схема в града, преди маршрутите да бъдат актуализирани в Община Пловдив. Част от градските автобуси вече вървят по обиколни маршрути, а от днес се променя и движението на рейсовете №9 и 12. Причината е реконструкцията на Брезовско шосе, която се извършва по проекта за воден цикъл. Строителните машини вече опряха до колелото на бул. „Дунав” и „Цар Борис III  Обединител”. Работата върви много бавно, защото монтажът на тръбите с диаметър 2,5 метра е свързан с укрепване на дълбоките изкопи.  

Бедните в "Столипиново" с топъл обяд за двайсетачка

Богата трапеза ще има за бедните  в „Столипиново”, които участват в проекта за създаване на център за интегрирани социални услуги на едно гише. „Топъл обяд” е финансиран по  програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.“.

За проекта е отпусната сумата от 250 000 лева, като обяд ще се предоставя на 50 души на цена 16,42 лева без ДДС, или за 19,70 лв. с включен данък.  За сравнение, останалите потребители на социалната услуга „Топъл обяд” в шестте района на Пловдив получават порции по 3,20 лева без ДДС. По програмата за 4,2 млн. лева се хранят 1900 социално слаби.    

Пловдивски предприемач оглави две класации

Пловдивската фирма „Стройколукс“ грабна голямата награда "Инвеститор на годината за 2022 г." в годишните награди на Строителство М2. „Това постижение е свързано не толкова с финансовите резултати на компанията, колкото се базира на завършени квадратни метра разгъната застроена площ“, уточни собственикът на „Стройколукс“ Христо Томов. Класацията се прави изцяло и единствено на база реални числа за квадратни метри разгъната застроена площ, в които е инвестирано, били са проектирани, построени и завършени с Акт 16. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Иво

Иво

31.01.2023 | 23:01

Циганите са добре. Изкарват си от наркотиците. А за българите няма ли топъл обяд, защото са много по-бедни!

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.01.2023 | 21:45

ПОКЛОН

Отговори
1 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.01.2023 | 21:45

ПОЧИНА НАЙ ВЪЗРАСТНАТАБЪЛГАРКА БАБА НУРИЕ на 110 ГОДИНИ

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?