46

Четете в "Марица": Цехове и магазини минират трафика по натоварените шосета и булеварди

В утрешния брой на вестник "Марица" можете да прочетете тези и много други интересни авторски теми, разработки и интервюта:

Губят лев, ако теглят на каса, банкоматът дърпа 60 ст.

Няма спасение от високите банкови такси, алармираха пенсионери пред „Марица”. Откакто  една от големите банки в България започна да удържа такса и за теглене на пенсия от банкомат,  дърпането на кеш за хората от третата възраст става много неизгодно.

"За да изтегля 400 лева, таксата е 0.15% от сумата, но минимум 0.30 лева. В моя случай това прави удръжка от 0.60 лева. За да ги спестя, влязох в офиса, за да си изтегля парите на гише, но ме сюрпризираха с такса 1 лев, разказва 73-годишният Тодор Панчев.  Ако човекът не си направят труда да намери АТМ на своята банка, щеше да плати 0,20% от дръпнатата сума, но минимум 1.50 лева. 

 Припомняме, че до Нова година банка ДСК, която имаше много клиенти пенсионери  не налагаше такси за теглене на пенсия от банкомат, въведе нова политика. Така работещите плащат точно толкова, колкото и хората от третата възраст.

Цехове и магазини минират трафика по натоварените шосета и булеварди

Стотици обекти за търговия и услуги, производствени и складови бази никнат край възловите булеварди и входно-изходните артерии на Пловдив, без за тях да са осигурени "джобове" или локални платна. Влизащите и излизащите камиони и автомобили създават огромни опасности, но институциите нехаят по въпроса. Проблемът става още по-сериозен заради нарастващия трафик по всички градски пътища. Цяло чудо е, че на конфликтните участъци все още не е станала тежка катастрофа с жертви и сериозни щети. 

Най-сериозни рискове за сигурността на пътуващите създават десетките производствени и търговски обекти, открити по Голямоконарско шосе.

Продават консервна фабрика в Белащица, изградена с европейски средства

Частен съдебен изпълнител продава модерно оборудвана консервна фабрика в Белащица, която никога не е функционирала след построяването си през 2015 г. Крайната мярка е наложена заради дълг на собственика „Хера Трейдинг“ ЕООД към Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Първоначалната цена, от която ще стартира наддаването, е 4 628 430 лв.

Доц. д-р Мария Атанасова в интервю пред "Марица": При ковид симптоми и отрицателен антигенен тест PCR е задължителен

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви наскоро, че „ранните данни предполагат, че тестовете за антиген откриват варианта на Омикрон, но може да имат намалена чувствителност“. Ето защо при всички съмнителни случаи, когато е налице симптоматика или скорошен контакт с болен от ковид, а антигенният тест е отрицателен, трябва да се премине към тестване с PCR. Той е по-чувствителният метод, в основата му стои доказване в клиничния материал на вирусни гени, предварително намножени до милиони копия. По този начин може да бъде открито дори и по-малко количество вирусни частици в секрет от носоглътка или фаринкс. И наистина, в нашата лаборатория сме свидетели на не един случай, когато пациентът има няколко последователни негативни антигенни теста и впоследствие позитивен PCR тест. Това заяви за „Марица“ доц. д-р Мария Атанасова е преподавател в Катедрата по микробиология и имунология на Медицинския университет в Пловдив, ръководител на Лабораторията по вирусология към УМБАЛ „Св. Георги“

Доц. Стефан Дечев, историк: Затоплянето със Скопие е първият голям успех на Кирил Петков

Най-важният успех на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие е началото на промяна на атмосферата, първата стъпка към връщането на изгубеното доверие и възстановяване на диалога между двете страни. Българското вето за ЕС засилва езика на омразата в Македония, който има дълбоки пластове в югославското минало на Скопие. Бившият външен министър на Северна Македония Никола Димитров наложи линията на външния натиск и заобикалянето на България Има представители на българската историческа комисия, които се придържат към някакъв великобългарски исторически разказ, който обижда македонската страна. 

Така историкът доц. Стефан Дечев коментира за „Марица“ резултатите от визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. 

Уролог №1 академик Чавдар Славов предупреждава: COVID-19 удря младите мъже като заушката

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват в момента или са преболедували инфекцията, и да доведе до безплодие. За това предупреди пред clinica.bg акад. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

Вече има редица публикации в световните научни списания, които предупреждават за този, подценяван досега страничен ефект на ковид.

"Марица" се пресели в модерен офис срещу панаира

Най-авторитетната и четена пловдивска медия "Марица" вече има нов дом. Новините се творят в просторни офиси на третия етаж в нова и модерна бизнес сграда, която се намира точно срещу палатите на Международния панаир. Единственият пловдивски ежедневник мина на северния бряг на реката, чието име носи, за пръв път в историята си.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?