Следвайте ни

Четете в „Марица“: „Цалапишките императори“ вдигат хотел до магистралата

viber icon

Тема на броя: 

От безхаберие, бедност или иновативна екополитика

Марица се превърна в най-големия парк на Пловдив

Кой казва, че в Пловдив няма достатъчно зелени площи? Има, и то естествени.  Типичен пример за това е коритото на река Марица и лонгозната гора южно от него на територията на парк "Отдих и култура" в участъка от моста на бул. "Копривщица" до Околовръстното шосе. Реката се превърна в истински зелен оазис, но това крие и сериозни рискове. Най-голямата опасност е от наводнение, ако по Марица отново дойдат високи води. В такава ситуация е сигурно, че сегашната пропускливост на коритото, обрасло във високи дървета и затлачено с наноси, няма да осигури безпроблемно преминаване на вълната, а съседните на реката квартали ще потънат под вода. Роден от безхаберие, вечен недостиг на средства или някаква нова екополитика, паркът в реката е проблем, на който трябва да се търси решение.   

Преди седмица кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че е решил да пусне багерите в реката, за да я чисти от наноси. Тази новина обаче отново разбуни духовете сред природозащитниците и експертите. Най-малко 5 милиона лева са необходими за подобна акция, а ефектът е доста спорен, твърдят ВиК инженери и специалисти в градското планиране.

И предлагат да се намери кардинално решение на проблема, загърбван от доста предшественици на сегашния кмет. 

Решението за Пловдив е "двоен трапец"  

До средата на миналия век няма никаква човешка намеса в реката, твърди хидроинженерът с дългогодишен опит  Желю Желев. Тогава обаче управляващите града постепенно стигат до извода, че корекцията на коритото не може повече да се отлага.  С тежката задача за изготвяне на проекта се заемат трима инженери, които взимат своето решение на основа на световния опит.

Най-удачното решение се оказва т.нар. „двоен трапец“. Коритото на реката се оформя като два трапеца, поставени един върху друг. Горен ​- широк и дълбок, и долен - по-плитък и по-тесен. Общата площ на двата трапеца трябва да позволява безопасното преминаване на високи води с повторяемост, определена със закон. За градовете тази повт​оряемост е 100 години, извън тях ​- 20 години.

 

Пловдив с временен градоначалник

Коронавирусът не пожали и кмета Здравко Димитров

Ширещата се зараза от COVID-19 не пожали и градоначалника на Пловдив. Вчера стана ясно, че кметът Здравко Димитров е с коронавирус. Неприятната новина съобщи самият той в личния си профил във Фейсбук. Ширещата се зараза от COVID-19 не пожали и градоначалника на Пловдив. Вчера стана ясно, че кметът Здравко Димитров е с коронавирус. Неприятната новина съобщи самият той в личния си профил във Фейсбук.

Досега той си е правил няколко теста, но те винаги са били отрицателни.

Временно, до възстановяването на Здравко Димитров, кормилото на общината ще бъде в ръцете на зам.-кмета Тодор Чонов.

 

Мега сделка:

Най-тузарският имот в Стария Пловдив на тезгяха за €5 600 000

Култов имот в сърцето на Стария град е на тезгяха срещу внушителните € 5 600 000. Офертата може да се види в обявите на лукс агенция за имоти, а брокери под тепетата коментират, че скоро в Пловдив не е продаван друг толкова емблематичен и скъп имот.

Дворецът, построен преди години от ресторантьора Емил Тиберов, бе познат сред пловдивчани като руския ресторант „Петър I“. В него живееше и фамилията на Тиберов. 

 

Нощните клубове оцеляха, скъсват ги от проверки  

Нощните заведения в Пловдив и региона засега няма да се затварят въпреки размаха на епидемията от коронавирус. Това реши вчера Областният кризисен щаб. Подобни мерки вече бяха взети в София, Перник, Сливен, Шумен и Благоевград. В Пловдивска област, която е сред най-тежко засегнатите от заразата, обаче ще им бъде даден още 10 дни толеранс, обяви на брифинг областният управител Дани Каназирева след заседание на щаба. 

Тя обеща още по-засилени проверки на МВР, РЗИ и Инспекцията по труда дали се спазват противоепидемичните мерки.

 

С картбланш от министъра за червена и оранжева зона

Школските шефове ще решават за минаване към онлайн обучение

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието, по предложение на директора. Това предвижда заповед от вчера на Красимир Вълчев.

Школските шефове могат да вземат такова решение и да поискат съгласието на МОН при увеличаващ се или висок брой на ученици и учители, които са с коронавирус или с грипоподобни симптоми, както и при голям брой карантинирани.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние обаче може да бъде направено само от ръководители на образователни институции в червена или оранжева зона. Според критериите на Министерството на здравеопазването в червената са области със заболеваемост над 120 човека на 100 000, а в оранжевата, сред които в момента е и Пловдивска област - с  над 60 на 100 000.

 

Приложение Агро

В ИЗК "Марица" експериментално отглеждат шафран

Експериментално производство на шафран предприеха учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“, Пловдив. Опитното поле е на площ от близо половин декар, а наскоро приключи засаждането на луковиците. Технологията, по която се отглежда, е иновативна и механизирана, а ръчният труд е само по време на беритба.

Към екзотичното растение, известно още като есенен минзухар, лилаво или червено злато, през последните няколко години има повишен интерес в България. Площите непрекъснато се увеличават, но до момента не се води статистика върху колко декара се отглежда.

 

Решено за новата земеделска политика

Таван на директните плащания до 100 000 евро

Ограничаване на годишните директни плащания до 100 000 евро и повече подкрепа за малки и средни предприятия. По-големи санкции за многократно нарушаване на правилата (10% от размера на плащанията), напр. в областта на околната среда и хуманното отношение към животните. Специфични мерки за подпомагане на стопаните за справяне с кризи. Това са част от гласуваните миналия петък в ЕП промени, които касаят реформата в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027.

Заради приетия двегодишен преходен период тя ще стартира след 2022 г.

По настояване на България в следващия програмен период се запазва и преходната национална помощ (ПНП). До 2023 г. тя ще бъде на нивата от 2020 г., а от 2024 г. ще продължи с намаление от 5% годишно.

 

Интервю

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели:

Субсидиите на нашите и европейските фермери се изравняват до 2027 г.

За да бъдат конкурентни нашите земеделци, ясно е, че трябва да получават плащанията, които взима европейският земеделец. Важно е фермерите да имат предвидимост и да планират дейностите си. Няма как да говорим за дигитализация и иновации, без да имаме пълен обхват на широколентов интернет. 

Предложението за изравняване на директните плащания от българска страна е вече трети програмен период и за съжаление, все още не е факт. За да бъдат конкурентни нашите земеделци, ясно е, че трябва да получават плащанията, които взима европейският земеделец. Няма да спра да работя по темата, докато не видя български фермери с изравнени плащания на европейско ниво. Още по време на гласуване на преходното законодателство за 2021 и 2022 г. направих предложение плащанията да се изравнят до края на 2022 г. Това предложение не беше прието, но за мен бяха важни знакът и резултатът от самото гласуване, тъй като получи голяма подкрепа.

В предложението за многогодишна финансова рамка, което това лято излезе от Съвета, е залегнало това предложение за изравняване на плащанията до 2027 г. и силно се надявам това да е последният път, в който в регламентите присъстват тези текстове.

 

Регион

Поредната инвестиция на "цалапишките императори"

Каймаканови вдигат хотел за тираджии до магистралата  

Фамилията Каймаканови ще строят тир паркинг в Цалапица на терен с излаз на АМ "Тракия". Това става ясно от депозирано инвестиционно намерение в РИОСВ-Пловдив. Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов потвърди за инвестиционното намерение и обясни, че братът на Венцислав Каймаканов - Благой, споделил в разговор с него, че в един следващ етап възнамеряват да вдигнат и хотелска част.

От подадените документи става ясно, че тир паркингът ще се намира в местността Груевица, в землището на Цалапица. Имотът е с площ от 9 дка. Паркингът ще е с капацитет за 50 тира. 

 

Кметът на Карлово предлага 

Тунел под Беклемето вместо на Шипка  

Троянският проход остава отворен целогодишно. Това може да стане чрез изграждане на защитни съоръжения по шосето. Това съобщи кметът на Карлово

д-р Емил Кабаиванов. По този проект работят общините Карлово и Троян, подкрепяни от областните управители на Пловдив и Ловеч. 

Най-високият старопланински проход е затворен от края на октомври до началото на месец май заради навявания, които образуват огромни снежни преспи, достигащи на места 5 метра. За да остане връзката между Северна и Южна България по най-прекия  път целогодишна, има възможност по тези места да се изградят съоръжения - тунелни конструкции на шосето, през които транспортните средства да преминават целогодишно.

 

Блондинки пуснаха руса телевизия

От няколко седмици блондинките в България си имат онлайн телевизия. Тя се казва blondidreams live. Всички руси мацки могат да гледат във  Фейсбук и Youtube предаванията, водени от председателката на асоциацията на русите хубавици в световен мащаб Олга Ускова и Цветелина Чорбанова, която е шефка на асоциацията в България.

Перхидролените красавици ще разказват в онлайн ефира за новите идеи и планове как да се преодолее пандемията от COVID-19.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?