46

Четете в "Марица" - Бюджетът на Пловдив - постна пица

В утрешния брой на вестник "Марица" очаквайте тези и много други интересни авторски разработки, теми и интервюта: 

Проверяват учител след оплакване от ученички  

Районна прокуратура и отдел „Закрила на детето“ започнаха проверка по сигнал срещу преподавател от Хуманитарната гимназия в Пловдив. До това се стига, след като ученички споделили пред педагогическия съветник за  поведение на учителя, което намират за неуместно и със сексуален подтекст. 

Докато се изясни казусът, преподавателят е излязъл в неплатен отпуск до края на годината.

Сезирали сме институциите по чл. 7, ал. 1 от Закона за закрила на детето, каза директорът Емил Начев и отказа да коментира случая. Това законово положение изисква лица, на които са станали известни факти, поради които дете се нуждае от закрила, да информират МВР, „Социално подпомагане“ и Държавната агенция за закрила на детето.

Бюджетът на Пловдив - постна пица

Чудо би станало, ако на фона на икономическата криза и драстичния ръст на инфлацията Община Пловдив демонстрира изобилие от пари в хазната си. И тъй като чудесата се случват обикновено само в приказките, в края на финансовата година картината не е изненадваща. Отчетът на администрацията за десетте месеца показва, че приходите, които съгласно Закона за местни данъци и такси си остават в градската хазна, са по-малко от планираните поради стагнацията, а разходите са повече, тъй като реалното поскъпване на част от стоки и услуги достигна рекордните 50%.

Финансов колапс обаче не се очаква, противно на  мрачните прогнози на скептиците, защото се харчат толкова пари, колкото има в наличност.

Още за парите на община Пловдив – в темата на „Марица”.

Величко Родопски, заместник-кмет „Финанси и стопански дейности“: Инфлацията вкара в риск строителната програма на Общината 

Досега не сме допуснали забавяне при изплащане на  заплатите и  осигуровките на  близо 11 000 служители, работещи в бюджетните звена. През декември трябва да дадем по две заплати във всички структури, на които се плаща от общинския бюджет, включително на учебните, детските и социалните заведения. Според правилата възнагражденията се изплащат, като мине месецът, но сега ще се вземат  за ноември и декември, както е  заложено в бюджета. Това е голям разход - близо 45 млн. лева, но няма да оставим служителите без пари.  Всички плащания се извършват без закъснение, включително в сферите на спорта и културата. Навреме превеждаме средства на общинските предприятия и на фирмите, които имат договори с Община Пловдив, след като те представят фактури за извършен обем работа, коментира в интервю за „Марица” Величко  Родопски.

Костадин Паскалев:  Участие в правителство с ГЕРБ ще унищожи завинаги БСП

На последните избори БСП постигна най-слабия резултат от десетилетия насам и днес има едва 24 народни представители. Хора от лявото пространство коментирахме необходимостта от обединение, което да вдигне ясно представителността в парламента, респективно в изпълнителната власт. В НДК ще бъдем група хора от БСП, вътрешни формации като „Социализъм 21 век“, „Социалисти БГ“, кметове, общински партийни структури. Решихме, че е добре да предизвикаме подобен диалог, подчертавам, равнопоставен, без да има водещи личности или партии. Просто да седнем и да поговорим какви са левите идеи на България, какви са левите секторни политики. И възможно ли е да се стигне до организационно обединение на левите политически субекти. Това е първоначалната идея, казва в интервю за „Марица” Костадин Паскалев.

Десетки общини отпадат от списъка на селските райони

„Гилотината“ е заложена в националния Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., където има нова национална дефиниция на „селски райони”. Според нея селска община е тази, в която няма населено място с население над 15 000 души. Съгласно тази дефиниция 215 общини от общо 265 общини в България са класифицирани като селски район. За сравнение - според сегашното определение селските райони включваха общини, в които най-голямото населено място има до 30 000 жители. В документа не е посочено какви са мотивите за промените.

Още много любопитни факти четете в приложението „Агрo”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ами да планират по-малко да крадат

Ами да планират по-малко да крадат

29.11.2022 | 08:29

Гадовите пак ще лъжат че гражданите искали да се вдигат данъците и да се увеличава синята зона. Мръсници.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?