46

Четете в "Марица" - Бизнесът отваря сам ковачница за кадри

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, очаквайте тези и много други интересни авторски теми и разработки:

Рестарт на най-големия мол на Балканите

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle не се отказва от строителството на най-големия мол на Балканите, който ще се намира в района на Сточна гара в Пловдив. От името на "Непи Прожект Фор" в РИОСВ е внесено инвестиционно намерение за изграждането на търговско-развлекателен и административен комплекс "Променада". Имотът е разположен на главна градска пътна артерия - бул. „Христо Ботев“ и бул. „Найчо Цанов“, и се намира в непосредствена близост до градския център.  

Бизнесът отваря сам ковачница за кадри

Наред с ежедневните кризи за цените на тока, забавени доставки и растящи разходи бизнесът от години се бори с непреодолим проблем - липсата на работна ръка. И по-конкретно такава, която е подходяща за нуждите на работодателите. Всъщност в последните години бизнесът е готов да забрави за големите си изисквания и приема какви да е служители, дори такива, които отговарят на един от пет изброени критерии. И това не е лесно при ниската безработица в България и още по-ниската в Пловдивско, но всъщност трудното започва оттук.

 За собствена сметка бизнесът обучава кандидатите за конкретната длъжност, отделя ментор от фирмата, който да се занимава единствено с новия служител, и в крайна сметка хвърля милиони в изграждането на собствен обучителен център. Защото проблемът ще се задълбочава и така може да се направи икономия от мащаба.

Още по темата  четете в новия брой на „Марица”

Владислав Панев: Изборът вече опря до старото срещу новото

 Старото се показа много явно при третия мандат сега. Коментарите от Борисов, БСП и ДПС, че ще управляват заедно след изборите, към този момент математически излиза. Ние трябва да направим така, че математиката да покаже обратното. Вярвам, че хората разбират - изборът вече е бинарен, т.е. новите срещу старите. Но това го показват куп гласувания само последната седмица. Вземете кодекса за застраховането, в който промени искаха само ДБ и ПП. А те са важни не само за приемането ни в еврозоната, но и за застрахователния сектор като цяло. Те са насочени изцяло това родни застрахователи да си плащат щетите по зелена карта в чужбина. Това е воденичният камък на българското застраховане, затова е под мониторинг и нашето бюро „Зелена карта“., коментира Владислав Пенев в интервю за „Марица”.

Картите на ученици и пенсионери за рейса без намаление

Цените на преференциалните карти в градския транспорт в Пловдив се запазват, независимо от постановлението на Министерския съвет за намаления със 70% за ученици и 40% за пенсионери. За целта кабинетът отпусна субсидия от 100 милиона лева. 

„Няма да променяме цените, защото те и без това са ниски, включително в сравнение и с другите големи градове”, заяви за „Марица” ресорният зам.-кмет Тодор Чонов.

Ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с деца до 3 г. плащат 16 лева на месец за всички 29 градски линии. Редовната карта за целия градски транспорт е 50 лева. С намалението от 70% цената на ученически карти пада на 15 лева. Но пенсионерските карти на практика поскъпват с въпросното намаление от 40%, като цената се вдига до 30 лева.

Само в България от ЕС смъртността от рак расте

България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността от онкологични заболявания се увеличава, и то въпреки че разполагаме с нужната апаратура и лекарства. Основната причина за негативната тенденция е липсата на профилактика и скринингови програми, които водят до късното диагностициране на случаите и съответно до лоши прогнози. Това са само част от заключенията на Европейската комисия за страната ни. Те се съдържат в Профила за България за 2023 г. на Европейския регистър на неравенствата в онкологията и показват с голяма точност както недъзите на здравната ни система, така и резултатите от толерирането им в една област години наред.

Още за здравето четете в новия брой на „Марица”.

Кметът призна: 22.5 милиона не стигат за завършването на Колежа

Кметът Здравко Димитров призна, че за довършване на стадион "Христо Ботев" ще са нужни 22.5 милиона лева. Това стана след среща със строителя на обекта. Градоначалникът настоя да бъдат напълно завършени козирката и фасадата на стадиона. "Ще вкарам предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в няколко бюджетни години. Успяхме да договорим със строителя да не изисква лихва за отложените плащания", съобщи Димитров.

Канят на кръчма с жив петел и гевречета

Пловдивските зевзеци няма да пропуснат и този 2 февруари, за да отбележат подобаващо Петльовден. Под тепетата още се разказват легенди за емблематичния кръчмар Кольо Абито, който по време на соца събирал чешитите на ядене и пиене, по време на което участниците си подарявали гевреци с пиперливи пожелания. Самият бай Кольо раздавал правосъдие с макет на фалос, нареждайки кой колко да изпие. Най-известните купони ставали в легендарната кръчма "Пловдив" или бирарията над бар "Каменица" в подножието на Сахат тепе. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ЕООД

ЕООД

01.02.2023 | 22:43

Бизнесът сам обучава кадрите, какво тогава прави училището, няма връзка със живота непонятно защо периодично увеличават заплатите на учителите при тази неефективност от техният труд, всъщност май трета година забравиха какво е да си на работа.

Отговори
2 3
Западняк

Западняк

01.02.2023 | 22:52

Учителите работят по баяти програми одобрени от министерството на образованието. Те не могат да преподават каквото си иска. Колкото до заплатите и свободното им време - ако им завиждаш, стани учител.

Отговори
5 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?